Hvor hører bunadene hjemme?

- En slik har jeg. - En slik hadde jeg da jeg var liten. Vi er på bunadsutstilling, og det er ikke tvil om at bunader engasjerer.

Nesten 100 bunader på ett brett.
Nesten 100 bunader på ett brett. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årlig arrangeres det bunadsutstilling på Ski Storsenter. I år var fjerde året på rad at kjøpesenteret på Østlandet samlet sammen bunader i forkant av nasjonaldagen. Fra 33 bunader første året, har utstillingen vokst til nesten 100 bunader i år.

- Vi har enda flere, men har rett og slett ikke plass til dem, forteller Randi Simensen entusiastisk. Hun er leid inn av Ski Storsenter som ansvarlig for utstillingen, og jobber hele året med å hente inn og systematisere bunadene.

Utstillingen er over for i år, men senterdirektør Georg Vestby lover utstilling også til neste år.

- Vi kommer til å utvide utstillingsområdet, men ikke antall bunader, sier Vestby.

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.


Engasjerer

- Jeg har kjørt en time fra Sarpsborg for å komme hit og se, forteller en kvinne begeistret.

Her er drakter og bunader, fra sør til nord. Ifølge Simensen finnes det rundt 400 forskjellige bunader i vårt langstrakte land, men likevel er det ikke alle kommunene som har egen bunad – en av dem er Oslo.

- Oslo-drakten får du bare kjøpt på Steen og Strøm, vet du, sier en lyshåret kvinne og drar meg i armen. – Og så må vi bruke grå skjorte inni, vi får ikke bruke hvit skjorte fordi det ikke er en ordentlig bunad, sier kvinnen i et misbilligende tonefall.

At bunader engasjerer, er det ingen tvil om. Unge som eldre vandrer rundt utstillingen, og her er til og med skoleklasser som har tatt utflukten som en del av undervisningen.

Randi Simensen står bak den anselige samlingen bunader utstilt på Ski Storsenter.
Randi Simensen står bak den anselige samlingen bunader utstilt på Ski Storsenter. Vis mer
Denne søljen er fra 1870.
Denne søljen er fra 1870. Vis mer

Dyrest, billigst, nyest

Simensen er en kvinne som har god styring på sine bunader og tradisjoner.

- Vi har en Hallingdalsbunad her fra cirka 1895, og dette smykket på denne Grafferbunaden er fra 1870. Den dyreste bunaden er Setesdalsbunaden – den koster cirka 175.000 kroner komplett. Billigste bunad er nok Vestkyst, eller Rondastakk med ruteliv – den koster cirka 10.000 kroner. Den nyeste og mest sjeldne er nok Svalbardbunaden, forteller Simensen.

Du kan bære Svalbardbunaden dersom du har tilbrakt alle fire årstider på øya. Men du kjenner vel de offisielle reglene for bunadsbruk?

- Man kan bære bunad fra der far er i fra, eller eventuelt der mor er i fra. Ønsker man ikke det, kan man gå tilbake til der besteforeldrene er i fra, forteller Simensen.

Hvem er hvorfra, og hvordan kan du se det? Ta den store bunadstesten, og sjekk dine kunnskaper i bunadsgeografi.

Andre tester

Kjeder du deg mens mor styrker flagg og skjorter? Hvorfor ikke teste deg selv på andre områder:

 • Kriminallitteraturens geografi
 • Den store geografitesten
 • Sydendrinker
 • Er du en flybølle?

  Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.
 • Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!