<strong>TAPET FLY:</strong> Det ser skummelt ut, men det er ikke gaffatape.
TAPET FLY: Det ser skummelt ut, men det er ikke gaffatape.Vis mer

Hva er det de gjør?

Fikser de virkelig flyet med gaffatape?

Søker du på ordene duct tape eller gaffa tape og airplane, får du en masse treff. Når flypassasjerer oppdager tapede flyvinger og -skrog, oppleves det som et tegn på at noe er fryktelig galt med flyet og/eller flyselskapets vedlikehold. Men heldigvis er det grunn til å anta at i de aller fleste tilfellene så er ikke tapingen helt hva den ser ut som for et ikke-flykyndig øye.

Les også: Hadde du turt å fly med dette flyet?

Utseendet bedrar

For det skal ikke være ordinær duct tape eller gaffatape slik du kjenner det fra verktøyskrinet hjemme som brukes, selv om den tilsynelatende ser lik ut. Flyselskapene bruker noe som kalles speed tape eller high speed tape. Dette som midlertidige fiks av ikke-kritiske feil - for eksempel riper eller løse deksler.

Tapen tåler både høye temperaturer og høye hastigheter, og er regnet som ekstremt holdbar. Midlertidige reparasjoner med denne typen tape er i følge ekspertene helt ok.

- Det er en kvikk fiks, men fortsatt blir mange passasjerer skremt, sier journalistene i Channel 8 News (se innslaget her), som tok opp spørsmål fra sine seere med amerikanske flyeksperter, og fikk bekrefet at tapingen er godkjent.


Fikse ting selv? Her er lim for dummies

Artikkelen fortsetter under annonsen

Neida, det er ikke helt det samme

Taperullen kan til forveksling ligne den du har i verktøyskrinet. Dette er fra produsenten Berryplastics. Foto: Produsenten
Taperullen kan til forveksling ligne den du har i verktøyskrinet. Dette er fra produsenten Berryplastics. Foto: Produsenten Vis mer


Så selv om flytapen ikke er det samme som duct tape og gaffatape, kan den altså til forveksling se lik ut. Speed tape er laget blant annet av aluminium og meget kraftig lim, og er langt dyrere enn de du bruker i heimen. Les forøvrig denne tråden på flynettstedet Airliners.

Forøvrig er heller ikke duct tape og gaffatape helt det samme. Les mer om disse tape-typene på Wikipedia (følg lenkene over). Se dessuten nettsiden som har samlet historier om NASAs bruk av duct tape. Vi kan ikke skrive under på at dette er korrekte historier, men de fremstår i alle fall som troverdige, og er også nevnt i wikipedia-innlegg.

Les også: Se hvor du sitter tryggest