Hval, fugler og klipper

Komiske lundefugler, hval kritthvite sandstrender. På Shetland står naturopplevelsene i kø.

Det er 240.000 lundefugler på Shetland - og alle er de like underholdende klossete og søte.
Det er 240.000 lundefugler på Shetland - og alle er de like underholdende klossete og søte. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Fugler

30.000 havsuler, 140.000 lomvier, 250.000 lundefugler og 300.000 havhester. Dette er bare noen av de fuglene og artene du kan regne med å se under et besøk på Shetlandsøyene. Spesielt lundefuglene er kraftig markedsført som attraksjon og figurerer som suvenir i mange former. Men så er de også sjarmerende, der de sitter på fuglefjellene, stabber klossete rundt ved jordhulene de bor i eller går inn for en heller klumsete landing på havet.

Det er flere naturreservater omkring på øyene, med mange ivrige fugletittere som løper rundt med svære kikkerter. Selv for en som i utgangspunktet ikke er veldig interessert, er det vanskelig å ikke la seg påvirke av entusiasmen.

Hav, hval og fiske

Fiske er en populær aktivitet på Shetland – både i ferskvann og saltvann. Det er 350 fiskevann å velge i på øyene. Om du er ute etter å ta storfisken selv, eller bare se den på avstand, er det muligheter for det meste her. Et fin måte å se og lære mer om øyene og livet der, er å være med på en av de arrangerte båtturene. Det er forskjellige turer, med varierende varighet og forskjellige mål.

Du kan dra ut til fuglereservatet på Noss og beundre det 181 meter høye fuglefjellet. Der yrer det av liv – og du blir oppfordret til å trekke hetten godt over hodet for å unngå at illeluktende og ubehagelige overraskelser som kommer seilende fra oven.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes også turer helt ut til de nordligste punktene utenfor Unst – eller til steder hvor du kan se niser (tannhval), sel, spekkhoggere og vågehval. Det finnes også steder langs kysten hvor du kan se hval fra land – dersom du er tålmodig og heldig.

Turer arrangeres av Shetland Wildlife Tours, tlf. +44 01950 422483, e-post: info@shetlandwildlife.co.uk. Informasjon kan også fås hos turistinformasjonen i Lerwick - se kontaktinformasjon i artikkelen om praktisk informasjon.

Klipper ved Holes of Scraada, Mainland.
Foto: Jan Harry Svendsen Foto: Jan Harry Svendsen
Klipper ved Holes of Scraada, Mainland.
Foto: Jan Harry Svendsen Foto: Jan Harry Svendsen Vis mer

Klipper og sandstrender

Med 1.450 kilometer med kystlinje er det rikelig med klipper og grotter på Shetlandsøyene. Høyeste klippe er Kame, på øya Foula. Fra toppen av den kan du se 372 meter rett ned i bølgene. Nervepirrende er det også å stå midt i en åker og se rett ned i frådende bølger i Hole of Scraada ved Eshaness på hovedøya.

Stor kontrast til de frådende klippene, er den idylliske hvite sandstranden ved St. Ninians Isle. Stranden er det eneste som forbinder øya med Mainland i sør-vest. Dersom du beveger deg ut på øya, så gå forsiktig. Her kryr det av saue-ekskrementer, men det kryr også av kaniner. Går du stille, har du muligheten til å se hordene av kaniner som hopper rundt, før de stormer inn i hulene sine.