Husk dette før du reiser

Endelig kan du rote med god samvittighet!

Hurra! Endelig har du godt grunn til å rote. Foto: Colourbox
Hurra! Endelig har du godt grunn til å rote. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når folk er bortreist, danser tyvene på bordet. Eller, det er i hvert fall det man gjerne vil unngå i ferien.

Nå som påskeferien står for tur og folk reiser bort, er det en gyllen mulighet for langfingra tyver å ta seg til rette.

Vær obs på denne telefonen

DinSide har tidligere skrevet at noen for tiden ringer utvalgte nordmenn, og forteller at de utfører en spørreundersøkelse for Posten. Disse vil gjerne vite om du er hjemme i påsken.

Da bør alarmen blinke!

- Men vi ville aldri stilt et slikt spørsmål, forteller informasjonssjef Jørn Michalsen i Posten til DinSide.

For ordens skyld; legg på og ikke svar på dette spørsmålet.

Lei av gratis aviser? Slik reserverer du deg mot dem

Derfor bør du rote

Men det er også andre tegn som kan avsløre at du er borte. Du har med andre ord god grunn til å rote hjemme før du reiser.

– Mens det bør være pent og ryddig i postkassa, gjelder stort sett motsatte for resten av huset. La det daglige smårotet ligge fremme, sett på en radio på kjøkkenet. Du får kjøpt klokke- eller fotocellebrytere som sørger for variasjon i belysningen, råder Ole Morten Ona Ringdal, direktør for privatmarkedet i Falck, til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Hvis du er blant dem som tror du slipper unna tyver fordi du bor i andre etasje, må du tro om igjen.

– Tyvene er blitt stadig frekkere. Ettersom mange har installert alarm, spekulerer tyvene i at en del bare har alarm i første etasje. De tar seg derfor inn i andre etasje og tømmer det som er av verdisaker der, sier informasjonsdirektør Jack Frostad i If Skadeforsikring, i pressemeldingen.

>>>Dette kortet bør du ikke åpne

Spør naboen om hjelp

En full postkasse er som regel et klassisk tegn på at vedkommende ikke er hjemme, så det gjelder å forberede seg før turen.

Vi nordmenn er faktisk ikke så verst på akkurat det. En fersk undersøkelse Synovate har utført for Falck viser nemlig at 40 prosent ber alltid naboen om å ta inn aviser når de er borte i noen dager og ikke har fått stoppet leveringen.

– Det er positivt at så mange tar forhåndsregler mot innbrudd. Stappfull postkasse eller en stor bunke aviser på dørmatta, er et av de sikreste klarsignalene en innbruddstyv kan få, sier Ona Ringdal.

Det er spesielt nordmenn over 60 år som er flinke til å samarbeide med naboen. 58 prosent av de som holder avis i denne aldersgruppen, spør nemlig naboen om hjelp.

En av tre i Nord-Norge svarer imidlertid at de aldri får naboen til å ta inn avisen.