Hyllemeter med småbyromantikk

Det begynte med en eksentrisk, selvutnevnt walisisk konge i 1961. 1. juli åpner Bokbyen ved Skagerrak i Tvedestrand, som andre bokby i Norge. Det finnes et 20-talls dedikerte bokbyer i verden; de fleste ligger i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Bøker i det fri på områdene rundt Hay Castle.
Foto: Kristin Sørdal
Bøker i det fri på områdene rundt Hay Castle.
Foto: Kristin Sørdal Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Bokutsalg i Hay Castle.
Foto: Kristin Sørdal
Bokutsalg i Hay Castle.
Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Leter du etter en bok fra en svunnen barndom? Er den for lengst ute av arkivene til moderne bokhandler og forlag? Kan hende du finner den igjen i en av Europas bokbyer.

Du trenger heller ikke være spesielt bokinteressert for å nyte en vandretur i en av bokbyene – det holder å ha evnen til å la seg glede av sjarmerende og romantiske steder.

Eksentriske Mr. Booth

Bokby-begrepet ble født i den vesle walisiske landsbyen Hay-on-Wye på 1960-tallet. Den tidligere Oxford-studenten Richard Booth begynte i 1961 å selge brukte bøker i den gamle kinoen i Hay, fast bestemt og fullstendig overbevist om at en by full av bruktbokhandlere kunne bli en internasjonal attraksjon. Landsbyen ble raskt kjent, både i Storbritannia og utenlands – både på grunn av det originale konseptet, og på grunn av den meget eksentriske Mr. Booth. I 1977 erklærte han selvstyre for Hay – og oppnevnte seg selv som konge.

Bokby-ideen bredte seg utover 1990-tallet til andre land – som Frankrike, Nederland, Belgia – og Norge. Forskning rundt den økonomiske situasjonen, viste at Hay og områdene rundt landsbyen hadde stor økonomisk vekst etter oppstart av bokbyen. Den tidligere søvnige landsbyen med 1.300 innbyggere er i dag en av Wales’ best besøkte turistattraksjoner, med flere millioner besøkende hvert år.

Bøker i hus og hage

Som nevnt overfor; du trenger ikke være spesielt bokinteressert for å nyte bokbyene. Hay-on-Wye er en svært romantisk liten by, med trange gater, små idylliske hus, sjarmerende kafeer og et bedagelig tempo. Her kan du nyte en god kopp kaffe på en fortausrestaurant, du kan slentre rundt i de smale gatene og nyte synet av de små, sjarmerende husene – og du kan ta en titt inn i en av de 39 bruktbokhandlene og antikvariatene. De forskjellige bokhandlene er både spesialiserte, og mer alt-mulig forretninger. Her er bokhandlere i hyggelige små hus, og utendørs – som i hagen rundt Hay Castle.

Hay-on-Wye er vertskap for en verdenskjent litteraturfestival hvert år, i tillegg til at det også arrangeres andre festivaler – som jazzfestival og irsk musikkfestival.

Du finner den spesielle byen i Wales, på den engelske grensen. Landsbyen ligger idyllisk til ved elven Wye, ved det naturskjønne området Black Mountains. Du kommer deg dit med tog til Hereford og buss derfra de siste 35 kilometerne.

Bokbyen ved Skagerrak er lokalisert i nedre dal av byen.
Bokbyen ved Skagerrak er lokalisert i nedre dal av byen. Vis mer
Prosjektgruppa for bokbyen Tvedestrand. Fra venstre: Jan Kløvstad, Ragnhild Haug, Frode Seiersnes og Peter Svalheim.
Prosjektgruppa for bokbyen Tvedestrand. Fra venstre: Jan Kløvstad, Ragnhild Haug, Frode Seiersnes og Peter Svalheim. Vis mer

Ny norsk

Den første norske bokbyen, Mundal i Fjærland, åpnet i 1995. Etter sju år som eneste norske bokby, får de nå selskap av Tvedestrand. 1. juli åpnes ”Bokbyen ved Skagerak”, etter ett års planlegging.

- Det var Peter Svalheim, forfatter og journalist i avisa her, som lanserte tanken om en bokby, forteller kultursjefen i Tvedestrand, Jan Kløvstad. Det gikk bare noen timer fra han lanserte ideen til vi hadde satt ned en prosjektgruppe, forteller han videre.

”Bokbyen ved Skagerrak” blir lokalisert i nedre del av byen, mot havna.

- Små butikklokaler på 30-40 kvadratmeter, som er forbivokst av større butikker, og som har stått tomme, blir tatt i bruk igjen. Det er små, intime lokaler. Vi håper å skape liv i en gammel bydel igjen, sier Kløvstad.

En triveligere by å bo i

Bokbyen i Tvedestrand vil i første omgang ha sesong fra pinse og til utgangen av august – og kanskje ha åpent i helgene resten av året. De har hittil fått bøker fra vennlige sjeler.

- Foreløpig har vi fått bøker fra privatfolk, det ringer folk nesten hver dag, det er veldig moro, sier kultursjefen. Etter hvert må vi vel begynne å kjøpe noe, fortsetter han, og forteller at de håper å kunne tilby 250.000 bøker til enhver tid.

- Det vi håper å få ut av bokbyen, er gjenbruk av en masse brukte bøker, liv og røre i byen, kanskje blir det kulturarrangementer og litterære arrangementer. Vi tror det vil gi ringvirkninger også til hoteller og spisesteder – og det viktigste argumentet for å gjøre dette: Vi tror det blir en triveligere by å bo i, sier kultursjef Jan Kløvstad.

 • Her er flere av Europas bokbyer.
 • Mer litteratur på DinSide Reise

 • Test av sju backpackerguider

 • Test av 14 byguider

 • Her finner du mer stoff om reiselitteratur
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.