Hva er egentlig et pass?

Selv om du har pass, er det ikke det samme som å si at du har rett til å reise utenlands, eller rett til å slippe inn i et land.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Passet har først og fremst til formål at myndigheter i ulike stater skal kunne sjekke utlendingers identitet. Passet er altså et identitetsbevis. Passet er også en legitimasjon for at innehaveren kan påberope seg utstederstatens diplomatiske beskyttelse. Selv om du har pass, gir det deg ikke automatisk rett til å reise inn i et land, eller ut av et land. Men siden store andeler av verdens land krever pass ved innreise, er passnektelse i praksis det samme som utreiseforbud.

Pass på utløpstidene

Selv om passet er utløpt, vil en del stater anerkjenne det i en periode etter utløpstiden. Enkelte land vil imidlertid kreve at du har et pass som er gyldig så og så lenge etter innreise eller estimert utreise. For eksempel kreves det at du har pass som er gyldig minst tre måneder etter endt besøk til New Zealand. Sørg derfor på å reise med pass som ikke er utløpt.

Pass på passet

Mister du passet må du få utstedt et duplikatpass. Eventuelt kan du få et korttidspass som har gyldighet for en enkelt reise, eller et toårspass som gjelder for to år.

Har du det travelt, er nødpass alternativet. Det kan utstedes i andre politidistrikter enn der du er bosatt, og utenom passkontorenes vanlige åpningstider. Ikke alle politikontorer utsteder nødpass. I Oslo er det for eksempel kun Grønland passkontor som utsteder slike. De koster det samme som vanlig pass, men gjelder kun for én reise.

- Det er også mulig å få nødpass på Gardermoen, men vi har opplevd at reisende har blitt sendt til oss på Grønland i Oslo, om de har hatt tid til det, så ikke sats på Gardermoen om du har andre muligheter. Denne advarselen kommer fra ansatte ved Grønland passkontor i Oslo.

Hvem får pass?

Du får pass etter søknad og mot fastsatt betaling. Nå koster det 502 kroner for voksne å få norsk pass, og 167 kroner for barn under 16 år. Du må kunne bevise din identitet og være norsk statsborger. Du kan nektes pass om du er pålagt utreiseforbud etter tvangsfullbyrdelsesloven, eller om du har domstolsavgjørelse over deg som for eksempel ilegger deg fengselsstraff. Du kan også nektes pass om det foreligger skjellig grunn til å tro at du planlegger å smugle eller drive annen ulovlig virksomhet på reisen. Dette er imidlertid regler som skal benyttes svært forsiktig, så i praksis skal det mye til for at du nektes pass av slike grunner.

 • Hvor trenger du visum? Papirkrav til deg som reiser får du i visumguiden.
 • Tilbake til DinSide Reise
 • Tilbake til innledningen

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer