Kursen på svenske kroner kan gi deg en billig, og lønnsom helg.  Foto: Oke
Kursen på svenske kroner kan gi deg en billig, og lønnsom helg. Foto: OkeVis mer

I helgen bør du gjøre svenske av deg

Det kan lønne seg.

Ikke siden april har det vært billigere. Kursen på svenske kroner falt nå til under 80 norske øre. Dette etter at SEK har falt mot NOK i tre uker. Så har du ingen planer denne helgen, kan vi hjelpe deg:

Svensk herregårdshelg til minipris
Du trenger ikke nøye deg med svippturer. Her får du bo staselig uten at det koster for mye. Om ikke herregårder er din stil, så kan du kanskje heller satse på spa? Her er fem på vestkysten som er verdt å sjekke. Med vår sommerguide til Stockholm, finner du nok også gode høsttips for et besøk i den svenske hovedstaden.

Slik gjør du kupp på biler
I Sverige selges omtrent de samme bilene som i Norge. Tipset er at du holder deg unna sedaner med gammel V8-bensinmotor, manuell girkasse og rust i kanalene. Kurante biler med dieselmotor, lavt forbruk (lav CO2) og gjerne firehjulsdrift vil være lurt å se etter. Og klikker du her får du oppskriften.

De beste pappvinene på bolaget
Her er best i test, og her kan du se priser etter at bolaget økte prisene i april i år. Husk de norske reglene for hva som er tillatt å ta med fra utlandet. (Se lenker lenger nede i artikkelen.)

Artikkelen fortsetter under annonsen

De hemmelige svenske lagersalgene
Ikke så hemmelig etter at vi har skrevet om dem, kanskje. Men likevel: Her finner du godbiter som både er lavt priset, og som gir deg valuta for dine norske kroner. Vi kan nevne merker som Filippa K, Acne, Gant, Diesel, Abu Garcia, Ittala, og dessuten er det også litt å hente på kjedebutikker som Clas Ohlson, Biltema og Jula.

Elektroniske priskupp i Sverige
I vår så vi på prisene på elektronikk i Sverige kontra Norge. Da var også kronekursen svært gunstig. Vi har ikke sjekket disse prisene på nytt, men det er vel liten grunn til å tro at du taper på å kjøpe slike varer i Sverige nå. Espressomaskiner, spillkonsoller og kameraer var blant produktene vi sjekket i denne runden.

Møbelshopping i Sverige
Vi har også referert pristester som viser at du kan gjøre gunstige møbelkjøp i nabolandet.

Pass på reglene

Kjøper du brukt, for eksempel på svenskenes Finn, forholder du deg selvsagt til prisen som selger vil ha. Skal du kjøpe en ny vare i Sverige, har svenskene i likhet med Norge en merverdiavgift, som stort sett ligger på 25 prosent.

Lurer du på om du skal betale toll eller moms? Prøv vår enkle importkalkulator

Den svenske momsen kan du få tilbakebetalt på følgende måte, ifølge svenske skattemyndigheter:

1) Avtale med selger at du skal ettersende fortollingspapirer, slik at selgeren kan tilbakebetale momsen til din konto (tilsvarende regler gjelder også ved utførsel av varer fra Norge).
2) Før du forlater Sverige må du ta turen innom det svenske Tullen for å skrive under på fortollingspapirer.
3) Når du kommer på den norske siden av grensen, må du innom tollkontoret og få dem til å skriftlig bekrefte at du har tatt varen med inn i landet - og betalt moms for den.

Det siste punktet er det vanskeligste. For varer under 3.000 kroner (ved utenlandsreise under 24 timer) eller 6.000 kroner (ved utenlandsreiser over 24 timer), skal du ikke betale moms. Og dersom du ikke har betalt moms i Norge, skal du betale moms i Sverige. Det bekreftet Christina Olsson i svenske Skatteverket overfor DinSide i vår.

Visste du for eksempel at du ikke kan ta med poteter fra utlandet? Her er reglene for hva og hvor mye du kan ta med deg hjem.