Flypassasjerer vil trolig merke at Avinor har fått nytt innflygingssystem. Foto: Eurocontrol Experimental Centre (EEC)
Flypassasjerer vil trolig merke at Avinor har fått nytt innflygingssystem. Foto: Eurocontrol Experimental Centre (EEC)Vis mer

I dag blir det flyforsinkelser

Det nye innflygingssystemet har verdenspremiere i dag, 7. april.

Både Avinor, Oslo Lufthavn Gardermoen og flyselskapene har lenge vært forberedt på at Point Merge System (PMS) vil skape forsinkelser i flytrafikken torsdag 7. april.

PMS er det nye innflygningssystemet, og Avinor er først i verden med å ta det i bruk. Ettersom systemet er helt nytt for alle, vil det påvirke trafikken i startfasen.

Det er allerede planlagt enkelte fly-innstillinger 7. april fra klokken 07:30 til 09:30, og flyselskapene er selv ansvarlig for å gi informasjon om eventuelle innstillinger til sine passasjerer.

>>>Les mer om PMS her

Innstilt seks fly

– SAS har redusert flybevegelsen med seks fly. Vi har også slått sammen noen flyvninger, blant annet Oslo-Ålesund-Kristiansund. Ingen passasjerer vil bli rammet av kanselleringene, da det ikke har vært mulig å booke seg en billett på disse seks flightene, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS, til DinSide.

Han påpeker at SAS vil ha en spesiell oppmerksomhet rettet mot passasjerer som har videreforbindelse med andre fly, og sikre at disse passasjerene kommer seg dit de skal.


Ellers skal de reisende også være forhåndsinformert om når flyet deres vil gå, og om de har blitt ruteendringer på flyet de skal reise med.

– Vi forventer at det vil bli forsinkelse på 15 til 30 minutter, men vi mener vi har funnet en løsning som ikke medfører altfor store ulemper for våre passasjerer, forklarer Johansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvordan virker det nye innflygningssystemet? Se video her!

Oppfordrer passasjerer til å følge med

I likhet med SAS har også Norwegian innstilt seks flyvninger i Sør-Norge 7. april for å redusere antall forsinkelser.

– Norwegian har allerede informert de av våre passasjerer dette gjelder og tilbudt dem plass på andre flygninger. På våre hjemmesider opplyser vi om at på grunn av trafikkrestriksjoner på Oslo lufthavn Gardermoen 7. april, må forsinkelser påregnes. Vi oppfordrer våre passasjerer om å følge med på status på sin flyvning på denne linken. Vi gjør alt vi kan for at våre passasjerer skal bli så lite rammet som mulig av innføringen av nytt innflygningssystem på OSL, forteller Lasse Sandaker-Nielsen, kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, til DinSide.

I tillegg vil alle passasjerene som blir berørt av eventuelle kanselleringer bli kontaktet av Norwegian.

Flere forsinkelser i vente: Snart starter utvidelsen av Gardermoen

Forsinkelsene vil trolig vare en stund

Trafikkforstyrrelsene vil i hovedsak skje i de travleste flyperiodene på morgenen fram til cirka 10:00 og fra cirka 15:00, og utover ettermiddag mot kveld til cirka 21:00.


– Det er en kontrollert avvikling av trafikken, som igjen vil føre til større kapasitet. Det blir litt tungt før det blir godt, men vi håper at det ikke vil føre til større konsekvenser, sier Johansen.

Det er forventet at forsinkelsene vil vare hele torsdag 7. april, men det er også forventet forsinkelser fra 8. april til 17. april. Dette vil hovedsakelig være på formiddagen mellom 07:30 til 11:00, i maksimalt 30 minutter.

På ettermiddagen i denne perioden vil det trolig også være forsinkelser mellom klokken 15.30 til 23:00. Forsinkelsene vil maksimalt vare i 40 minutter, men i gjennomsnitt langt kortere, cirka 16. minutter.

I påsken vil det, heldigvis, trolig være minimalt med forsinkelser.