Hva gjør du om det blir streik på Gardermoen?

Fare for streik i sikkerhetskontrollen kan påvirke over 40.000 reisende fredag. Dette er dine rettigheter.

<b>STENGES VED STREIK:</b> Det er fare for streik blant vekterne som betjener sikkerhetskontrollen på Gardermoen. Det kan bety streik fra fredag klokken 06, og vil påvirke over 40.000 reisende på en av sommerens største reisedager. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
STENGES VED STREIK: Det er fare for streik blant vekterne som betjener sikkerhetskontrollen på Gardermoen. Det kan bety streik fra fredag klokken 06, og vil påvirke over 40.000 reisende på en av sommerens største reisedager. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er fare for streik både hos SAS og på Gardermoen. Oslo Lufthavn har informert om at flyplassen vil stenge fra fredag 10. juni klokken 06 dersom ikke partene kommer til enighet.

For Gardermoens del dreier det seg om forhandlinger mellom arbeidsgiverorganisasjonen NHO Service og arbeidstakerorganisasjonen Parat.

Flyplassen kan rammes fordi det er snakk om potensielt 531 vektere og ansatte som tas ut i streik fra fredag, og det er disse som betjener sikkerhetskontrollen på Gardermoen.

LES OGSÅ: Dine rettigheter ved forsinkelser, innstillinger, overbooking og bagasjetrøbbel

En av de største reisedagene

Fredag er forventet å bli en av de største reisedagene i sommer. Ifølge Oslo Lufthavns prognoser, skal 94.000 reisende innom Gardermoen førstkommende fredag.

Ved en eventuell vekterstreik, vil Oslo Lufthavn stenge for alle avreiser.

MÅ STENGE AV SIKKERHETSMESSIGE ÅRSAKER: Joachim Westher Andersen sier flyplassen stenger for alle avreiser ved en eventuell streik fredag. Foto: KRISTIN SØRDAL
MÅ STENGE AV SIKKERHETSMESSIGE ÅRSAKER: Joachim Westher Andersen sier flyplassen stenger for alle avreiser ved en eventuell streik fredag. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


- Konsekvensen av en eventuell streik blir at man stenger for de som skal ut å fly på fredag, sier kommunikasjonssjef ved Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen, til Dinside.

Et streikeuttak på størrelsen av det som er skissert, vil føre til en kapasitetsreduksjon på opptil 70 prosent i sikkerhetskontrollen, som ifølge Andersen vil medføre store sikkerhetsmessige utfordringer.

- Det vil da bli så store ansamlinger av mennesker i avgangshallen, at vi ikke ser det som forsvarlig at flyplassen er åpen, sier Andersen til Dinside.

Flyplassen vil kun stenges for avgangstrafikk. Det er snakk om 42.200 avreisende passasjerer fredag.

Ankomst vil gå som normalt.

- Vi følger situasjonen nøye. Dette er en svært travel sommerdag, og nettopp av den grunn håper vi at partene kommer til enighet slik at vi kan avvikle trafikken som planlagt, uttaler Andersen til Dinside.

LES OGSÅ: Når er det mest kø i sikkerhetskontrollen?

Du kan booke om

Ved en eventuell streik som har innvirkning på din reise, vil du få informasjon om hvordan du skal forholde deg, fra flyselskapet ditt.

FORBERED DEG SOM NORMALT: Hold deg oppdatert og forbered deg som normalt, sier Knut Morten Johansen i SAS. Foto: BJORN H STUEDAL/SAS
FORBERED DEG SOM NORMALT: Hold deg oppdatert og forbered deg som normalt, sier Knut Morten Johansen i SAS. Foto: BJORN H STUEDAL/SAS Vis mer


Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS, sier til Dinside at reisende i tillegg bør holde seg oppdatert.

- Skal du ut å reise, bør du holde deg oppdatert via media, som reflekterer den aller siste informasjonen. Vi oppdaterer også våre hjemmesider med informasjon. Ellers er det å planlegge som normalt, sier Johansen til Dinside.

Dersom du ikke vil ta sjansen, kan det være en mulighet å booke om.

- Det er fulle fly om dagen og alternativene er nok kanskje også få dersom man velger andre reisedager. Men er det noe man absolutt må, er det kanskje også muligheter om man velger å reise i forkant, sier Johansen.

Det er vanlige ombestillingsregler som gjelder, som for mange vil bety gebyrer og pristillegg.

LES OGSÅ: Skal du velge AirHelp eller Transportklagenemnda?

Ja, du må møte opp på flyplassen

Ved en eventuell streik, har du visse rettigheter. Først og fremst:

Du selv kan velge om du vil reise, eller ikke, når flyet blir kansellert eller innstilt. Det betyr at du kan si nei til å bli transportert til en annen flyplass, dersom dette skulle bli aktuelt.

Du skal motta informasjon fra flyselskapet. Dersom du ikke har mottatt informasjon om at flyet ditt faktisk er innstilt, må du møte opp på flyplassen.

DETTE KAN DU KREVE: Du kan kreve pengene tilbake eller ombooking, sier Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet. Foto: FORBRUKERRÅDET
DETTE KAN DU KREVE: Du kan kreve pengene tilbake eller ombooking, sier Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet. Foto: FORBRUKERRÅDET Vis mer


- En streik kan fort bli avblåst. Har du ikke fått beskjed om at flyet ditt er innstilt, anbefaler vi deg å møte opp på flyplassen som vanlig, sier direktør i forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

Sjekk dine rettigheter

Du har mange rettigheter som forbruker, dersom du blir rammet av streik Dette kan være et uoversiktlig område, men du kan sjekke hvilke rettigheter du har ved hjelp av Forbrukerrådets Flyrettighetskalkulator.

Der kan du taste inn årsaken til forsinkelsen og flyplassen - og så skal du få svar på hva du kan kreve.

LES OGSÅ: Du kan spise niste på fly

Ja, du kan kreve penger tilbake

Dersom flyvningen din blir kansellert på grunn av streik, kan du kreve blant annet penger tilbake eller ny reise.

- Passasjerene kan enten få pengene tilbake, eller kreve alternativ transport så raskt som mulig, eller en annen gang om de ønsker det hvis flyavgangen blir forsinket over fem timer, eller kansellert som følge av streiken, sier Flønes i Forbrukerrådet.

- Hvis du fortsatt ønsker å fly, kan du kreve å få billett på en annen flyvning så snart som mulig, eller på et senere tidspunkt. Reisen skal være av samme kvalitet som den du opprinnelig kjøpte, så kjører du business, har du rett på samme standarden. Velger du å få pengene tilbake, skal du få pengene innen sju dager, sier Flønes.

Flønes forteller videre at passasjerene har krav på mat og drikke, eller overnattingsmuligheter med transport, hvis forsinkelsen på reiseruten blir over to timer eller avgangen blir kansellert.

På lengre reiser vil flyselskapet først måtte tilby dette overfor passasjerene ved forsinkelser over tre eller fire timer avhengig av reisens lengde.

LES OGSÅ:
De beste tipsene for deg som skal reise fra Gardermoen
Nå forsvinner handletrallene fra Gardermoen