Hva skjer når <i>din</i> koffert kommer på avveie?
Hva skjer når din koffert kommer på avveie?Vis mer

Hvor ble det av bagasjen?

Det skal ikke skje og flyselskapene er flinke til å påvise at det tilhører en av reiselivets sjeldenheter, men så står du der en dag – uten koffert. Hva skjer når flyselskapet klarer å rote bort bagasjen din? Og hva har du krav på?

Effektive rutiner og gode registreringssystemer gjør at tap av bagasje er en sjeldenhet. Men så står du der en dag, i Kuala Lumpur som siste håpefulle ved rullebåndet. Kofferten er borte, og det til tross for utførlig merking. Hva gjør du nå?

Økende omfang

Per april måned i år har Europeiske forsikring utbetalt 1,9 millioner kroner i forbindelse med bagasjeproblemer. Dette er fordelt på 805 ulike saker. Det aller meste dreier seg om forsinkelser.

- Det er en nedgang på 43 prosent fra fjoråret, men da må man ta i betraktning at Gardermoen var nyåpnet og nok led av en del barnesykdommer. Generelt sett over tid er dette problemet økende, sier informasjonssjef i Europeiske, Emma Vennesland.

Meld fra til flyselskapet

Det første du må gjøre hvis bagasjen din ikke dukker opp ved ankomst er å rapportere bagasjen som savnet. Ofte finnes det en egen skranke for behandling av tapt eller skadet bagasje i nærhet av bagasjebåndene. Pass også på å få meldt tapet hos flyselskapet sitt eget kontor. Disse finner du oftest i ankomsthallen. Flyselskapet vil så sette i gang et søk og skal innen kort tid ha lokalisert hvor i verden bagasjen din befinner seg.

I henhold til retningslinjer utarbeidet av International Air Travel Association (IATA) har du kun krav på kompensasjon hvis bagasjen er tapt. Hvis det derimot dreier seg om forsinkelse er du avhengig av de enkelte flyselskapenes praksis. Les mer om dette og hva du kan vente deg av erstatning her. Med reiseforsikring er det en generell regel at kompensasjon utbetales hvis forsinkelsen er på mer enn fire timer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I denne artikkelen finner du fem tips for hvordan du unngår å bli utsatt for forsinkelser eller tap av bagasje.

Få bagasjen levert på døra!

Har bagasjen din ved uhell havnet på et annet fly eller blitt glemt igjen i avreisestedet har du krav på å få bagasjen levert kostnadsfritt. Klarer flyselskapet å lokalisere bagasjen din umiddelbart vil du som regel få angitt et tidspunkt når du kan vente å se kofferten din igjen. Hvis dette dreier seg om timer vil flyselskapet først forsøke å få deg til å vente på flyplassen, gjerne med en matkupong eller liknende.

Hvis det passer dårlig å vente eller hvis du rett og slett er lei av fly, flyselskaper og tørre ankomsthaller, kan du med full rett reise videre. Du har da krav på å få bagasjen levert så snart som mulig til den adressen du velger å oppgi. Husk at flyselskapet sparer penger ved at du sitter og venter på at bagasjen skal dukke opp. Du trenger derfor ikke ha dårlig samvittighet om du ber om matkuponger eller annet vederlag.

Har du glemt håndbagasjen?

Alle kan være glemske, og selv etter oppmaninger fra flybetjeningen hender det titt og ofte at rengjøringspersonalet finner håndbagasje i tomme fly. Har du glemt igjen bagasje på flyet er det som regel ingen grunn til panikk.

Rengjøringspersonalet som går over flyet etter at det har landet har rutiner for å lete opp og samle sammen gjenglemte gjenstander. Eventuelle funn blir levert til flyselskapet som registrerer gjenstandene og leverer det videre til flyplassens hittegodskontor. Har du vært så smart å merke av bagasjen din med kontaktadresse og telefon tar flyselskapet kontakt med deg. Hvis ikke oppbevares gjenstanden, etter norske retningslinjer, i tre måneder før den oversendes politiet.

Kostnader ved frakt av gjenglemt bagasje, være det seg håndbagasje eller en koffert, må du selvsagt dekke selv. Flyselskapet tilbyr seg gjerne å ordne med budbil eller taxi til hotellet eller hjemmet ditt, men ser neppe blidt på et krav om kompensasjon hvis du selv er den skyldige part.

Flere tips på reisen

Har du spørsmål omkring reise, ønsker du å vite litt mer om ditt reisemål, eller kanskje du har opplevd noe du gjerne vil dele med andre? Send inn dine tips og spørsmål her. Lei av å blakke deg hver ferie? I artikkelserien Reis Billig finner du oppdatert informasjon om hvordan du gjør ferien så rimelig som overhodet mulig.