<I>Foto: Getty Images/All Over Press</I>
Foto: Getty Images/All Over PressVis mer

Hva koster det å ringe hjem i ferien?

Når du er på ferie og ringer hjem for å fortelle om ditt bekymringsløse liv, kan bekymringene øke betraktelig ved hjemkomsten - når du får telefonregningen. Se hva det koster deg å ringe hjem med norsk mobil, og hvor mye det er mulig å spare på å ringe smart.

Det enkleste er ikke alltid det beste. Når du reiser på ferie, er det å ta med seg den norske mobilen ganske enkelt. Vi vet godt at det koster flesk, men velger ofte å ta støyten i etterkant og blir sittende og angre på at telefonregninga kom på like mye som den grisebillige charterturen. DinSide har undersøkt hvor mye det koster deg å ringe fra utlandet, samtidig som vi har sett på alternative måter å ringe billig hjem på.

Med norsk mobil i ferien


Først valgte vi ut seks av de mest populære feriedestinasjonene blant nordmenn; Spania, Tyskland, Italia, Danmark, Storbritannia og Sverige. Deretter tok vi utgangspunkt i de fire største mobilleverandørene i Norge for å undersøkte hva det koster å ringe hjem til Norge fra disse landene. Prisene er hentet fra Post og Teletilsynets prisinformasjon, og viser de rimeligste minuttprisene tilgjengelig fra hver enkelt operatør.

Telepriser til Norge fra norsk mobil i utlandet
       
 SverigeDanmarkStorbritanniaSpaniaItaliaTyskland
Telenor5,635,639,389,389,389,38
Netcom5,605,609,309,309,309,30
Chess5,635,6311,248,747,749,99
Tele20,544,55,56,125,15,5
Priser per minutt. Tabellen viser de rimeligste prisene hvert enkelt selskap kan tilby fra hvert enkelt land, og viser ikke nødvendigvis prisene som gjelder med den billigste abonnementsavtalen tilgjengelig (prisene er ofte dyrere med billigste abonnement).Fra tabellen ser vi at de få minuttene du ringer hjem, fort kan koste deg en hundrelapp eller to. For ikke å snakke om hva det koster når engstelige foreldre eller kjærester ringer deg opp to ganger om dagen for å høre hvordan det går. Det å bli oppringt kjenner de fleste til at heller ikke er billig, og det er ofte her du brenner deg når mobilen blir med på ferieturen.

Priser for mottak av samtaler i utlandet
       
 Sverige Danmark Storbritannia Spania ItaliaTyskland
Telenor2,492,493,743,743,743,74
Netcom3,103,104,304,304,304,30
Chess3,743,745,635,635,635,63
Tele203,495,54,993,793,98
Prisene er per minutt og viser de billigste alternativene fra hvert selskap, uavhengig av hvilke type abonnoment de stammer fra.I disse tabellene er ikke oppstartskostnadene for samtaler tatt i betraktning. Disse kan variere fra selskap til selskap. Post og Teletilsynet anbefaler deg som fortsatt ønsker å bruke mobiltelefonen, å velge din utenlandske tilbyder manuelt. Sjekk med mobilleverandøren din om hvilke forskjellige tilbydere de har i reiselandet, og hvor mye prisene varierer. Spesielt i land utenfor Europa kan differansen være stor.

Rimelige alternativer

Velger du å ikke ta minste motstands vei, finnes det mange rimeligere muligheter til å få utvekslet etterlengtede ord med de der hjemme. Her er noen alternativer for deg som ikke vil bruke feriepengene dine på mobilregninga.

Foto: Getty Images/All Over Press
Foto: Getty Images/All Over Press Vis mer


Enkelt med telefonkort


Det tradisjonelle telefonkortet vil alltid være en sikker måte å ringe forholdsvis billig hjem fra utlandet med. Du skal allikevel være klar over at alle kortene ikke alltid holder det de lover med tanke på ringeminutter. Det er også store variasjoner i pris om du ringer til mobiltelefon eller fasttelfon. Å ringe en fasttelefon er betraktelig billigere. Kortene er enkle å bruke, og kan benyttes ved å ringe et gratisnummer fra hvilke som helst offentlig telefon.

Vi sjekket noen av de store spanske telefonkortselskapene, og fant ut at de kan variere noe i ringepriser. Avvikene er allikevel ikke de største. Tarjeta Telefonico Rumba er et gunstig eksempel som koster deg 20 øre minuttet å ringe en norsk fasttelefon og 1,60 kroner minuttet til mobiltelefon. Kortet koster 10 euro (81 kroner), og kan sammen med et titalls andre typer kjøpes i de fleste spanske kiosker. Det lønner seg å spørre selgeren hvilke type kort som gir flest minutter til Norge før du kjøper.

Gratis på internett


Flere internetttjenester som Yahoo og MSN tilbyr gratis ringetid hvis du oppretter konto (også gratis), og ringer med PC'en din til andre PC-eiere som benytter seg av samme tjeneste.

Tjenester som Callserve, Net2phone, TelevoIP Dialpad, IConnecthere, PCcall og Voipbuster tilbyr også billige samtaler til hus- og mobiltelefoner fra PC i utlandet og hjem til Norge. Prisene vil variere med hvilke land du er koblet opp fra, men du skal fortsatt kunne bruke en konto du har opprettet i Norge på de fleste PC'er i andre land.

Voipbuster har i tillegg en veldig gunstig ordning når det gjelder å ringe fra PC i utlandet til norske hustelefoner. Ved å betale 10 euro én gang, kan du ringe ubegrenset til Norge fra blant annet Spania og Hellas i etterkant.

Ringeminuttene kjøper du med kredittkort via den nettbaserte kontoen din. For å ringe på denne måten er du avhengig av internett tilgang og høretelefoner med mikrofon. Har du allerede en brukerkonto, kan den brukes universalt og det tar det bare noen minutter å laste ned programvaren og være klar til å ringe ut fra en internett café eller på hotellet. Et headset med mikrofon tar liten plass i bagasjen og kan kjøpes for noen få hundrelapper hos de fleste elektrovarebutikker.

Vi bruker Skype Out som et eksempel, og finner ut at det vil koste deg 16 øre i minuttet å ringe fra Spania og hjem til en norsk fasttelefon. Ønsker du å ringe til en mobiltelefon, vil det koste deg 1,60 kroner i minuttet.

38 ganger billigere

Prisene varierer også en del blant internett-tjenestene, men de er generelt litt billigere enn å kjøpe et telefonkort. Med de eksemplene vi har brukt her, er det hele 38 ganger billigere å ringe fra Spania med Skype enn med Tele2, som har de gunstigste prisene ved bruk av norsk mobil fra det populære ferielandet.