Høythengende broturer

HØYTHENGENDE: Her kan du gå på brospennene over broen. >> BILDER: Høythengende brovandring

Høythengende broturer

  1. BILDER: Høythengende brovandring


Det blir kanskje praktisert av mange ekstremsportutøvere og selvsmordskandidater i det skjulte, men å lovlig gå på brospennene over broen er ikke noe du gjør så veldig mange steder i verden. I Australia, New Zealand og snart i USA er det imidlertid gjort big business ut av dette, og turister sendes puljevis med 10 minutters intervaller opp og over broene.

HØYTHENGENDE BROTUR

Du kan gå på brospennet 134 meter over vannet, på Sydney Harbor Bridge. Noe for deg? (Avsluttet)
Ja, absolutt!(60%) 394
Nei, aldri!(27%) 177
Kanskje ...(13%) 83
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Du kan gå over broene i Sydney, Brisbane, Auckland og snart i Cincinnati. Sydney Harbor Bridge er den som tilbyr den mest høytsvevende opplevelsen, med sitt toppunkt på 134 meter over vannet. Dette er kanskje ikke opplevelsen for deg med høydeskrekk, selv om turarrangørene påstår at mange har blitt kvitt høydeskrekken på denne måten ...

>> BILDER: Høythengende brovandring

Med eller uten høydeskrekk - her kan du lufte skoene høyt over vannet:

På tur over Sydney Harbor Bridge.Foto: © 2003 OTTTO Holdings (Aust.) Pty Limited/BridgeClimb Sydney Foto: Foto: © 2003 OTTTO Holdings (Aust.) Pty Limited/BridgeClimb Sydney
På tur over Sydney Harbor Bridge.
Foto: © 2003 OTTTO Holdings (Aust.) Pty Limited/BridgeClimb Sydney Foto: Foto: © 2003 OTTTO Holdings (Aust.) Pty Limited/BridgeClimb Sydney Vis mer


Sydney

Turene over Sydney Harbor Bridge er populære, og mulighetene er mange. Det går turer fra tidlig morgen til sent på kveld, hver dag unntatt 30. og 31. desember. Det er forskjellige typer turer - du kan velge en midt-på-dagen-tur, en skumringstur, en kveldstur i mørket, eller en daggry-tur. Daggry-turene går kun den første lørdagen hver måned, så dette er eksklusive greier - som også vises på prisen: Du må ut med 130 australske dollar (ca. 670 norske kroner) mer for en slik tur, enn for en standard dag- eller kveldstur.

Dette er en 3,5 timer lang opplevelse, fra du sjekker inn til du har beina på gata igjen. Nedre aldersgrense er 10 år, og barn må være i følge med voksne. Det er ingen øvre aldersgrense, men det stilles visse helsemessige krav; du må kunne gå uten støtte, og du må ha full kroppskontroll og koordinasjon mellom øyne, hender og føtter. Du klater 134 meter over vannet, men ifølge arrangøren skal høydeskrekk ikke være noen hindring - faktisk så reklamerer de med at noen av de mest fornøyde kundene de har hatt, har lidd av høydeskrekk ... Tro det den som kan ...

Fakta:
Hvor: Sydney Harbor Bridge, Sydney, Australia.
Når: Hver dag, hele året (unntatt 30. og 31. desember)
Pris voksne: Fra 165 australske dollar (847 NOK) for standard tur man.-fre., opptil 295 dollar (1.515 NOK) for daggry-tur. Prisene kan ligge noen dollar høyere i perioden 1. juli til 31. august, avhengig av dine ønsker.
På nett: Bridge Climb

Brisbane

Denne broturen tar deg opp til 80 meter over vannet, og hele opplevelsen fra oppmøte til du er ute på asfalten igjen, tar cirka 2,5 timer. Det er en nedre aldersgrense på 12 år, og et høydekrav på 120 centimeter, utover det er det ingen begrensninger så lenge du er ved alminnelig god helse. Også her kan du velge mellom flere forskjellige typer turer; dag, kveld, skumring eller daggry, og som i Sydney betaler du også ekstra her for en piff på opplevelsen. Turen er cirka en kilometer lang, og under deg passerer det 70.000 biler i døgnet. Så det gjelder å holde seg godt fast ...

Fakta:
Hvor: Brisbane Story Bridge, Brisbane, Australia.
Når: Hele året.
Pris voksne: Dagturer koster 100 australske dollar (514 NOK), kveldsturer koster 110 dollar (565 NOK), og daggry- og skumringsturer koster 120 dollar (616 NOK).
På nett: Story Bridge Adventure Climb

Brogjengere på vei over Brisbane Story Bridge.Foto: Story Bridge Adventure Climb Foto: Story Bridge Adventure Climb
Brogjengere på vei over Brisbane Story Bridge.
Foto: Story Bridge Adventure Climb Foto: Story Bridge Adventure Climb Vis mer


Auckland

Auckland Harbour Bridge er den eneste broen med godkjente klatreturer i New Zealand, og det er også den minste; her når du opp i kun 67 meter over vannet - men det kan vel være ille nok for mange ... Broopplevelsen tar cirka halvannen time fra start til slutt, og det er åpent daglig året rundt, med to unntak. Det går tre turer daglig, men i motsetning til de to forannevnte, er det ingen kvelds - eller skumringsturer her. Alle turene går i dagslys, og koster det samme. Dette er også den av broturene som har den laveste nedre aldersgrensen: Her slipper du opp på broen om du er 7 år eller eldre.

Fakta:
Hvor: Auckland Harbour Bridge, Auckland, New Zealand.
Når: Daglig, unntatt 1. og 2. juledag.
Pris voksne: 65 newzealand dollar (283 NOK).
På nett: Auckland Bridge Climb

Høythengende broturer

  1. BILDER: Høythengende brovandring


Cincinnati

Inntil nå har det kun vært tre godkjente broklatreopplevelser i verden, men nå står en fjerde for døren: The Purple People Bridge Climb over Ohio-elven. Dersom alt går etter planen, starter broturene i mai. Dette er den lengste forgjengerbroen i USA, som altså forbinder de to byene Newport i Kentucky og Cincinnati i Ohio. På toppen av broen får brogjengerne mulighet til å gå over et gulv av pleksiglass, for at du virkelig skal få en best mulig opplevelse av høyden over vannet ... Broens høyeste punkt er cirka 43 meter over elven.

Også her vil du få muligheten til å velge mellom flere typer turer, men i motsetning til de australske turtypene hvor lys og mørke står i fokus, satser amerikanerne i tillegg på andre typer turer: Her er en kulinarisk tur med menyer fra ulike byer i verden med kjente broer; her er mafiaturer, flyvende griser, haier, spioner og pirater ... Man må minst være 12 år for å kunne ta turen over broen i denne høyden - alle som er mindre blir henvist til gateplan. Turen over broen tar halvannen time, mens hele opplevelsen fra start til slutt er beregnet til 2,5 timer.

Fakta:
Hvor: Purple People Bridge, mellom Newport i Kentucky og Cincinnati i Ohio, USA.
Når: Daglig, fra åpningen i mai.
Pris voksne: Fra 59,95 dollar (398 NOK) for de enkleste turene, til 79,95 dollar (531 NOK) for soloppgang-, solnedgang-, eller kveldsturer. Prisene for tematurene er ikke satt ennå.
På nett: Purple People Bridge Cl!mb

>> BILDER: Høythengende brovandring

Relaterte artikler:

Verdensberømte broer
Sydney Tower Skywalk: Svimlende utsiktspost
Glassbro over Grand Canyon
Bo med verdens beste utsikt