Hurtigrute reddet cruisepassasjerer

Passasjerene og besetningen fra cruiseskipet MV Explorer ble fredag formiddag tatt om bord i hurtigruteskipet MS Nordnorge.

Publisert
Sist oppdatert

Ingen skal ha blitt skadd i forliset i Sørishavet.

- Noen kan nok ha vært litt forfrosne, men de har det etter forholdene bra og blir tatt hånd om på beste måte, sier kommunikasjonsrådgiver Stein Lillebo i Hurtigruten til NTB.

Skipet hadde 100 passasjerer og et mannskap på 54 om bord da det natt til fredag lokal tid kolliderte med et isfjell. Båten fikk et hull i skroget og begynte å ta inn vann.

- Båten har en slagside på 25 grader, opplyser talsmann Andy Catrell ved den britiske kystvakten til BBC. Det var noe vind i området, og mellom 0 og minus 5 grader da Explorer forliste.

- Redningsoperasjonen gikk helt etter planen, sier Lillebo

Får klær og mat

Hurtigruten fikk i 6 - tiden fredag morgen melding om at cruiseskipet hadde gått på et isfjell og var i ferd med å synke. Om lag fem timer senere var MS Nordnorge framme hos havaristen og kunne plukke om bord passasjerene og besetningen fra livbåtene.

- De får klær og mat, og vi har lege og sykepleier om bord, slik at de som skulle ha behov for medisinsk hjelp vil få det, sier Lillebo.

Kapteinen og overstyrmannen skal fortsatt være om bord på cruiseskipet MV Explorer. Redningsoperasjonen ble styrt av redningssentralen i Val Paraíso i Chile. Det er ikke avklart hvor Nordnorge skal seile videre.

- Det vil vi diskutere med havaristens rederi og den chilenske redningssentralen, sier kommunikasjonsrådgiveren.

MS Nordnorge er ett av tre hurtigruteskip som også tar med passasjerer på cruise i Antarktis i sommerhalvåret der. Ifølge Hurtigrutens hjemmesider har disse skipene isforsterkede skrog.

Liberisk flagg

2.400-tonneren MV Explorer seiler under liberisk flagg og skal ha skandinaviske offiserer om bord. Den opplysningen er imidlertid ikke bekreftet. Skipet havarerte i Sørishavet sør for Argentina, like ved Sør-Shetlandsøyene.

- Været i området er bra, men det er mye løs is i farvannet, sier Catrell.

Cruisereiser til Antarktis blir stadig mer populært. Ifølge nettsidene til reiseselskapet Noble Caledonia, turoperatør for cruisereiser i Antarktis og som bruker skipet, er MV Explorer et relativt lite skip.

Det ble bygget i 1969 og ombygd i 1993. Explorer var nå på et cruise i britisk territorialfarvann i Sørishavet, og cruiset skulle etter planen ha vart til 26. november.

[email protected]Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer