I Afrikas beste pudder

Frikjøreren Lars Fidjestøl fikk seg en støkk da han var i de høye Atlas-fjellene for å teste Marokkos skibakker. Tekst: Karin Sundstrøm

Oukaimeden, Morocco.  21 Jan 2009 Skier: Martin Soderberg Foto: Christian Åslund
Oukaimeden, Morocco. 21 Jan 2009 Skier: Martin Soderberg Foto: Christian ÅslundVis mer

Frikjøreren Lars Fidjestøl, 28, fra Vikersund, bestemte seg for et par år siden å kjøre på ski på alle verdens kontinenter. Han har kjørt i Europa, Asia, Nord- og Sør-Amerika, Oseania og nå er han på plass i Afrika – i løypene ved Oukaimeden i Marokko.

– Jag hadde aldri trodd att vi skulle få så gode snøforhold her i Afrika. Det hadde snødd i tre dager før vi kom og nå har vi knallsol og pudder, sier Lars.

Oukaimeden er et lite skianlegg i Altasfjellene, en drøy times biltur fra Marrakech. Her finner du alt du finner i et vanlig skianlegg – men på marokkansk vis. Billettkontoret ligger i et bittelite steinhus. Det ligger hauger med 20 år gamle ski og støvler i snøen for den som vill leie utstyr. Valnøtter, honning, tørket mynte og smykker – alt kan kjøpes ved skiheisen.

Se ferske bilder fra Fidjestøls skitur under:

Oukaimeden, Morocco. 21 Jan 2009 Skier: Lars Fidjestol Foto: Christian Åslund
Oukaimeden, Morocco. 19 Jan 2009 Skier: Lars Fidejstol
Oukaimeden, Morocco. 22 Jan 2009 Foto: Christian Åslund
Oukaimeden, Morocco. 18 Jan 2009 Skier: Lars Fidjestol Foto: Christian Åslund
Oukaimeden, Morocco. 22 Jan 2009 Skier: Lars Fidjestol Foto: Christian Åslund
Foto: Christian Åslund
Foto: Christian Åslund
Oukaimeden, Morocco. 18 Jan 2009 Foto: Christian Åslund
Oukaimeden, Morocco. 21 Jan 2009 Skier: Martin Soderberg Foto: Christian Åslund– Å kjøre på ski i Marokko er som å reise tretti år tilbake i tid – og det er ikke noe negativt. Det er artig å se hvor glade menneskene ser ut til å være her oppe, sier Lars.

Lars Fidjestøl brøyter vei i Marokko. Foto: Christian Åslund
Lars Fidjestøl brøyter vei i Marokko. Foto: Christian Åslund Vis mer


Skiheisene består av tre slepeheiser til barnebakkene og en stolheis som går fra 2.620 til 3.270 meter over havet. Dette er i et høyalpint område, godt over tregrensen. I barnebakken aker marokkanere i jeans, skinnjakker, burka og lange serker rundt i snøen. Alle nyter noe så sjeldent som marokkansk pudder.

– Terrenget er flott. Du finner både store åpne områder og renner der du kan sno deg ned mellom steinene.

I Oukaimeden finnes det ingen skipatrulje eller skredvarsel. Det finnes heller ingen preparerte bakker ned fra toppen. Etter et snøfall stenger ofte heisen i et par dager i påvente at snøen skal stabilisere seg, men det er ikke alltid nok.

Les mer og se flere bilder fra Oukaimeden her...

Farlige skred

På Lars sin første dag i Oukaimeden, går et lite skred midt i skibakken. Heldigvis blir ingen tatt av dette. Senere samme dag, dør en snowboardkjører i et ras når han kjører off piste, kun et par hundre meter fra skiheisen.

– Det er alltid jævlig synd når folk dør i snøskred. Vi bodde på samme sted som snowboarderen, og det var utrolig vondt å se vennen hans kvelden etter ulykken. Brettet hans stod der i gangen..., forteller Lars.

Dessverre hadde mannen som døde hverken kunnskap om snø eller rette sikkerhetsutstyret til å kjøre med. Han kjørte på et sted der han ikke burte ha vært. Det kan sammenlignes med å kjøre formel 1 uten å ha førerkort.

- Det var bare sikker kjøring som kunne ha reddet ham fra skredet, da han ble kritisk skadd og det ville tatt alt for lang tid ned til sykehus. Det er noe alle bør ha i bakhodet når de reiser til fjellmassiver som dette…

- Dette blir jo etterpåklokskap, men skal man lære noe av episoden, så får man jo tenke litt, sier Fidjestøl.

Han har selv har lang erfaring med lignende forhold fra tidligere skireiser til Libanon, Iran og Kashmir.

- Her må du passe på deg selv, være godt rustet for eventuelle skred og alltid utøve forsiktighet i fjellet, sier han.

Fakta om Oukaimeden:

  • Sesong: Midten av desember till mars. Ring Club Alpin Francais for aktuellt snøvarsel: + 212 24 31 90 36

  • Heiskort: 90 NOK/pr. dag

  • Fallhøyde: Heisen går fra 2.620 meter til 3.270 meter

  • Bosted: Det finnes enkle rom på Club Alpin Francais, 100 NOK per natt. andre hotell i området koster fra 450 NOK/per. natt

  • Komme seg hit: Norweigan flyr direkte Oslo-Marrakesh. Taxi fra Marrakesh koster cirka 400 NOK,-

    Bli med på surfetur i Marokko...

    Se bilder fra Marrakesh her...