<b>LETTERE I 2012:</b> Til neste år kan du ringe fra SAS-fly som har WiFi. Da blir mobilreglene kanskje litt lettere å forholde seg til. Allerede nå kan du ringe fra Norwegian-fly som har WiFi. Foto: Per Ervland
LETTERE I 2012: Til neste år kan du ringe fra SAS-fly som har WiFi. Da blir mobilreglene kanskje litt lettere å forholde seg til. Allerede nå kan du ringe fra Norwegian-fly som har WiFi. Foto: Per ErvlandVis mer

Hvorfor må jeg slå av mobilen på flyet?

Er det så farlig å ha den på, da?

Flyet er omtrent det eneste stedet hvor du må skru mobilen helt av. Men hvis det hadde vært så farlig at mobiltelefonen var på, hadde flyselskaper virkelig overlatt den sikkerheten helt og holdent til passasjerene?

– Saken er den at flyene ikke er sertifisert for at sendere/mottakere og elektronisk utstyr står på i forbindelse med start og landing. Det har vært foretatt tester hos flyfabrikantene for å sjekke hvorvidt dette påvirker instrumentene om bord, men svarene på disse har ikke vært entydige etter det jeg kjenner til, forklarer Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS, til DinSide.

– Å få flyene sertifisert for dette er også en omstendelig prosess, siden kravet til høy sikkerhet er så betydelig. Henstillingen om å slå av alt elektronisk utstyr om bord, gjøres på bakgrunn av at flyet ikke er sertifisert for dette, forteller Johansen.

Men det er ikke bare den manglende sertifiseringen som avgjør at mobilen må slås av. Og ja, det gjøres for ditt eget beste.

– Man skal også være oppmerksom på at mobiltelefoner søker etter nærmeste basestasjon under hele flyreisen om mobilen står på. Samtlige passasjerer har mobiltelefon i dag, så hvis man ikke skal ha en seriøs tilnærming til dette sikkerhetskravet vil 180 telefoner stå på kontinuerlig søk under hele flyturen, sier Johansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Snart kan du skru på mobilen

Dersom du er blant dem som irriterer deg over at mobilen må av hver gang du skal fly, kan du trøste deg selv med at det blir lettere i løpet av 2012. Til sommeren vil det være ti B737-800 som er utrustet med WiFi og i den påfølgende fasen vil dette også bli tilgjengelig på alle kort- og langruter, ifølge SAS. Men i tillegg til WiFi, lanserer også SAS GSM om bord.

Knut Morten Johansen er informasjonssjef i SAS. Foto: SAS
Knut Morten Johansen er informasjonssjef i SAS. Foto: SAS Vis mer


– Situasjonen blir selvsagt en annen når man har WiFi-løsning om bord, siden det utstyret er sertifisert for å kunne stå i fly og hensynet til øvrig instrumentering i flyet er ivaretatt, påpeker Johansen i SAS.

Med SAS' GSM får du muligheten til å sende og motta SMS og MMS, samt mulighet til å synkronisere data via GPRS på din smarttelefon. Du kan også både motta og ringe telefonsamtaler. SAS ber om at dette skjer av hensyn til dine medpassasjerer, og vil at du setter telefonen i stillemodus, samt holder et dempet stemmenivå.

Allerede nå kan du faktisk ringe fra 30.000 meters høyde fra Norwegian, takket være ringetjenesten SkyCall som finnes om bord på alle fly med WiFi-tilgang.

Les også: SAS lanserer telefontjeneste igjen

Nektet å skru av mobilen

Det er ikke alle som er glad i å forholde seg de strenge mobilreglene. Tidligere i vår ble egypteren Fadil Suleiman kastet av flyet på vei til Tromsø fordi han nektet å rette seg etter flyvertinnens befalinger om å slå av all elektronikk.

– Dette førte til at vi måtte be han forlate flyet, sier Johansen.

Ifølge Suleiman oppførte han seg hele tiden rolig og høflig overfor kabinpersonellet og hevder seg utsatt for diskriminering, skriver VG Nett.

Da han ikke ville bekrefte at mobiltelefon eller PC var slått av, besluttet kapteinen at flyet ikke kunne ta ham med om bord. SAS avviser kontant rasismepåstandene til Suleiman.

– Til det er det bare å si at dette ikke har noe med rasisme å gjøre. Det handler ikke om hudfarge og bakgrunn, men generell årvåkenhet, uttalte Johansen den gang til avisen.

Flypassasjerer som skaper kvalme får svi: Dyrt å være drittsekk i luften

SYNES MOBILREGLENE ER FRIKANTET: Skuespiller Alec Baldwin er irritert på American Airlines. Foto: CelebrityPhoto.com/colourpress.com
SYNES MOBILREGLENE ER FRIKANTET: Skuespiller Alec Baldwin er irritert på American Airlines. Foto: CelebrityPhoto.com/colourpress.com Vis mer


Kjendisbråk på American Airlines

I begynnelsen av desember havnet også skuespiller Alec Baldwin i trøbbel på et American Airlines-fly, fordi han fortsatte å bruke mobilen, selv om kabinmannskapet hadde bedt ham om å ta den av.

Baldwin skriver sin side av saken på Huffingtonpost, hvor han påpeker at at flyet var en halv time forsinket, men at flyet stod i ro ved gaten i 15 minutter etter at døren ble lukket. I den anledning benyttet både han og andre passasjerer tiden til å skrive ferdig en SMS, da en flyvertinne plutselig peker ham ut som ulydig passasjer i en svært ubehagelig tone.

«Farvel til sunn fornuft, stil og service på American Airlines» heter leserinnlegget hans, hvor han legger ut om hvor firkantet han synes flyreglene er.