Hvorfor feirer vi egentlig Valentinsdag?

Valentin - en forelsket helgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Hvorfor feirer vi egentlig Valentinsdag?


Opphavet til dagen er noe uklart, men amerikanske valentinerkort-selgere forsøker seg på denne varianten: St. Valentine var en kristen romer som avled martyrdøden den 14. februar år 269 e.Kr. Helgenen etterlot en hilsen til sin hjertens utkårede som han signerte "Din Valentine." Siden den tid har 14. februar vært viet kjærligheten.

Encyclopædia Britannica er mer nøktern i sin fremstilling: Skikken med å sende kjærlighetskort den 14. februar har ingenting med den romerske martyren å gjøre, men har snarere sitt utspring i at valentinerkortet var det første av alle hilsningskort. Ifølge leksikonet ble det første kortet sendt på 1500-tallet.

På Catholic.org står det å lese at Valentine (fødselstidspunkt: ukjent, død: 270 e. Kr) var prest i Roma som sammen med sin familie hjalp martyrer fra forfølgelse under Claudius II. Valentine ble avrettet 14. februar. Skikken med å sende kort har sitt opphav i at guttene på den tiden skrev navnene på jenter for å ære gudinnen Februata Juno den 15. februar. Presteskapet avskaffet denne frivole skikken med å sende kort med helgennavn.

Tilbake til innledningsartikkelen

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!