Hvor i verden trenger du visum?

Ferien er bestilt og alt er klappet og klart. Men har du ordnet med visum? En liten detalj som kan spolere en hel ferie – her er oversikten!

Som oftest holder det med å vise frem pass, men enkelte land krever mer. Et visum er kort forklart en tillatelse for innreise i et land. En liten detalj, men stor nok til å ødelegge en hel ferie.

Hvem har ansvaret?

Passet er ikke alltid nok. Trenger du visum for den neste ferien?
Passet er ikke alltid nok. Trenger du visum for den neste ferien? Vis mer

Har du ikke visum når det er påkrevd kan det gå ille. Enten blir du stoppet på avreiseflyplassen, eller så blir du stoppet i passkontrollen på reisemålet og sendt i retur med første mulige fly. Men hvem har ansvaret når det går feil?

- Som reisende er du selv hovedansvarlig for å undersøke hvorvidt et visum er påkrevd, men flyselskapet er samtidig pliktig å undersøke om en passasjer har gyldig pass og eventuelt visum ved innsjekking, forklarer avdelingsleder i konsulatseksjonen i Utenriksdepartementet, Torbjørn Holte.

Flyselskapene kan faktisk bli ilagt bøter hvis det viser seg at en passasjer ikke har tillatelse til innreise. Du som passasjer får selvfølgelig ødelagt ferien.

Hvordan går du frem?

Første bud er å ta kontakt med det vedrørende lands kontaktstasjon, være det seg en ambassade, et konsulat eller et turistsenter. Her får du oppdatert informasjon om visumkrav og hva som eventuelt kreves i forhold til en visumsøknad. Utenriksdepartementet har én tommelfingerregel.

- Det aller viktigste er å være tidlig ute, råder Holte. Behandlingstiden kan variere fra dager til måneder og får du ikke søknaden innvilget i tide går reisen i vasken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søknadsprosedyren kan variere fra det helt enkle, hvor reisebyrået kan arrangere med visum, til byråkratiske labyrinter som er både kostbare og tidkrevende. Er du norsk statsborger med plettfritt rulleblad burde tre uker være mer enn nok. De aller fleste krever også et gebyr for saksbehandlingen. Dette varierer, men regn med å måtte betale mellom 200 og 300 kroner.

Hvor må du ha visum?

Det finnes en rekke land som krever visum ved innreise. Særlig aktuelt er ferieland som Australia, India, Kambodsja, Kina, Laos, Nepal, Vietnam, Tanzania, Egypt, Libya og Russland. Ønsker du å sjekke om ditt ferieland krever visum kan du sjekke om det står i listene av land som er visumfrie for norske statsborgere. Listene finner du i menyen oppe til venstre.

Har du spørsmål om den kommende feriereisen? Eller kanskje noen gode tips du ønsker å dele med andre reisende? Send en e-post til reiseeksperten.

Billig reise?

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.