Hvor NORSK er du?

Brunost, potetstappe, joikakaker og taxfree. Hvor norsk er du?

Sommerferien er for de fleste av oss over, og det er igjen tilbake til den berømte striskjorta (som vi ikke vet hvordan ser ut) og havrelefsa (som de færreste av oss har smakt). Med eimen av tennvæske fortsatt vibrerende i nesegangen etter utallige regnvåte grillkvelder, griper vi oss i å tenke over hva som er det typisk norske, og om vi nå er så norske som klisjeene vil ha det til.

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.


Symboler vs. levemåte

Thomas Hylland Eriksen skriver om norsk identitet og globalisering hos Aschehoug, og mener at det nasjonale selvbildet ikke stemmer med virkeligheten.

Ifølge det norske nasjonale selvbildet er nordmenn stort sett et folk av fiskere og bønder som lever nær naturen, dyrker det enkle og jordnære, og blir keitete og klossete når de reiser ut i verden. Dette nasjonalromantiske bildet stemmer dårlig med virkeligheten, som viser at nordmenn i mange henseender har samme livsstil som andre europeere. De nasjonale symbolene gir nordmenn en sterk nasjonal identitet, men de gir en dårlig beskrivelse av den nasjonale kultur, altså nordmennenes faktiske levemåte, fastslår Eriksen.

Advarsel!

Bakgrunnen for DinSides test har et mer humoristisk utgangspunkt, blant annet en vitsetekst som lenge har versert på internett, og som forteller oss hvordan du kan vite at du er norsk ... Ta altså ikke resultatet alt for bokstavelig!

Underholdning på DinSide Reise:

pixel
  • Test deg selv - bevis hva du kan
  • Moro på tur - reisehumor
  • Reiseguiden og Skiguiden – les hva andre syns om dine reisemål