Hvordan få bukt med myggen?

I år har ekstra mange klaget på myggen. Er det myggår, og hva kan hjelpe mot plagen?

<strong>DEN VIRKER, MEN ...</strong> Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, fraråder faktisk bruk av myggspiral. Foto: Colourbox.com
DEN VIRKER, MEN ... Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, fraråder faktisk bruk av myggspiral. Foto: Colourbox.comVis mer

Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, er raskt ute med å avvise påstandene om at det er myggår i år.

– Vi har mange typer mygg, rundt 38 forskjellige. Vi ser en økning blant den såkalte flommyggen rundt vassdrag i Gudbrandsdalen. Den trives spesielt godt der flommen trekker seg tilbake, og det kan utvikles i flere generasjoner i løpet av en sommer. Men totalt sett er det ikke flere mygg i år, sier han til DinSide.

– Mange tror at en tørr vår i skogsområder skal gi lite mygg. Det er lenge siden vi har hatt en tørrere vår på Østlandet, men folk klager som vanlig alltid på myggen, sier Ottesen. Han påstår rett og slett at hvert år er et myggår.

Myggen har til og med fått egen hatside på Facebook

Røyk mot mygg

Men hvordan få bukt med myggplagen? Mange opplever at myggspiral har en god effekt, men Ottesen anbefaler ikke dette.

– Jeg fraråder bruk av spiral. Da innånder man stoffet, og det kommer direkte inn i kroppen, sier Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet.  Foto: Folkehelseinstituttet
– Jeg fraråder bruk av spiral. Da innånder man stoffet, og det kommer direkte inn i kroppen, sier Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet. Foto: Folkehelseinstituttet Vis mer


– Jeg fraråder bruk av spiral. Da innånder man stoffet, og det kommer direkte inn i kroppen, i motsetning til stoffene man smører på seg, som må gå gjennom huden, forteller han.

– Ufarlig, hevder leverandør

Hos Windea, som står bak produktet MYGGSTOPP – Myggspiral, forsikres det imidlertid om at det er ufarlig å bruke spiral.

– Spiralen har vært brukt i mange år, og det er et fullt lovlig produkt. Det anbefales å bruke spiralen ute der det er godt ventilert. Virkestoffet som spiralen avgir nedbrytes raskt av enzymer, forteller Tom-Walter Windheim, og legger til at spiralene deres inneholder mindre enn 0,25 prosent av virkestoffet alletrin.

– Dette er en så lav konsentrasjon at når den blandes/uttynnes med luft, regnes det som ufarlig, sier Windheim, og minner samtidig om at andre insektmidler, som sprayer, inneholder flere forskjellige virkestoffer, og at mange av disse har en høyere konsentrasjon enn de i spiralen.

– Det handler om å bruke midlene med skjønn.

Sigg og bål

Det at myggen forsvinner med sigarettrøyk, stemmer til en viss grad.

– Myggen liker ikke røyk generelt. I gamle dager fyrte man ofte opp bål med mye røyk mot kvelden for å beskytte kyrene sine. Store områder ble røyklagt. En sigarett gir jo ikke like mye røyk, men litt hjelper det nok lokalt, sier Ottesen.

Det er imidlertid heller ikke spesielt sunt å røyke, så det er nok bedre å finne andre metoder.

Best å kle seg fornuftig

Hva er de beste midlene for å unngå myggen?

– Vi går ikke ut og anbefaler bestemte midler, men noen virker bedre enn andre. Da snakker vi først og fremst om midler som inneholder stoffet DEET, sier Ottesen.

DEET er et effektivt stoff mot mygg. Det har imidlertid også helseskadelige egenskaper, og skal ikke brukes av barn under tre år. I Norge er det ikke tillatt å produsere, importere eller omsette insektrepellenter med mer enn 20 prosent DEET. Produkter med 20 prosent DEET eller mindre, er trygge i bruk og tilstrekkelig effektive mot mygg, ifølge Apotek1.

Les også: Velg myggmidler med omhu

– Virkestoffet icaridin er også et velprøvd og anerkjent middel. Så har man et kobbel av planteoljer og andre tilsvarende midler. Disse er dårlig dokumentert, men noen opplever at de virker, forteller Ottesen, som deler sitt beste råd:

– Det aller beste er å kle seg fornuftig.

Dekk til mest mulig hud med klær, så myggen ikke kommer til.

Vet du hvorfor myggstikk klør så inni #$%*! FINN UT HER!

Klær med virkestoffer

Det finnes også spesialtøy som er behandlet med insektmiddel, som Insect Shield Reppelent Apparel. Ottesen synes imidlertid man skal være forsiktig ved bruk av denne typen middel.

– Det inneholder permetrin, og man har lenge diskutert om dette er noe militærkretser, for eksempel, burde bruke. Det har en effekt, men spørsmålet er om det er fornuftig å gå rundt med insektmiddel dagen lang. Stoffet tas i liten grad opp gjennom huden, og det er faktisk greit for både gravide og ammende å bruke stoffet mot hodelus, så det er ikke spesielt farlig, selv om det er omdiskutert.

– Skal man for eksempel sove ute, vil min anbefaling være å impregnere myggnettet med middelet.