Høytid og fest i Sør-Amerika

Karneval er høytid i Sør-Amerika. Enten du velger verdensberømte opptog i Brasil eller het calypsofest i Venezuela, har du en heseblesende feiring i vente. Vi har laget en oversikt over festene på karnevalskontinentet.

Fargerikt i Rio de Janeiro.
Fargerikt i Rio de Janeiro. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Brasil er dominerende med gigantiske feiringer i hver en krok av det enorme landet. Mest kjent er nok feiringen i Rio de Janeiro, hvor sambaskolene stiller til konkurranse i et fargesprakende opptog. Festivalen varer fra 9. – 12. februar, men folkefesten har allerede startet. Opptogene foregår inne på en egen karnevalsarena, men det er gatefestene og stemningen rundt i byen som gjør størst inntrykk. Det ventes opptil 300.000 tilreisende, så dersom du føler deg kallet bør du krysse fingrene og begynne å lete frem et ledig hotellrom.

Salvador i den nordøstlige staten Bahia, skryter av å ha verdens største karnevalsfeiring. Spør du brasilianerne, er også dette den store favoritten. Mens Rio lager profesjonelle show inne på dedikerte arenaer, forgår all feiring i Salvador ute i gatene. Enorme trommeband spiller fengende rytmer, og de som vil delta kan kjøpe drakt for noen hundre kroner. Den ukelange karnevalsfeiringen er det fullkomne kaos, men for deg som ønsker å oppleve et ekte brasiliansk karneval, er Salvador byen. Feiringen går fra 8. – 13. februar.

En annen brasiliansk karnevalsgigant er Recife i staten Pernambuco. Det er dansen som står i sentrum, og hvis du føler deg smidig og rytmisk kan du forsøke å bryne deg på lokale favoritter som paraplydansen Frevo, slavedansen Maracatù eller magedansen Bate-Coxa. Recife samler sammen med nabobyene Olinda og Boa Viagem opptil to millioner karnevalsfrelste. Karnevalet i Recife starter 9. februar og varer i fire dager

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra fjellfest i Argentina til Calypso i Venezuela

Nå er det ikke bare Brasil som kan skilte med markeringer av den kommende fasten. Venezuela, helt nord i Sør-Amerika feirer karneval med brask og bram. Størst og mest kjent er feiringen i El Callao i byen Bolivar. Fantasifulle masker og fargerike kostymer står sentralt i karnevalsopptogene. Det samme gjør selvfølgelig den hete og pirrende calypsomusikken, lånt for anledningen fra Trinidad. Feiringen varer fra 9. til 12. februar.

I den lille argentinske byen Humahuaca feires karneval med dans, vannkrig og stort konsum av den lokale alkoholholdige drikken ”chicha”, laget av mais. Drikkekonkurranser og utfordringer venter besøkende. Karnevalet finner sted den 7. februar.

Kolonibyen Cajamarca er vert for Perus største og mest kjente karnevalsfeiring. Forberedelsene begynner måneder før selve festen, og karnevalet har fått ry på seg for å være landets viktigste årlige kulturelle hendelse. Store opptog, kostymekonkurranser og fest døgnet rundt hører med. Karnevalet begynner den 1. februar og varer helt til den 28. februar.

Er du lysten på noe litt annerledes? Hva med en djevledans i blant ruinene av den peruvianske byen Tucumé. Med 26 pyramider, tårn og seremoni- og gravplasser i bakgrunnen, sørger djeveldanserne for stemningen. Karnevalet starter 1. februar og varer i femten dager til ende.

Djevelsk dans står også i sentrum når nabolandet Bolivia skal feire inngangen til fasten. Karnevalet feires i gruvebyen Ourou, hvor innbyggerne en gang skal ha bestemt seg for å hylle Satan, som beskytter for arbeiderne under jorden. Kostymene er skremmende fantasifulle, og konkurransen er hard mellom de ulike karnevalstroppene. Festen kulminerer i en stor vannkrig, og en høytidelig seremoni hvor drikke av ulike sorter blir helt på bakken. Det djevelske karnevalet begynner den 10. februar og løper over to dager.

Karneval verden rundt

  • Karibisk karnevalsfering
    - løssluppent og langvarig
  • Europeiske karneval
    - fra tradisjonsrike seremonier i Venezia til gatefest på Tenerife
  • Mardi Gras og Huntington Beach
    - mangfoldig karnevalsfeiring i USA
  • Tilbake til introartikkel