Husk dette før du sykler

Du er ansvarlig dersom bysykkelen forsvinner. Prislapp: 3.250 kroner.

SLAPP Å BETALE: Trond Bies bysykkel dukkert heldigvis opp igjen etter å ha vært savnet i to dager.  Foto: Per Ervland
SLAPP Å BETALE: Trond Bies bysykkel dukkert heldigvis opp igjen etter å ha vært savnet i to dager. Foto: Per ErvlandVis mer

– Du er ansvarlig for bysykkelen, akkurat som du er ansvarlig for din egen sykkel. Hvis du setter den fra deg i bysykkelstativet, vil det aldri være et problem. Setter du den fra deg ulåst, forsvinner den fort, sier Roar Horn, driftsjef i Clear Channel, som drifter Oslo Bysykkel, til DinSide.

Og hvis sykkelen av en eller annen grunn ikke blir levert inn i tide eller forsvinner, blir det dyrt. 3.250 kroner, for å være eksakt. Reglene finner du nederst i artikkelen

Hell i uhell

Nylig var Trond Bie, journalist i IT-avisen, farlig nær å måtte betale en slik bot. Han bruker bysykkelen hver dag til og fra jobb.

– Jeg var en kjapp tur innom en butikk. Da jeg kom ut igjen hadde noen sykla avgårde med den, forteller Bie, som hadde plassert sykkelen i et vanlig sykkelstativ for anledningen.

    "Dersom du handler i strid med vilkårene i denne avtalen og sykkelen blir mistet eller stjålet, plikter du å erstatte sykkelens verdi - i 2011 er dette kr 3.250. Beløpet skal innbetales til Clear Channel Norway AS", ifølge Oslobysykkel.no

Heldigvis hadde vedkommende som tok Bies sykkel levert den tilbake etter to dager.

– Jeg ble selvsagt svært lettet over å høre at noen hadde levert den tilbake igjen. Det tok riktignok to døgn, men jeg klager selvsagt ikke. Alternativet er mye, mye verre, sier Bie.

Det er viktig at du levere sykkelen tilbake i bysykkelstativet når du er ferdig å bruke den. Hvis ikke kan det fort bli dyrt ...  Foto: Per Ervland
Det er viktig at du levere sykkelen tilbake i bysykkelstativet når du er ferdig å bruke den. Hvis ikke kan det fort bli dyrt ... Foto: Per Ervland Vis mer

Les også: Slakter bysykkel-app

Vanskelig å slippe unna bot

Det er dessverre ikke så lett å komme seg unna denne boten hvis sykkelen du lånte har forsvunnet for godt.

– Du er ansvarlig når du låner sykkelen. Folk må være litt bevisst på å passe på det de låner, men det er jo klart at uhell kan skje, forteller driftsjefen i Clear Channel.

I løpet av en måned er det er cirka 150.000 uttak av bysykler. Hvert år er det noen bysykler som forsvinner, men ifølge Horn får de mange av disse syklene i retur.

– Vi sender ikke faktura umiddelbart, men venter i to måneder i tilfelle sykkelen har kommet tilbake. Hvis det skjer, vil fakturaen blir nullet ut, påpeker Horn.

Trond Bie kommer i hvert fall aldri mer til å sette fra seg en bysykkel ubevoktet hen.

– Uten tvil, dette ga meg definitivt en lærepenge. Jeg er bare glad for at den kom til rette. Bysykkel er et et svært godt tilbud jeg håper og tror de opprettholder. Det ser i hvert fall ut som at mange benytter seg av tilbudet i sentrum, sier Bie lettet.