Hvordan unngå Ryanairs avgifter

En reiseguide til Ryanairs passasjerer.

Ryanairs sjef Michael O'Leary mener du får velge et annet flyselskap hvis du ikke liker reglene deres.   Foto: Per Ervland
Ryanairs sjef Michael O'Leary mener du får velge et annet flyselskap hvis du ikke liker reglene deres. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste av oss har nok reist med lavpriskjeden Ryanair, og mange av oss har nok også endt opp med en billett til en litt stivere pris enn utgangspunktet.

Ryanair har fått mye kjeft for de mange og skjulte avgiftene sine, men følger du reglene kan du slippe billig unna.

Online check-in

Det kan koste deg dyrt hvis du glemmer å skrive ut boardingkortet ditt Foto: Colourbox
Det kan koste deg dyrt hvis du glemmer å skrive ut boardingkortet ditt Foto: Colourbox Vis mer


Første regel er at det ikke holder å møte opp i innsjekkingsskranken med passet ditt.

Når du reiser med Ryanair må du sjekke inn på nettet og skrive ut boardingkortet.
Dette kan du gjøre opptil fire timer før avgang.

Før avreisedato sender selskapet ut flere e-post for å minne deg på hva du må gjøre, de tilbyr også en SMS-påminnelse om boardingkortet.

Men ingen ting er gratis, åtte kroner tar de for SMS-bekreftelsen.

Slik vil Ryanair hjelpe deg

Hvis du likevel glemmer å skrive ut papirene, må du betale et gebyr på 40 euro, altså 320 norske kroner. Det kan bli en dårlig start på ferien.

Men det nytter ikke å krangle seg til et boardingkort eller skylde på at printeren gikk tom for blekk.

Ryanairsjef Michael O’Leary hevder at forglemmelsen skjer med mindre enn en prosent av passasjerene.

– De som har glemt det en gang, vil aldri mer gjøre det igjen, sa han til DinSide på en pressekonferanse tidligere i år.

Dyre kilo

Hvis du er usikker på hvor mye du kan ha med deg ombord selger Ryanair egne kofferter Foto: Ryanair
Hvis du er usikker på hvor mye du kan ha med deg ombord selger Ryanair egne kofferter Foto: Ryanair Vis mer


Regel nummer to er å veie kofferten før du reiser. Det kan koste dyrt å pakke en kilo eller to for mye.

Prisen for bagasjen kan ofte være høyere enn selve billettprisen, så hvis du kan klare deg med håndbagasje sparer du noen hundrelapper.

Du betaler 150 kroner hver vei for å sjekke inn en 15 kilos bag. Og 500 kroner tur-retur for 20 kilo. Skal du ha med deg sykkel, ski eller annet sportsutstyr, må du ut med 400 kroner hver vei.

Les også: Pass på bagasjevekten

Når det er sagt er det helt nødvendig å vite at håndbagasjen må bestå av en bag. Og her er det ingen unntak. Kamera, pc, håndveske, alt må få plass i en og samme bag.

Sist men ikke minst, håndbagasjen må også opp på vekten. Overskrider du 10 kilos grensen, kan du bli pålagt et gebyr på 35 euro, altså 280 kroner. Dermed ville det blitt billigere å sende bagasjen.

Se en oversikt over Ryanairs avgifter her

Prisforskjell

Er det så billig med Ryanair, at det er verdt alt styret? Det kommer jo an på lommeboken, men det er ingen tvil om at flyselskapene ofte opererer i ulike prisleier.

DinSide har for eksempel sammenlignet prisene hos Ryanair med Norwegian i desember. Hvis du vil legge juleshoppingen til for eksempel Dublin, kan du gjøre det med Ryanair for bare 244 kroner tur-retur i midten av desember. Flyr du med Norwegian må du punge ut med 1.316 kroner. Prisene er ikke inkludert bagasje.

DinSide tester billigfly på nett

Reis raskt, trygt og billig?

Det er ingen hemmelighet at pris og service ofte henger sammen. Så neste gang du sier til deg selv ”dette er siste gang jeg flyr med Ryanair”, husk at du får det du betaler for. og er du påpasselig med å følge reglene, slipper du å tømme lommeboken på unødvendige avgifter.

Eller som O’Leary selv sier:

- Hvis du ikke liker reglene våre, ikke fly med Ryanair.

Men er du uheldig med hendelser underveis, kan resultatet bli et annet. Ryanair har for eksempel fått mye pepper for at de ikke gir passasjerene det de har krav på om noe skjer. Dette har gjort at de stadig vekk havner på det svenske forbrukermagasinet Råd&Röns svarteliste.

Les også: så mye dyrere blir billigbilletten