Husk å få billigere pass fra fredag

Fredag 15. juni settes gebyret for barnepass ned fra 420 til 270 kroner. Pass på at du betaler riktig pris.

Bare to dager før vedtaket trer i kraft, har nemlig ikke passkontoret på Grønland fått informasjon om at gebyret for pass til barn skal settes ned på fredag.

Da er det stor sjanse for at lensmannskontorene over det ganske land heller ikke har fått beskjed.

Saken var oppe i Stortinget på mandag, og går i statsråd på fredag, og fordi vedtaket skal tre i kraft med umiddelbar virkning, skal altså prisen for å skaffe pass til ungene reduseres til 270 kroner.

Vi ringte Grønland Politistasjon for å høre hvordan ståa (eller køen) er for å få nytt pass nå rett før sommerferien begynner. Vi satt 17 minutter i telefonkø før vi kom gjennom, noe som tyder på at det er et visst trykk.

Belag deg på kø

- Det er ikke så voldsomt trykk ennå, men straks skoleferien begynner, blir det nok mer, sier Solvang, som jobber ved passkontoret.

Hun forklarer at det er vanskelig å si hvor lang køen for å få pass er, fordi det ofte kommer flere på samme kølapp. Men den som trenger nytt til sommerferien, må belage seg på å måtte vente litt i kø.

- Fins det noen triks for å få dette til å gå kjappere? Bør man troppe opp når dere åpner om morgenen, for eksempel?

- I dag var det cirka 30 stykker her til åpningstiden, men hvis du er en av de første av disse, så går det jo kjapt. Ellers går det an å laste ned skjemaet som må fylles ut fra nett, og det kan være greit å ha tatt passbilder før du kommer, da det kan være kø til automatene også.

To uker før holder

Passkontoret bruker maksimalt ti arbeidsdager på å utstede passet, det vil altså si opptil to uker. Tidligere år har trykket vært så stort at folk er blitt oppfordret til å søke om pass minst tre uker før de skal reise til utlandet. Burde man det også i år?

- Slik det ser ut nå, skal ti arbeidsdager holde, sier Solvang.

Mer info om passfornying: Politi.no