I Kleopatras bad

I Pamukkale kan du bade i samme basseng som Kleopatra - og bli sexy som Afrodite.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ønsker du å bade i champagne, så vil dette være det nærmeste du kommer, med mindre du har lommeboken til Bill Gates, sier Yusef og tar en slurk av bassenget som nettopp har blitt pløyd av ti middelaldrende russiske kvinner i krål.

Han tilbyr meg en slurk av det boblende farris-vannet. Vannet ser i seg selv veldig rent ut, men jeg avslår likevel med tanke på hva som nettopp svømte i glasset.

Se bildene fra Kleopatras bad og Pamukkale her...

image: I Kleopatras bad

I Kleopatras bad

  1. Bildespesial Pamukkale
image: I Kleopatras bad

Jeg tenker for meg selv
at om du sammenligner det med champagne så er det én ting, men det faktum at Dronning Kleopatra svømte i det eksakt samme bassenget for 2.000 år siden, er minst like imponerende.

Det ser det forøvrig ut som om flere tusen russere er enige med meg i. Yusef vet hvorfor...

- 80 prosent av alle som kommer for å bade i Kleopatras bad, er damer fra Russland. De er ofte på ferie i Antalya med mennene sine. Mens mannfolka holder seg på kysten, kommer damene opp hit for å bade i det mineralrike vannet. De tror de blir like sexy og pene som skjønnhetsgudinnen Afrodite av det, sier han med et smil og tar seg enda en slurk av det svakt boblende vannet.

Yusef Ozbay er en lang stake i begynnelsen av 30-årene. Han er sønn av en hotelleier i landsbyen Pamukkale, "utannet" sølvselger i Alanya og de russiske damenes gitte gave og erobrer. Men akkurat i dag har han tatt på seg den frigjørende oppgaven å vise meg "bomullsslottet" og Kleopatras bad.

Historiene om hans erobringer i øst kommer som perler på en snor, bakket opp med fakta om det utrolig vakre stedet. Han forteller om livet i den lille landsbyen ved foten av det som kanskje er den mest kjente av alle tyrkiske turistattraksjoner. Det hvite kalkberget som står i utrolig kontrast til den grønne landsbygden det er rammet inn av.

Eneste i verden

Kalksteinshyllene står på UNESCO's liste over verdens naturarv, og ligger 19 kilometer fra storbyen Denizli. Selve navnet Pamukkale betyr "bomullsslottet" på tyrkisk, noe kalkformasjonene faktisk ligner på når du ser dem fra avstand - ett stort hvitt slott.

Det enestående naturlige fenomenet har eksistert i over 14.000 år ifølge forskere, og blir dannet ved at varmt mineralrikt vann renner over de naturlige terrassene. Det spesielle grunnvannet kommer ut med en temperatur på 33 til 36 grader og avgir store mengder kalsium etterhvert som det kjøles ned på sin ferd over terrassene. Kalsiumet frigjør seg og former igjen små og store bassenger, terrasser og søyler så hvite som snø.

Romerne fant fort ut at det mineralrike vannet hadde helbredende effekt på forskjellige sykdommer. De bygde derfor spabyen Hierapolis på toppen av klippene. Hit kom som sagt mange historiske kjendiser og koste seg i det sprudlende vannet, blant dem Kleopatra. I dag kan du også se flere godt bevarte ruiner i åsene rundt toppen av kalkterrassene. Det ene av disse er spabassenget til de gamle romerne, og det er fortsatt i bruk. I dag heter det Pamukkale Termal, og er flott for et velgjørende svømmetak i en dampende ekte ruinatmosfære.

image: I Kleopatras bad


Pass på...

Hovedvekten av den moderne turismen som flommer gjennom Pamukkale i dag, startet på tidlig 80-tallet. Ting har likevel forandret seg en del siden den gang.

- De tyrkiske myndigheter var ikke flinke til å regulere den første turismen som kom hit. De
bygde faktisk en vei gjennom hovedpartiet av kalkterrassene. Etterhvert tillot de også å bygge hoteller på toppen av kalkfjellet. Hotellene ledet vekk den naturlige vannflommen til terrassene og begynte å ødlegge det unike vi har her. Staten innså feilen, og har nå revet hotellene igjen, sier Sefa Bayaltun.

Vi treffer ham ved det imponerende romerske amfiteateret i åsen bak Pamukkale. Bayaltun er lokal geolog, og vet en ting eller to om stedet.

image: I Kleopatras bad


- Tidligere var det lov å gå rundt i terrassene, bade, vaske og kose seg. Det er det nå slutt på fordi det ble for mye slitasje. I de konstruerte badene som ligger der veien en gang var, går det likevel an å vasse. Vannet siger også ut ganske sakte fra grunnen, noe som gjør at det blir regulert hvor det er vann til en hver tid. Står vannet for lenge i terrassene, begynner det også å gro grønn mose i dem.

Derfor kan noen turister bli litt misfornøyd etter å ha sett masse bilder av vannfylte terrasser og så komme til tørre basseng, forteller han oss.

Du vil likevel alltid kunne se vann i deler av terrassene, og kanskje noen heldige løshunder som får lov å bade i dem.

Yusef er enig at ting har blitt bedre med tanke på reguleringen av Pamukkale, men lettere irritert over at amfiteateret er stengt på kveldstid.

- Jeg pleide å ta med meg jentene opp her på kveldstid og drikke tyrkisk vin, noe det har blitt slutt på. Det er synd, for stemningen er veldig forførende her oppe... eller var det i hvert fall før de satte en vakt her på kveldstid, sukker han og legger i vei for å drikke litt mer av skjønnhetens basseng.

Reisetips:

Pamukkale er et reisemål som ingen skal reise forbi om de så bare har en halv dag å se området på. Med en overnatting har du massevis av tid til å bade i de helsebringende bassengene, se ruinene i Hierapolis og kanskje ta del i et av aktivitetstilbudene rundt stedet. Paraglider over kalkterrassene kan anbefales, bare sørg for at du finner en sertifisert og trygg turoperatør. Rafting, jakt, fiske, fjellturer og guidede turer i ruinene er andre tilbud du kan velge mellom.

I landsbyen rett ved finner du et livlig utvalg av lokale hoteller. Vi kan anbefale Ozbay Hotell, som i likhet med resten av hotellene ikke har all verden av komfort, men god mat og utrolig vennlige eiere. En natt koster deg rundt 60 kroner med frokost. Ønsker du litt mer komfortable forhold, vil det lønne seg å reise til nabobyen Karahayit (fem kilometer unna), hvor du finner et utvalg av fastgrodde danskebåter fulle av rike østeuropeere.

Det lokale turistkontoret finner du på toppen av terrassene, men ikke bli overrasket hvis de ansatte ikke hopper i været over å se deg komme inn i det glattcellelignende kontoret deres. Det gjør forøvrig ingenting hvis du kjøper deg en god guidbok på området og nyter den herlige utsikten.

Det finnes to innganger til området. Du kan enten gå fra landsbyen i bånn og opp til toppen av terrassene (cirka tre kilometer), eller du kan gå de 500 meterene inn til toppen fra parkeringsplassen i sørenden av nasjonalparken. Velger du å gå opp og over terrassene til fots fra bunn av, skal du vite at vannet kan være veldig kaldt, samtidig som kalken kan være skarp for norske føtter. Det er likevel verdt opplevelsen. Du må gå barbeint!

Se bildene fra Kleopatras bad og Pamukkale her...

Denne artikkelen ble første gang publisert i mai 2007.

image: I Kleopatras bad