Hva skjer med flybilletten?

Ved et tastetrykk blir plutselig New York-turen 11.857 kroner dyrere.

I disse dager har både SAS og Norwegian vårsalg på flybilletter. Kampanjene varer til og med 21. mars, og begge flyselskapene tilbyr billige enveisbilletter til storbyer.

New York er en storbyene som SAS tilbyr billige flybilletter til. I den forbindelse ville DinSide sjekke hva som var lavest pris til storbyen.

>>>SAS lanserer Smart Pass for VIP-kunder

Prisen endrer seg

Ved første øyekast kan det virke som om flyselskapet tilbyr ekstremt billige billetter i mai. Her ser det ut som New York-billetten koster 2.676 kroner ved utreise 23. mai fra Gardermoen. Det ser også ut som at det er mulig å reise hjem lørdag 28. mai til 2.179 kroner.

Men det er helt til vi klikker på datoene.

Da endrer nemlig flybillettene seg drastisk. Plutselig har reisen til New York gått fra å være 2.676 kroner til å bli 8.603 kroner. Det er altså en prisøkning på 5.927 kroner.

Men det er ikke bare flyreisen til New York som har endret seg i pris, returreisen har også økt. Før vi klikket på datoen 28. mai kostet den 2.179 kroner, mens nå koster den 8.106 kroner, som er 5.930 kroner mer.

Totalt har reisen økt fra være cirka 4.852 kroner til å bli 16.709 kroner. Samtidig får vi beskjed om at "Prisen har blitt endret p.g.a. prisreglene. For å få en lavere pris, kan du forsøke å legge hjemreisen etter en søndag eller velge andre datoer. "

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisendringen i lavpriskalenderen skjer også når du klikker rundt på andre datoer. Da kan du se hvordan prisen øker eller minker i forhold til

Foto: SAS.no

Klikk her for å se prisendringene:

Innviklet årsak

Ifølge Kenneth W. Vikse, kommunikasjonsdirektør i SAS, er årsaken til dette todelt, både teknisk og intrikat.

– Årsaken til at prisen endrer seg når du trykker/velger, er at systemet i utgangspunktet viser lavest tilgjengelige pris. Men interkontinale billetter selges i par tur/retur, og det er (som alltid) noen regler knyttet til kombinasjoner av billettklasser. Det er det først når man faktisk velger/trykker på utreise og hjemreise at systemet leser reglene som gjelder akkurat den kombinasjonen og gir korrekt kombinertpris tur/retur, skriver kommunikasjonsdirektøren i en epost til DinSide.

Vikse mener at det er tilfeldig at prisendringene er så store, og knyttet til hvilke prisklasser som var tilgjengelige da DinSide utførte søket.

– Jeg sjekket litt andre tider og opplevde da at prisene endret seg med mindre enn en hundrelapp per vei.

Røykfritt fly med askebeger: Disse toalettdørene motsier seg selv

Billigere å reise over helgen

Vikse forklarer at prisene på interkontinentale ruter er konstruert slik at man må overnatte fra lørdag til søndag for å få lavest tilgjengelige pris.

– Du hadde valgt utreise mandag og hjemreise lørdag. Når du trykket på disse alternativene opplyste systemet deg om at dersom du valgte hjemreise søndag eller mandag så ville det bli billigere, skriver Vikse.

Ved å reise mandag til søndag, blir det plutselig masse penger å spare. Da blir prisen skrudd ned igjen til 2.676 kroner på mandagen og kroner 2.341 for returen på søndagen.