Hvor går ferden?

Det er utallige muligheter for den som vil ut på afrikansk safari. Her er noen av de heteste alternativene.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Tanzania

Tanzania ligger syd for ekvator, og mer enn en fjerdedel av landet er satt av til nasjonalparker. Mest kjent er Serengeti i nord, et navn som betyr endeløse sletter på masai. Området som muligens kan by på den tetteste konsentrasjonen av dyreliv noensteder i verden. Mer enn tredve arter av store dyr, og tre millioner individer lever i dette området som utgjør mer enn 14.000 kvadratkilometer.

Mot øst finner du det unike Ngorongoro-krateret, det største intakte krateret i verden. (Ta det rolig - vulkanen har ikke vært aktiv på åtte millioner år.) Her finner du et rikt dyreliv i et område på 264 kvadratkilometer. Langs kraterkanten, ligger lodger - bosteder med fantastisk utsikt.

Vil du kikke på fugler, velger du Manyara-sjøen i Rift-dalen. Men også her kan du beundre løver, elefanter, sebraer, vannbøfler og andre afrikanske kjendisdyr.

I det sydlige Tanzania finner du Selous-reservatet der du kan se dyrene både fra bil, båt og til fots.

Kenya

Elefant med unge i en nasjonalpark i Kenya. <I>Foto: Siw Amundsen</I> Foto: Siw Amundsen
Elefant med unge i en nasjonalpark i Kenya. Foto: Siw Amundsen Foto: Siw Amundsen Vis mer


Maasai Mara ligger i hjertet av den berømte Rift-dalen. Området dekker drøye 1.800 kvadratkilometer og er Kenyas fremste viltreservat. Området ligger på grensen til Tanzania, og leder over i Serengeti. Dette er et område for løver, leoparder, geparder og elefanter. Hovedattraksjonen er imidlertid gnuvandringen som finner sted mellom juli og september. Great Rift Valley er stedet for ornitologer, med tusenvis av flamingoer og annet spennende fugleliv. Her er også et nesehornreservat.

Krokodille er ikke det dyret du vanligvis treffer på safari, men i Uaso Nyiro-elven som flyter gjennom Shaba og Samburu dannes et naturlig leveområdet for nettopp disse flytende dinosaurene.

Ved foten av et av verdens vakreste fjell, Mount Kenya, kan du også beundre dyrelivet. Dette er Kenyas høyeste fjell, kranset av skoger og bambus.

En av verdens største viltreservater heter Tsavo nasjonalpark, mellom Nairobi og Mombasa. Her kan du beundre dyreliv, og kombinere det med naturlige underverk som underjordiske kilder og lett tilgjengelig beliggenhet.

Det er naturopplevelsene som lokker i Namibia, mer enn dyreopplevelsene. <I>Foto: Tarjei Tyssebotn</I> Foto: Tarjei Tyssebotn
Det er naturopplevelsene som lokker i Namibia, mer enn dyreopplevelsene. Foto: Tarjei Tyssebotn Foto: Tarjei Tyssebotn Vis mer


Namibia

Et unikt landskap finner du i Namib-Naukluft-parken, det største verneområdet i Namibia. Nesten 50.000 kvadratkilometer av månelignende ørkenlandskap med noen vannvittige sanddyner. Utrolig nok også et sted for dyreliv, nær vanndammene som oppstår etter Tsauchab-elven som flommer over landskapet etter regntid lenger inn i landet.

Skeleton Coast Park er berømt, men vanskelig tilgjengelig. Mer kjent for sine mange strandede skip, enn for sitt rike dyreliv. Kun for deg som kan fly inn i området.

En av de mest spesielle viltreservatene i Afrika heter Etosha nasjonalpark, og dekker drøye 22.000 kvadratkilometer. Her varierer landskapet fra tett bush til åpne sletter, og med stor dyrerikdom. Flere sjeldne og truede dyrearter finner ly her, som for eksempel det sorte nesehornet.

Vokt deg for områdene som grenser til Angola. Følg med på reiseadvarsler fra myndigheter i USA, Storbritannia, Sverige og Norge.

Zimbabwe

Hwange-parken er landets største med 14.000 kvadratkilometer og mer enn hundre forskjellige dyreslag og 400 forskjellige fugleslag. Her kan du også oppleve elefantflokker på opp til hundre dyr.

Med byggingen av Kariba-dammen i 1958 fikk plutselig det kystløse landet Zimbabwe en slags kystlinje. Dammen er fin for rekreasjon, og tiltrekker seg store mengder dyreliv. Lenger ned langs elven Zambezi ligger Mana-dammene som tiltrekker seg store mengder av de store villdyrene. Spesielt i tørketiden (september-oktober).

Til tross for uro i Zimbabwe i forbindelse med jordreformene, regnes det likevel som trygt for turister. Følg med på reiseadvarsler fra myndigheter i USA, Storbritannia, Sverige og Norge.

Sør-Afrika

Først og fremst lokker den lette tilgangen, for deg som velger safari i Sør-Afrika. Kruger nasjonalpark er mest kjent, og gir deg sjansen til å se "de fem store". Private reservater gir nok de beste mulighetene for nærkontakt med dyrene.

Botswana

Botswanas Okavango-delta lokker med flotte naturopplevelser og mindre turisme enn lenger mot nord og øst. <I>Foto: Sigurd Safari</I> Foto: Sigurd Safari
Botswanas Okavango-delta lokker med flotte naturopplevelser og mindre turisme enn lenger mot nord og øst. Foto: Sigurd Safari Foto: Sigurd Safari Vis mer


I Botswana finner du det som av mange regnes som et av Afrikas vakreste reservater. Her er det stor variasjon i landskap og dyreliv. Okavango-deltaet er spesielt attraktivt med permanente våtmarker. Rundt deltaet ligger Kalahari viltreservat, det største reservatet i Botswana, som dekker nesten 52.000 kvadratkilometer.

Malawi

Mest kjent i dette lille landet er muligens Liwonde nasjonalpark hvor du kan treffe både flodhester og krokodiller. Mange besøker området på grunn av fulgelivet.

Zambia

Luangwa nasjonalpark ligger ved enden av den store Riftdalen. I Luangwa-elven kan du se flodhester og krokodiller, og parken regnes som et av de beste stedene å se leoparder. Forholdsvis lite turisme på grunn av området er vanskelig tilgjengelig, gjør dette til et sted for den som ikke vil gå i flokk.

Uganda

Skal du se de store gorillaene og andre primater, er Uganda landet du må besøke. I Kibale nasjonalpark og Bwindi, kan du være heldig å få nærkontakt med våre nære slektninger mellom trærne. Bwindi er hjemmet til den truede populasjonen av fjellgorillaer. Dessuten er det elefanter i nasjonalparkenes skoger, selv om du skal være heldig om du får øye på noen av dem. I nærheten ligger Queen Elizabeth nasjonalpark, som byr på mer tradisjonelle safariopplevelser.

  • Når bør du reise? - Og andre safaritips ...

  • Tilbake til innledningen
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer