Hus for drager og slanger

BARCELONA: Det internasjonale Gaudíåret feires i hele Spania og i flere andre land. Den spanske pressen kaller det Gaudímania. Se bildene Gaudís fyrverkeri i Barcelona.

Publisert
Sist oppdatert
<strong>PARK GÜELL:</strong> Eventyrlige hus og ville svalganger i Güells og Gaudís park.<br />
<I>Foto: Inga Ragnhild Holst</I>
PARK GÜELL: Eventyrlige hus og ville svalganger i Güells og Gaudís park.
Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

I år er det 150 år siden Antoni Gaudí ble født. El año internacionál de Gaudí, det internasjonale Gaudíåret, feires både i i Barcelona og flere andre steder i Spania. I tillegg markeres året i Tel Aviv, Roma, Milano, München og Stuttgart. Mer enn hundre arrangementer er satt på programmet, og flere av arbeidene til mannen som så på seg selv som kunstner heller enn arkitekt, blir åpnet for publikum. Den spanske dronningen er feiringens beskytter.

 • Se bildene fra Gaudís Barcelona.
 • Modernismo

  - Se, det ser ut som drops, utbryter et barn.

  Foran de store byggene i fasjonable Passeig de Gràcia er det flere titalls meter lange køer allerede tidlig om morgenen. Japanske turister zoomer inn snirklete smijernsarbeider med lynraske digitale kameraer, og det ropes begeistret på alle språk.

  Modernista-arkitektur er det spanske svaret på art nouveau-stilen. I Tyskland og Norge kalles stilen jugendstil. Ifølge Encyclopedia.com oppstod stilen som en reaksjon på de mange historiske referansene i 1800-tallets arkitektur. Man søkte et eget og nytt uttrykk. Stilen kjennetegnes ved sine myke linjer inspirert av naturen. Ofte spilles det på erotikk i de svungne linjene i ornamentikken som går igjen på så vel kunst som i interiør og arkitektur. De katalanske art-nouveau-arkitektene ønsket i tillegg å skape et eget katalansk uttrykk og tok opp i seg elementer fra flere tidsepoker og kontinenter: De mange modernista-byggene i Barcelona har elementer fra gotikken og renessansen, som regnes for Katalonias storhetstid. Samtidig er den inspirert av arabisk, bysantinsk og romansk byggeskikk.

  Kritikk

  Den spesielle stilen har tidvis blitt latterliggjort for sine eventyrlige og dramatiske uttrykk. En kritiker skal en gang ha sagt at arkitekturen var en slags tortur av fantasien. Det har også blitt sagt at barcelonerne har bygget hus for drager, og at de holdt slanger som kjæledyr. For hva annet kunne finne seg til rette i grottene i de voldsomme byggene? Men den avsindige arkitekturen fascinerer de mer enn to millioner turistene som gjester byen hvert år. Barcelonerne selv har også hatt et komplisert forhold til katalaneren Gaudí. Casa Milá blir fremdeles kalt Las Pedreras, steinbruddet grunnet de grå, bølgende fasadene.

  Enestøing og nasjonalist

  DROPS? Katalanske Antoni Gaudí lekte med mosaikkornamentikk. Enkelte kritikere kalte det kitch.<br />
<I>Foto: Inga Ragnhild Holst</I>
  DROPS? Katalanske Antoni Gaudí lekte med mosaikkornamentikk. Enkelte kritikere kalte det kitch.
  Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer

  Antoni Gaudì, sønn av en koppersmed, dro til Barcelona som syttenåring. Han ville studere til det som den gang ble kalt byggmester. Ved studieavslutningen var han opptatt av en blomstrende victoriansk stil, men utviklet en særpreget stil med organiske overflater og sirlige mønster av fliser og steiner. Da han ble uteksaminert ved arkitektskole sa direktøren følgende:

  - Mine herrer, vi er samlet her sammen enten et geni eller en gal mann.

  En betegnelse på stilen hans er Mudéjar, en miks av muslimsk og kristen byggeskikk. Senere tok ha i bruk elementer fra gotikken og barokken. Gaudís prosjekter krevde bunnløse kontoer, og industrimagnaten Eusebi Güell Bacigalupi hadde aldri innvendinger i forhold til arktektens visjoner. Güell finansierte flere prosjekter, blant annet Park Güell. Gaudí selv ble med tiden sterkt religiøs og levde som en asketisk eremitt de siste 20 årene av livet sitt.

  - Eleganse er fattigdommens søster, skal han ha sagt.

  Da han i 1926 ble overkjørt av en trikk, ble det etter sigende funnet en epleskrott i frakkelommen, og han ble tatt for å være en boms. Han ble sendt til et fattighospital, og døde der noen dager senere. Etter eget ønske ble han gravlagt i krypten på hans store livsprosjekt, La Sagrada familia.

  Praktiske opplysninger

  Barcelona er den by i verden som besitter flest art-noveau-bygninger. Bare innenfor den såkalte gylne firkant - mellom Carrer d´Aribeau, Passeig de Sant Joan, Avinguda Diagonal og Ronda de la Universitat/Ronda de Sant Pere, alle i bydelen Eixample, finnes 150 bygninger som representerer stilarten. Med Ruta del Modernismo-billetten får du halv pris på ti serverdigheter. Billetten får du kjøpt i Casa Amatller på Passeig de Gracia for tre euro. (Tlf: + 34 – 93 488 0139)

 • Se bildene fra Gaudís Barcelona.

 • I denne artikkelen finner du adressene til alle Gaudís verker.
 • Mer informasjon om aktiviteter finner på nettstedet Gaudí 2002

 • Ruta modernismos nettsted.
 • Klar for Barcelona

  Den katalanske hovedstaden er i vinden som aldri før.

 • Supermodellenes valg
  - Se lukseriøse Hotell Art i bilder – stedet hvor det ikke er spart på noe.

 • Tips om tapas
  - Om kunsten å spise å spise smått og godt.

 • Weekendguide til Barcelona
  - Hva gjør du, hvor bor du og hvordan kommer du deg dit.

 • Sensasjonell moro i Barcelona
  - DinSide Reise tester moroa i fornøyelsesparken Tibidabo.
 • Ut på tur?

  DinSide Reise har de nyttige reiseplanleggingsverktøyene.

 • Finn restplassen
  - Gjør et kupp. Flere tusen reiser legges daglig ut til lavpris.

 • Restplassvarsling per SMS.
  - Få beskjed når nye restplasser blir lagt ut for salg

 • Fergekalkulatoren
  - Få oversikten over fergeselskapenes tilbud.

 • Reiseguiden
  - Sjekk ut lesernes beste reisetips, eller del ditt beste reisetriks med andre.

 • Valutakalkulatoren
  - Hvor mye er en bath? Eller en euro? Valutakalkisen har svaret.
 • Kilder: Gaudí and Mordernism H. Kliczkowski in Barcelona, Generaltitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, Karsten Alnæs' Barcelona. Et katalansk fyrverkeri, artikler fra DinSides arkiver, samt førstehånds kilder.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer