Håndbagasje

Hvilke gaver bør du sjekke inn – og hvilke kan du ta i håndbagasjen?

Nå starter julerushet på Oslo Lufthavn. Har du kontroll på hvilke julegaver og annet du bør holde unna håndbagasjen?

JULERUSHET ER HER: Onsdag, torsdag og fredag blir de travleste dagene på Oslo Lufthavn. - Ønsker man enda kortere ventetid i sikkerhetskontrollen kan man forberede seg ved å ta av belter, smykker og liknende, før man kommer frem til selve kontrollen, oppfordrer kommunikasjonssjef ved Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen. –Det samme gjelder tablets og andre elektroniske gjenstander. Fra 21. desember kan reisende med nisseluser benytte familieslusene som for anledningen vil være pyntet til jul. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
JULERUSHET ER HER: Onsdag, torsdag og fredag blir de travleste dagene på Oslo Lufthavn. - Ønsker man enda kortere ventetid i sikkerhetskontrollen kan man forberede seg ved å ta av belter, smykker og liknende, før man kommer frem til selve kontrollen, oppfordrer kommunikasjonssjef ved Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen. –Det samme gjelder tablets og andre elektroniske gjenstander. Fra 21. desember kan reisende med nisseluser benytte familieslusene som for anledningen vil være pyntet til jul. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Nå starter julerushet på Oslo Lufthavn.

– Den siste uka før jul er den travleste med onsdag, torsdag og fredag som de dagene med mest trafikk, sier kommunikasjonssjef ved Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen.

Det er ventet fra 83.000 til 87.000 reisende alle disse tre dagene, med torsdag som den absolutt travleste. Rekorden er fra i sommer, med 102.000 reisende på én dag.

De travleste tidspunktene på døgnet er rundt klokka 11 og 16, med en rolig periode mellom 12 og 14. Ellers er det generelt travelt fra 07 til 22.

Lenge siden du har vært på Oslo Lufthavn? Sjekk ut alt det nye i denne videoen:

Dinsides Kristin Sørdal viser deg hva som er nytt på Oslo lufthavn Gardermoen, som nå har åpnet alle sine nye pirer, butikker og spisesteder! Vis mer

Bør du sjekke inn julegavene?

Skal du ut å fly med julegaver til andre eller til deg selv er første bud selvsagt å vite hva som er i pakken. Det er i alle fall greit å vite hvorvidt det i pakken er innenfor eller utenfor håndbagasjereglementet.

– En populær gave er spekemat-sett med medfølgende kniver, og her kommer ikke kniven gjennom sikkerhetskontrollen. Har du gaver som er av høy verdi bør dette medbringes i håndbagasjen, forutsatt at det er tillatt, sier Andersen.

NEI, DETTE KAN DU IKKE TA MED I HÅNDBAGASJEN: Denne må du nok sende i innsjekket bagasje, om du vil ha det med på juleferie. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
NEI, DETTE KAN DU IKKE TA MED I HÅNDBAGASJEN: Denne må du nok sende i innsjekket bagasje, om du vil ha det med på juleferie. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Dersom du blir stoppet med ulovlige elementer i sikkerhetskontrollen og du ikke får lov til å ta det med videre, kan du velge om du vil gå tilbake til avgangshallen og sjekke inn bagasjen til destinasjonen eller du kan legge det i en oppbevaringsboks hos hittegodskontoret og hente det ved retur til Oslo.

Alternativet er at du legger gjenstanden til destruering, men det er kanskje lite aktuelt dersom det er snakk om julegaver.

– Våre folk er på jobb for de reisende og ønsker at de skal få en best mulig reise hjem til jul. Derfor er det ekstra kjedelig for oss når vi må åpne og eventuelt ta bort deler av julegaven. Det er ingen god følelse for sikkerhetskontrollørene og ingen god opplevelse for passasjerene, forklarer Andersen og legger til:

– Skal du gi bort noe ekstra verdifullt bør du vurdere å ta det med i håndbagasjen.

Dette handler også om forsikringsvilkår og erstatning dersom den innsjekkede bagasjen skulle bli borte. Innsjekket bagasje blir kun erstattet inntil et visst beløp og det står i forsikringsselskapenes vilkår hva slags gjenstander du ikke får erstattet dersom du har lagt det i innsjekket bagasje.

Dette blir ofte stoppet

Gaver med flytende innhold i mengder over 100 milliliter er ikke tillatt i håndbagasjen. Husk at dette også inkluderer kremer, såper og liknende som gjerne fås eller gis i gaveesker rundt juletider.

– Det vi tar ut oftest i sikkerhetskontrollen er ting med flytende væske, som for eksempel brusflasker, parfymeflasker, kremer og liknende, forteller Andersen.

Men han understreker at nordmenn flest er reisevante og flinke til å forberede seg til sikkerhetskontrollen.

DETTE BLIR FOR MYE: Kaker med krem eller annet smørbart fyll er å regne som flytende væsker og er dermed ikke lov å ha med i håndbagasjen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
DETTE BLIR FOR MYE: Kaker med krem eller annet smørbart fyll er å regne som flytende væsker og er dermed ikke lov å ha med i håndbagasjen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Kakefest i sikkerhetskontrollen

Mat er i utgangspunktet tillatt i håndbagasjen, men krem klassifiseres som flytende.

– Så kremkaker bør vertskapet stå for dit man skal, sier Andersen og forteller følgende historie fra sikkerhetskontrollen:

– Historien om den gamle bestemoren som hadde med seg en bløtkake er fortsatt ganske fin. Hun visste ikke at krem var å betegne som flytende og ikke ville hun sende den fine kaka i sikkerhetskontrollen. Så da spurte hun kontrollørene om de ikke skulle lage litt god julestemning i sikkerhetskontrollen. Så hun delte ut kakestykker til både ansatte og passasjerer. Det ble visstnok meget god stemning, forteller Andersen.

Men skal du ha med julekaker på juleferien, bør du holde deg til tørre kaker og kjeks. Alle kaker som inneholder krem eller annet flytende eller smørbart fyll, er ikke tillatt.

Dette er innafor – og utafor

Alt som er flytende, smørbart eller i gassform omfattes av reglene for væske, inkludert frosne væsker. Vann, brus og vin er åpenbare væsker – men husk at også smørepålegg, gelé, krem, deodorant, parfyme, lipgloss, maskara, tannkrem, barberskum, spraybokser og gjenstander med liknende konsistenser også regnes som væsker.

Husk at også beholdere som inneholder væske sammen med noe annet, for eksempel hermetisk frukt i lake, regnes også som væske.

Her er eksempler på hva du kan legge i håndbagasjen og hva du må sjekke inn:

Gjenstand Håndbagasje Innsjekket bagasje
Kniver, sakser (bladlengde over 6 cm)NeiJa
Kniver, sakser (bladlengde under 6 cm)JaJa
EngangshøvlerJaJa
PinsetterJaJa
Barberkniver og -bladerNeiJa
IsbrodderNeiJa
Strikkepinner, heklenålerJaJa
BunadssøljerJaJa
HåndjernJaJa
Lommelykt (stor/tung)NeiJa
FyrstikkerNeiNei
Engangs lighter gassJaNei
LeketøyspistolNeiJa
BalltreNeiJa
BiljardkøJaJa
GolfkøllerNeiJa
Hoverboard, Segway og lignendeNeiNei
GåstaverJaJa
Stormkjøkken nytt/ubruktJaJa
Stormkjøkken gammelt/bruktNeiNei
DartpilerJaJa

Avinor har en mer utfyllende liste over hva som er lov og ikke lov å ha med i håndbagasjen, som du kan lese her.

Les også:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer