Hva gjør vi på Samos?

Hva gjør vi på den greske øya Samos, lurer to familier på åtte personer på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Heisann Reiseekspert.

Vi reiser til Samos nå i sommer. Vi er 2 familier, totalt 8 personer hvor barna er i alderen 10-14 år. Men Samos er ikke det turiststedet som er mest omtalt i tilgjengelige reiselektyrer. Og spesielt ikke stedet vi skal bo som heter Votsalakia. Har du noen gode tips til oss om severdigheter, spisesteder, aktiviteter, handel og så videre?

Samos

Samos er en relativt stor øy, nesten like stor som Rhodos, men langt mindre befolket av turister. Øya er den sydligste i den greske øygruppen i det nordlige Egeerhavet, kun et smalt sund skiller øya fra det tyrkiske fastlandet. En svipptur over til shoppernes paradisferieland, Tyrkia, kan derfor anbefales om billige tepper, gull og skinn står på ønskelisten. Øya regnes som en av de grønne øyene i Hellas, men den ble hardt rammet av voldsomme skogbranner sommeren 2000.

Hovedstaden på øya, Vathy, ligger i nordøst. Her er gamlebyen som ligger i høyden spesielt severdig. Den østlige delen av øya er stedet for både de største turiststedene, flyplass og fergeterminaler. Votsalakia ligger på øyas mindre utviklede sydvestkyst, fem mil eller deromkring fra hovedstaden. Stedet skal by på fine strender i Marathokampos-bukten. Fra landsbyen Marathokampos oppe i fjellene er det flott utsikt over bukten. Det anbefales forøvrig å se seg rundt på øya. Merk at veiene mange steder er dårlige, så velg en leiebil med firehjulstrekk. Spesielt i sør og vest er det dårlige grusveier som fordrer en lett omgang med gasspedalen.

Av severdigheter kan vi nevne Efpalineio Orygma, en 1040 meter lang akvedukt som regnes som en av oldtidens fremste ingeniørbragder (15 km sørvest for Vathy). Det er mulig å legge ut på vandring langs akvedukten. Vest for Pythagoreio ligger ruinene av gamle romerske bad. Heraion ligger også i nærheten av hovedstaden, dette er en gammel helligdom tilhørende Hera-kulten. På vestsiden av øya, like i nærheten av Votsalakia ligger fjellet Kerketefs. Det er Egeerhavets nest høyeste fjell med sine 1.437 meter over havet. Samos er regnet som en fin øy for fotturer, og om varmen ikke er for voldsom kan det kanskje passe både for voksne og barn. Sørg i så fall for at solid fottøy ligger i bagasjen.

Flere reisehåndbøker har greie omtaler av Samos. For eksempel Greske øyer fra Gyldendal eller Greece fra Lonely Planet.

God tur, hilsen Reiseeksperten

  • Tilbake til innledningen, og flere svar fra Reiseeksperten