I dag er Frihetsgudinnen 125 år gammel

Den mest berømte damen i New York, og kanskje hele den vestlige verden, runder 125 år.

<strong>HOLDER SEG:</strong> Hun bærer alderen med verdighet, frihetsgudinnen i New York. Foto: Silje Ulveseth
HOLDER SEG: Hun bærer alderen med verdighet, frihetsgudinnen i New York. Foto: Silje Ulveseth Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke til forkleinelse for Sex og singelliv-jentene, men dette er New Yorks mest berømte kvinne. Og nå fyller Frihetsgudinnen 125 år.

I den forbindelse kan ALLE nå få tilgang til en utsikt som ikke har vært tilgjengelig for publikum siden 1916, da damens fakkel ble stengt for publikum. Til jubileet er nemlig planen å vise utsikten fra toppen via fem nye webkameraer, donert av EarthCam. Utsikten fra fakkelen ned mot kronen, er et av punktene som skal vises frem.

Se også: New York fra radiostyrt fly

Du må bestill flere måneder før

Det er ikke bare fakkelen som har vært stengt. Etter terrorangrepet mot New York ble all tilgang til Frihetsgudinnen stengt for turister. Og lenge trodde mange det var sånn det skulle forbli.

Heldigvis varte ikke stengningen. Turister kan igjen besøke både innsiden og komme opp i damens hode. Riktignok om du planlegger i god tid, og forhåndsbestiller.

Kun 240 personer får daglig slippe til helt i toppen, og disse må kjøpe billetter flere måneder i forkant. Hele 2011 er for eksempel utsolgt for lenge siden, så planlegger du en New York-tur bør du altså være svært tidlig ute.

Dessuten må du være istand til å klatre de 345 trinnene til toppen, og ned igjen.

Holder det med et indre besøk i sokkelen, kan du få sjansen sammen med 2.999 andre daglig. Merk deg at også disse billettene bør forhåndsbestilles, men her skal det holde å bestille minst to uker før du planlegger et besøk.

Et jubileum til: Empire State Building er 80 år

Gave fra Frankrike

Frihetsgudinnen, Statue of Liberty Enlightening the World, ble gitt som vennskapsgave fra Frankrikes innbyggere til USAs innbyggere. Den ble gitt som "et universelt symbol på frihet og demokrati". Datoen var 28. oktober 1886. Først i 1924 ble hun klassifisert som nasjonalmonument, og i 1986 ble hun restaurert til 100-årsjubileet.

Mer på disse nettsidene.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!