I et fremmed språk

Visst overlever du på engelsk. Men ferien blir garantert bedre med noe kjennskap til russisk i bagasjen. Tekst og bilder: Eirik Rønjum

Sulten? Kan du det russiske alfabetet, er det lettere å finne veien til matfatet. Foto: Eirik Rønjum Vis mer


Russisk kan være skremmende. Du forstår verken bokstavene eller de snøvlete lydene.

La oss ta det første først. Det tar ikke mange timene å lære seg det russiske alfabetet. Og det er vel anvendte timer. Lite eller ingen informasjon i St. Petersburg er annonsert med latinske bokstaver.

Mange russiske ord er fullt forståelige for nordmenn. Problemet er bare at du ikke kan bokstavene. Et eksempel: På russisk heter ”restaurant” ganske enkelt ”resturan”. Hodepinen er at det skrives ”PECTOPAH”.

Medisinen er god, gammeldags pugging. Under finner du det russiske alfabetet. Lær det før du reiser! Du er ikke lenger like fremmed i verdens største land.


Nyttige ord og utrykk

Som sagt – russisk er ikke veldig vanskelig. Du bør som et minimum lære deg "ja ni panimaio pa-russki" ("jeg skjønner ikke russisk") – et uttrykk du garantert får bruk for.

Nedenfor finner du en liten oversikt over noen russiske ord og uttrykk. Vil du lære mer, anbefaler vi Russisk ordbok fra Kunnskapsforlaget eller Lonely Planet – Russian phrasebook.

Ja - uttales da
Nei - uttales njet
Hei - uttales privjet
Ha det - uttales paka/da svidanja
Takk - uttales spasiba
Unnskyld - uttales izvinitje
Jeg skjønner ikke (russisk) - uttales Ja ni panimaio (pa-russki)
Snakker du engelsk? - uttales Vy gavarite pa-angliski?