I nærheten av "himmelen" kan vi beundre "orgelpipene" i hvelv som strekker seg 45 meter opp fra grunnen.
I nærheten av "himmelen" kan vi beundre "orgelpipene" i hvelv som strekker seg 45 meter opp fra grunnen.Vis mer

Hulevandring for pyser

Vi har latt oss guide gjennom en av Mallorcas mange fantastiske dryppsteinshuler.

Den store oppdagerfølelsen uteblir der vi geleides med ferdigtygde fraser på tre språk gjennom dryppsteinsgrottene Cuevas de Artá på Mallorcas østkyst. Men naturens mangetusenårige underverk greier likevel å lokke frem begeistringen hos "steingale" redaksjonsmedlemmer.

Fra helvete til himmelen og enda litt…

Spanjolene vet å utnytte disse formasjonene til å tyne turistenes lommebøker. Vi må ut med 1.200 pesetas (i overkant av 60 kroner) per person for å slippe inn i vår utvalgte grotte. Dette gir oss adgang til hulene, og en guidet tur som varer i omkring tre kvarter.

At sydeuropeere har sans for dramatikk demonstreres tydelig. På vår vandring føres vi fra den 45 meter høye salen med navnet himmelen, til det dype juvet som kalles helvetet. Og selvsagt går ferden via purgatoriet. Hele tiden er alle rom og formasjoner effektfullt belyst, og til tider illustrert med klassiske musikkstykker som strømmer ut av skjulte høyttalere.

Stalakitter og stalagmitter

Underveis kan vi beundre dronningen - en 22 meter høy stalagmitt som kun har 45 cm igjen før den når taket. Det vil den til gjengjeld bruke 5.000 år på! Vi kan se de store orgelpipene i himmelen, vi får pekt ut en stor formasjon som betegnende nok har fått navnet elefanten, og vi kan beundre diamanten - en koloss dekket av bittesmå krystaller i tusentall. Litt interaktivitet er det også rom for i møtet med de høye pipene: De kan faktisk spilles på, og vi får anledning til å prøve. Et bestemt dunk med håndbaken frembringer dyp urklang fra berget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ferdigtygde underverker

Stalagmitten "dronningen" står helt for seg selv med sine høyreiste 22 meter.
Stalagmitten "dronningen" står helt for seg selv med sine høyreiste 22 meter. Vis mer

Ferden gjennom grottene går på sirlig støpte betongstier og solide trappetrinn. Hendene kan vi hele tiden trygt plassere på sikrende rekkverk så snart vi nærmer oss steder med mer enn litt høydeforskjell. Dekorativ belysning er kamuflert bak små murvegger, og hjelper oss til å se de fantastiske formasjonene. For regissert eller ei: Skuet er virkelig flott! Man kan reagere på det unaturlige i avsagde stalaktitter (dette for å beskytte stakkars, ømfintlige turisthoder), støpte stier og flerfarget belysning, Men dette tar ikke glansen fra det fascinerende ved å beundre de meterhøye formasjonene naturen har brukt titusenvis av år på å forme.

Som en sveitserost

Mallorca er gjennomhullet av grotter. Alt fra de minste små hull i bakken, til store haller. Den mest kjente av Mallorcas grotter kalles Drakegrottene - Cuevas del Drach. Her kan du bli med på en unik båttur på den underjordiske sjøen Martel. Sjøen ligger 39 meter under bakkenivå og er nesten 200 meter lang, omgitt av vakkert opplyste dryppsteinsformasjoner. Denne grotten ligger bare noen minutters kjøring fra Cuevas de Artá, i nærheten av Cala Millor. Ellers finnes det tilgjengelige grotter både nær Palma, og utenfor Puerto Pollensa i nord.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.