Hva er korallrev?

Tekst og bilder: Sindre Storvoll

Publisert
Sist oppdatert
Fiskemating fra båt på Great Barrier Reef. Foto: Sindre Storvoll
Fiskemating fra båt på Great Barrier Reef. Foto: Sindre Storvoll Vis mer


Rev betegnes som havets regnskoger. Over hundre land har naturfenomenet innenfor sine grenser. Majoriteten befinner seg i tropiske og subtropiske hav, og produseres i grunne, varme farvann innenfor 30 breddegrader nord og sør for ekvator. Sør-Asia, østkysten av Afrika og Mellom-Amerika har de største konsentrasjonene. Sjøliljer, sjøstjerner, snegler, fisk, muslinger og blekkspruter er kjente beboere i naturfenomenet, men artsmangfoldet i revene sammenlignes med det i regnskogene.

Det er svamper og ikke minst koralldyr som produserer revets rammeverk i motstandsdyktig kalk. Disse plantelignende dyrene med hardt skjelett, besitter såkalte polypper som er de svaiende grenene man ser i undervannsdokumentarer. Hulrommene i rammeverket fylles av skallrester og nedbrutte koralldyr eller beboere.

Rev har tre hovedformer, avhengig av beliggenhet til fastlandet. Kystrev strekker seg direkte fra land og stuper så bratt ned mot dypet. Barriererev ligger parallelt, men relativt klart atskilt fra kystlinjen. Atoller er nærmest sirkulære rev, såkalte ”ringrev”, med en lagune i midten. I dag tror vi disse har blitt utviklet på sunkne vulkaner.

 • Finnes det korallrev i Norge?
 • Verdens største korallrev
 • Utryddes

  Da det tar tusenvis av år før et rev "blomstrer" og kun sekunder å ødelegge et, er korallrev vernede områder. 35 millioner mål har blitt tilintetgjort de siste tjue årene. Fortsetter utviklingen som i dag, vil 70 prosent av revene være utryddet i løpet av et par tiår. Forurensning og global oppvarming er et økende problem rev-verden rundt. I tropiske strøk dupper korallrevene helt oppe i overflaten og lever i symbiose med alger. Algene driver med fotosyntese som krever mye lys. Forurensning reduserer sikten, alger dør og tar knekken på revene. Effektiv fiske ved hjelp av sprengstoff er heller ikke særlig beskyttende for korallene. I Norge sliter vi hovedsakelig med bunntråling. Masseturisme, som ved Great Barrier Reef , tærer også på de skjøre undervannsskattene.

 • Tilbake til hovedartikkelen.
 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer