Hva reiseforsikringen ikke dekker

Rekordmange mister bagasjen sin under flyreiser. Mister du kofferten er det ikke mye du får igjen på reiseforsikringen.

Publisert
Sist oppdatert

Du har sittet flere timer på fly, og gleder deg til å starte ferien på ordentlig. Du må bare hente bagasjen på rullebåndet først. Men hva skjer? Bagasjen din kommer ikke! Ikkeno' problem, tenker du, du har jo en flott reiseforsikring som skal dekke tap av koffert. Der tar du ganske feil!

For det er ikke stort du kan putte i kofferten dersom du skal være sikker på du har reiseforsikringsselskapet i ryggen. Verdisaker, elekronikk og skjøre gjenstander er på listen over haugevis med saker du ikke burde putte i bagasjen du sender med flyet.

Les også:
>> Disse flyselskapene mister bagasjen din
>> Nye håndbagasjeregler: Slik pakker du smått og lovlig

Bagasjetrøbbel på flyplassene er et økende problem. Hele 30 millioner kofferter ble skadet eller kom på aveie på verdensbasis i 2005, i følge {SITA}, et IT-selskap som sporer bagasje for flyselskapene. Forsinket bagasje kostet Europeiske Reiseforsikring "bare" ti millioner kroner i 2005. Dette tallet økte dramatisk i 2006, til 18 millioner. Motivasjon nok til ikke å legge dine kjæreste eiendeler i bagasjen du sender med flyet?

Innsjekket bagasje

Har du opplevd at bagasjen har blitt borte etter flytur? (Avsluttet)
Nei, aldri(38%) 454
Ja, flere ganger(32%) 378
Ja, det har skjedd en gang(30%) 357
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.Dette bør du ikke legge i innsjekket bagasje

Så hva bør du ikke putte i innsjekket bagasje? Her er en smørbrødliste, som store reiseforsikringsselskap som Vesta, Gouda og Europeiske opererer med:

Tyveriutsatte og/eller skjøre gjenstander som smykker, ur, edelstener, edelt metall, fotoutstyr og andre elektroniske apparater, musikkinstrumenter, flasker, glass og bedervelige varer.

Med andre ord, vil det være ganske risikabelt å putte annet enn klær og mindre verdifulle gjenstander i innsjekket bagasje, i hvert fall om du vil få igjen penger på reiseforsikringen.

Mer at dette er kun en hovedregel, unntak kan bli gitt i spesielle tilfeller, der den reisende har svært gode grunner for å ikke pakke gjenstandene i håndbagasjen (for eksempel handikappet som reiser alene).

Ble sjokkert

Jogrim Aabakken har erfart at reiseforsikringen ikke er til stor hjelp dersom du mister kofferten på reise. Tidligere i år tok han en tur til USA, en flytur med flere mellomlandinger. Underveis ble kofferten borte.

Jogrim Aabakken
Jogrim Aabakken Vis mer


Han fikk dekket utgifter til nye klær, men det var ikke snakk om å få erstatning for kamerautstyret han hadde pakket ned i bagasjen. Forsikringsselskapene mener nemlig at Aabakken burde puttet sitt store speilreflekskamera, linse og ladere til tusenvis av kroner i håndbagasjen sin.

Grunnen til han la det dyre utstyret i innsjekket bagasje var plassmangelen i kabinbagasjen. Han synes det er veldig upraktisk å måtte pakke så mye i den størrelsesbegrensede håndbagasjen, spesielt på en så lang tur med flere mellomlandinger.

Han er frustrert over reiseforsikringsselskapenes og flyselskapenes bagasjeregler.

- Jeg har aldri hørt om det før, og jeg tror heller ikke at alle er klar over at det er sånn, at nærmest alt av verdisaker må du ha i håndbagasjen, sier Aabakken.

- Hva mener du reiseforsikringsselskapene og flyselskapene bør gjøre?

- Jeg synes de burde informere bedre og tydeligere om hva du kan sende i bagasjen. Vi burde fått en liste hvert år sammen med forsikringspapirene, sier han.

Ingen trøst å få

Roald Stigum Olsen Foto: Vesta
Roald Stigum Olsen Foto: Vesta Vis mer

Pressetalsperson Roald Stigum Olsen i Vesta mener informasjonen fra forsikringsselskapene er god nok.


- Jeg mener dette står et eller annet sted i forsikringspapirene, svarer Stigum Olsen.

Han synes heller ikke burde være problematisk å putte elektronisk utstyr og andre dyre artikler i håndbagasjen.

- Håndbagasjen du kan ta med om bord på flyet er nokså stor, på størrelse med en vanlig trillekoffert, sier han.

Fagansvarlig i Europeiske Reiseforsikring, Ragnhild Nygård, sier de får mange klager fra kunder som tror forsikringen dekker "alt". I likhet med Stigum Olsen i Vesta ber hun om at folk leser godt gjennom forsikringspapirene, for å unngå misforståelser.

Les også:
>> Stuernes heteste pakketips
>> Slik unngår du bagasjetull

Flyselskapet har ansvaret

Flyselskapene har erstatningsansvar for tapt eller ødelagt reisegods. Er bagasjen din borte, skadet eller stjålet må du melde fra til flyselskapet.

Nervepirrende venting ved bagasjebåndet på Gardermoen.
Nervepirrende venting ved bagasjebåndet på Gardermoen. Vis mer

Selv om flyselskapene som regel fraskriver seg ansvar for erstatning, kan det likevel hende du får penger tilbake, dersom du klager.


I 2004 behandlet Reklamasjonsnemnda en klage fra en flypassasjer, som hadde blitt frastjålet et kamera til 7.000 kroner fra innsjekket bagasje. Personen klaget først til flyselskapet hun reiste med, SAS, men der ble klagen blankt avvist. SAS, i likhet med mange andre flyselskaper, avskriver seg nemlig ansvaret dersom du sender blant annet verdifulle og skjøre gjenstander i innsjekket bagasje.

Reklamasjonsnemda kom fram til en helt annen konklusjon. De mente at et kamera til 7.000 kroner hverken er spesielt verdifullt eller skjørt, og at SAS hadde erstatningsansvar. Derfor anbefalte Reklamasjonsnemda at deler av beløpet ble erstattet.

  • Les mer om denne saken her (ekstern lenke).

    <i>Illustrasjon: Per Ervland</i>
    Illustrasjon: Per Ervland Vis mer  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer