Hummer og Titanic

BILDESPESIAL: Smak deilig sjømat og se Titanicpassasjerenes gravplass på Canadas atlanterhavskyst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Etter drøyt syv timer vestover med fly kommer du til Halifax - den største byen på Canadas atlanterhavskyst. Halifax, eller Halifax Regional Municipality som stedet nå til dags, ligger i den sørøstlige provinsen Nova Scotia.

Og det er nettopp i denne byen mange av Titanics ofre ble gravlagt. Kirkegårdene med Titanic-gravene er blitt rene turistmagneter, og daglig arrangeres guidede turer til gravene.

Halifax var en av de nærmeste byene til stedet der båten forliste, og lokalbefolkningen var raske med å dra ut å gjøre den makabre jobben med å plukke opp lik fra vannet og registrere dem.

>>Se bilder fra Halifax her

Titanic-mysterium løst i år

Fairview Lawn Cemetery er én av kirkegårdene der Titanic-passasjerene er gravlagt. Og nettopp denne kirkegården har fått mye oppmerksomhet de siste ukene.

En av gravene har nemlig tilhørt en baby som ikke noen har klart å identifisere – før nå – nesten hundre år etter forliset.

Barnet som ligger i denne graven er nå identifisert - nesten hundre år etter at han døde i Titanic-forliset.

 Foto: Kim Jansson
Barnet som ligger i denne graven er nå identifisert - nesten hundre år etter at han døde i Titanic-forliset.

Foto: Kim Jansson Vis mer
Leonardo DiCaprios karakter i filmen Titanic skal være basert på mannen i denne graven.
Leonardo DiCaprios karakter i filmen Titanic skal være basert på mannen i denne graven.
Vis mer


Babyen er blitt et symbol på alle barna som omkom i båtulykken. På graven står det skrevet: ”Reist til minne om et ukjent barn som ble funnet etter Titanic-katastrofen 15. april 1912”.

Lenge trodde eksperter at barnet var den finske gutten Eino Viljami Panula, men da DNA-prøvene ikke stemte overens med Panulas familie, begynte ekspertene å lete etter nye svar på hvem gutten egentlig var.

Og for ikke mange dager siden ble det klart at mysteriet var løst: Det ”ukjente barnet” var den 19 måneder gamle engelsk passasjeren Sidney Leslie Goodwin.

Forskerne tror gutten druknet sammen med sine foreldre og fem søsken, som alle var ute etter et nytt og bedre liv i Amerika, skriver The Daily Telegraph.

Leonardo DiCaprios ”grav”

Riktignok er det en annen grav som virkelig har gjort kirkegården til en populær severdighet. En av gravene er nemlig merket J. Dawson. Høres navnet kjent ut? Det er fordi dette er mannen som var inspirasjon til Leonardo DiCaprios karakter Jack Dawson i kassasuksessen Titanic. Filmen som hadde premiere i Norge i 1998 vant utrolige 11 Oscar-statuetter, og skapte storm og interesse rundt det dramatiske forliset.

I følge lokale turistguider i Halifax var det mange som fikk øynene opp for kirkegårdene etter at filmen gikk på kino. Dawsons grav var spesielt populær, og mange tenåringsjenter skal visstnok ha lagt ned blomster på den berømte graven.

Når sant skal sies tyder lite på at den virkelige J. Dawson har mye til felles med DiCaprios karakter. Blant annet viser dokumentasjon at mannen egentlig het Joseph, ikke Jack som i filmen.

>>Se bilder fra Halifax her

Si hei til en deilig hummer fra Nova Scotia.
Si hei til en deilig hummer fra Nova Scotia. Vis merMcLobster

Du tenker kanskje det er litt langt å dra hele veien over Atlanteren for å se på noen gravstøtter? Heldigvis finnes det andre grunner til å ta en tur til Canadas østkyst. DinSide har tidligere skrevet om regionens utradisjonelle viner, og om området hvor ishockey visstnok skal ha oppstått.

Men regionens virkelige trekkplaser er noe helt annet, og ganske velsmakende:

- Vi har over 7.000 km kystlinje her i Nova Scotia, med super og virkelig fersk sjømat, skryter Dienna Wilmshurst fra Destination Halifax.


Det bugner av fiskerestauranter i Halifax og området rundt. Og er du i området bør du smake på den lokale hummeren. Flere steder kan du plukke ut din egen levende hummer, og følge prosessen helt til den ender opp på tallerkenen. Hummer er så populært i området at lokale McDonalds-restauranter til tider serverer hummer-burgere.

Dra på sommeren

Klimaet i Halifax minner veldig om det vi er vant med her i Norge. Og siden byen ligger ved kysten, kan det bli riktig surt der også i de varmeste månedene. Trekker du litt lenger inn i provinsen er klimaet mye varmere.

Skal du reise til dette området bør du derfor dra om sommeren. DinSide søkte etter flybilletter i juli neste år og fant priser ned til 4.500 kroner tur/retur. En tur/returbillett i september i år bør ikke koste mye mer enn 4.000 kroner.

>>Se bilder fra Halifax her