<b>PASS PÅ DETTE:</b> Skal du søke om eller fornye pass til ungene, bør du passe på disse kravene. Foto: BERIT B. NJARGA
PASS PÅ DETTE: Skal du søke om eller fornye pass til ungene, bør du passe på disse kravene. Foto: BERIT B. NJARGAVis mer

Husk fullmakt når barna skal ha pass

Så slipper du bomturen til politistasjonen om bare én av foreldrene er med.

Skal du søke om pass til barn, gjelder det å ha med seg de nødvendige papirene før dere drar til passkontoret. Uten fullmakt og legitimasjon fra den andre forelderen, får du nemlig ikke levert inn søknad.

– Det er en del foreldre som ikke er klar over dette. Det er også lett å glemme fullmakten hvis begge foreldrene var med for å søke om pass den første gangen, sier Merethe Næss, kontorsjef ved Passkontoret i Oslo Politidistrikt til DinSide.

>> Her er sommerens sløsefeller

Husk fullmakt og legitimasjon

Det er Passloven som krever samtykke fra begge foreldrene så lenge de har felles foreldreansvar. Formålet med regelverket er å sikre at barnet ikke føres ut av landet mot den andres foreldres samtykke.

Fullmakten kan du selv skrive og fylle ut hjemme, siden den ligger på politiets nettsider. I tillegg må den forelderen som møter opp ha med legitimasjonen til forelder nummer to, eller en offentlig bekreftet kopi av denne.

Også barnet selv være med, selv om det er et spedbarn som skal få pass.

De større barna kan ta bilde hos politiet, men er barnet ditt under tre år må dere ha tatt passbilde på forhånd. Er dette første gangen barnet ditt skal ha pass, må du kunne bekrefte fødselsdatoen for eksempel med fødselsattesten. Har barnet et gammelt pass, tar du med dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et pass til voksne har som kjent en gyldighet på hele ti år, men slik er det ikke for barnas pass. Her ser du hvor lenge barnas pass er gyldige, avhengig av alderen til barna:

 • 0-5 år: to år
 • 5-10 år: tre år
 • 10-16 år: fem år
 • Enkelte land krever at passet er gyldig en viss tid utover oppholdet, sjekk dette før avreise, ikke minst for barnas del som har pass med kortere gyldighet.

  LES OGSÅ: SAS fjerner Economy class

  Leveringsgaranti på ti virkedager

  Uansett om du skal søke om nytt pass til deg selv eller et av barna dine, er det greit å være klar over at det tar noen dager å få passet i posten.

  – Det er stor pågang på passkontorene, og man må regne med at det tar ti virkedager å få tilsendt det nye passet, understreker Næss.

  Ti virkedager er makstiden politiet selv oppgir for hvor lang tid det kan ta å få tilsendt det nye passet.

  Vær også obs på at politiet har skjerpet regelverket for å utstede nødpass. Altså kan du ikke gamble med at du får nødpass før avreise hvis du har glemt å søke om nytt pass.

  LES OGSÅ: Nå må disse netthandlerne ha med pass til Sverige