Hun hviler på en perle...

Adriaterhavets perle blir den kalt. Om hun fortjener det er ikke sikkert - men vakker er hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dubrovnik, borgbyen ved havet i Kroatia, er kanskje et en av Europas største middelalderperler. Den er også kalt Adriaterhavets perle, en tittel den konkurrerer med Venezia om. Visst er Dubrovnik vakker, men Venezia er nok en større perle, etter vår mening.

Bli med til forførernes by, Venezia...

Det er likevel en arresterende by på mange måter, og den har trukket til seg turister i mange hundre år. I løpet av et år kommer en million turister til denne byen. Veldig mange av dem er cruiseturister, for Dubrovnik har blitt et svært populært cruiseanløp for middelhavscruisene. Det ventes faktisk 800 cruiseskip til byen i løpet av 2009.

Om sommeren kommer turistene i horder inn i gamle Ragusa, som byen ble kalt tidligere, da den var en republikk med stor inflytelse og et massivt knutepunkt for handel i Middelhavet.

Den mest spektakulære delen av Dubrovnik er gamlebyen. Omgitt av høye borgmurer, er gatene inne i byen små labyrinter fylt med kafeer og butikker. Det hele har en italiensk finesse over seg, med den kirurgisk rene hovedgaten Stradun, men fortsatt full av lokale innbyggere som henger ut klesvasken og mater katter i de trange smugene.

Det er ikke så mye annet å finne på i Gamlebyen, enn å titte i de små butikkene, nyte livet på en fortauskafé, eller kanskje ta en øl på baren som henger i løse luften utenfor borgmurens østside.

Se bilder fra Gamlebyen her:

Gamlebyen ligger ute på en halvøy. I bakgrunnen sees øya Lokrum, en fin dagsturdestinasjon. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Hovedgaten i gamlebyen er bred, og full av liv og røre. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Gamlebyen er en levende by - det bor noen tusen mennesker midt inne i turistmagneten. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Føling i fjæra. Som ellers i Kroatia er vannet krystallklart også ved Dubrovnik. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Turisme er blitt en stor inntektskilde for byen, men fiske er fortsatt viktig. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Dubrovniks risottoer er litt annerledes i konsistensen enn de italienske. Svart risotto er en typisk spesialitet. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Gamlebyen fikk fjennomgå under krigen på 90-tallet, men er nå blitt restaurert. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Den gamle båthavnen i gamlebyen. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Baren Buzza henger utenfor bymuren. Verdt et besøk. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Det var spesielt tyrkerne Dubrovnik måtte speide etter i gamle dager. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Det finnes flust med uterestauranter i og rundt gamlebyen. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Mye å se hvis du løfter blikket. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Ta turen opp på bymuren og se gamlebyen i fugleperspektiv. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
I juli og august er det stappfullt av turister i Dubrovnik. Ellers i året får du mer armslag. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Gamlebyens innbygger lar seg ikke sjenere av alle turistene. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Ta trappen ned for å kjenne på badetemperaturen. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Like nysgjerrig på turistene som de er på henne. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Like innenfor inngangen til gamlebyen står en "ønskestein". Dersom du klarer å stå på den, kan du ønske deg noe - som senere vil gå i oppfyllelse. Foto: Stine Okkelmo
Det er mange som benytter sjansen til å tjene en ekstra slant av turismen. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Det kan bli litt for mye sightseeing, også... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Hundre hus tett i tett. I bakgrunnen øya Lokrum, med et benediktinerkloster. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
I mai er ikke storinnrykket kommet helt ennå, men selgerne er på plass. Du opplever imidlertid lite masete selgere i Dubrovnik. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Gamlebyen i Dubrovnik er et av Middelhavets beste eksempler på en borgby fra middelalderen. Foto: Stine Okkelmo
Fra den svingete veien som går fra Dubrovnik og sørover er det finfin utsikt til byen. Foto: Stine OkkelmoFem tips til Dubrovnik

Utenfor gamlebyen, har Dubrovnik strender, et attraktivt hotelldistrikt og flere aktiviteter. Under gir vi deg fem tips til opplevelser i området.

1. Prøv et dykk utenfor borgmurene. Det finnes flere gamle vrak i området, samt en stor samling av undersjøiske amforaer. Det finnes mange dykkeskoler og operatører i området.

2. Ta deg en lokal øl på baren Buzza, som henger i luften under borgmuren på gamlebyens vestside. Fint sted å slappe av til deilig musikk.

3. Den beste restauranten i Dubrovniks gamleby ifølge byens innbyggere, er fiskerestauranten Lokanda-Peskarija, som ligger rett ved den gamle havna. Innvendig er restauranten liten, med plass til bare 40 gjester, men på terrassen utenfor er det plass til 150.

Like ved siden av Lokanda-Peskarija ligger Arsenal. Dette er også en av Dubrovniks mest populære restauranter. Litt mer turistifisert enn Lokanda, men fine lokaler og flott uteområde rett ved den gamle havna. Her får du også kjøttretter. De to restaurantene har samme eiere. Nettsiden er: www.mea-culpa.hr

4. Ta et bad ved Lapad strand. Denne lille bukten ligger i Lapad, Dubrovniks hotelldistrikt, og er en koselig og barnevennlig strand som trekker like mange lokale som turister.

5. Ta et utsiktsbilde av Dubrovnik fra et av stoppestedene på den svingete veien som går sørover fra byen (mot flyplassen). Herfra får du tatt bilde av både den flotte gamlebyen, og også den flotte øya Lopud, som forøvrig også er verdt et besøk.