Høyspent i Hemsedal

- Ikke se ned, ikke se ned, kverner det i hodet mens fingrene klamrer seg fast i fjellveggen og lårmusklene står i helspenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Anders Wannem forserer et bratt parti av klatrestien.
Anders Wannem forserer et bratt parti av klatrestien. Vis mer

Høyspent i Hemsedal

  1. BILDESPESIAL: Via Ferrata


- Ta det lungt, så går det så fint, sier guiden Niklas A. Herland der han sitter på en fjellhylle noen meter opp.

Og jammen går det, selv om det føltes som fotfestet skulle glippe et øyeblikk. Vel oppe på neste pausepunkt slipper skrekken taket. Dette går jo riktig bra!

Der sitter vi, ti personer med klatresele og hjelm, på en mosekledt avsats og titter ut over Hemsedal. Vi er på vei opp Via Ferrata, en nyåpnet klatresti som går opp fjelltoppen rett bak Skarsnuten Hotell.

Det er Norske Opplevelser som står bak klatrestien, som ble åpnet i begynnelsen av september. Sammen med en eller to guider (vi har med oss to), tar en gruppe på maks ti personer seg opp stien, som består av tre klatreetapper, en kaffepause og høyt spenningsnivå.

Klar, ferdig, klatre!

Turen begynner med ti minutters pesing opp en bratt sti, før vi kommer til første klatreetappe. Det ser farlig bratt ut, men vi blir beroliget med at vaieren som er festet i fjellveggen holder fem tonn. Vi får en innføring i hvordan vi skal feste krokene, lærer at vi så tidlig som mulig skal feste dem over neste fjellbolt, og at vi skal rope "stein" hvis det raser ned steiner mot personen bak. (Vi finner ut at deltakere som heter Stein må være oppermerksom, så de ikke ser opp, og får steinene midt i trynet.)

Førstemann opp etter guiden Niklas er Pernille Berg, som har klatret en del før, og som spretter opp som en fjellgeit. Jeg er nummer to, og for å si det sånn - det blir en aldri så liten luke opp til de to første klatrerne.

Vi karer oss oppover mot toppen.
Vi karer oss oppover mot toppen. Vis mer


Oj, oj, et øyeblikk føles fjellveggen uoverkommelig, og kombinert med følelsen av at alle står under og ser hvilken kjempekløne som knoter seg oppover veggen, øker stressnivået betydelig. Men det går, og svett og oppjaget kommer jeg til første pausepunkt.

Skjerpings, her gjelder det å ikke la høydeskrekken og redselen for å drite seg ut ta overhånd.

Guiden Richard Beck utgjør baktroppen, og passer på at alle kommer seg helskinnet opp. For ham og Niklas er dette for søndagstur å regne. Fire dager i uken tar de med seg spente deltakere opp klatrestien.

Luftig kaffepause

Opp neste etappe klatrer vi litt i stiger, og så videre opp fjellsiden langs vaierne. Etter den første "oppvarmingsetappen" går det mye bedre, og snart er vi kommet til et flott utkikkspunkt der Niklas og Richard tryller frem kaffe, vann og kjeks. Vi nyter det flotte synet av Hemsedal i full høstskrud, og finner ut at vi ikke kunne hatt bedre klatreforhold.

Av de åtte deltakerne, er det bare Pernille og Anders Wannem som har klatret før. Vi andre er klatrenoviser, og synes nok klatrestien er mer utfordrende enn de erfarne klatrerne.

Siste etappe går forholdsvis horisontalt rundt en fjellvegg, der vi får muligheten til å teste klatreselen ved å lene oss bakover og ut i det store intet. Deretter går det mer eller mindre rett opp, før noen meters trasking opp steinura tar oss med opp til topps.

- Det var moro, ordentlig moro, sier Kristin Lysne Larsen.

De andre nikker. Ga det mersmak?

- Jeg er fristet til å prøve klatring en gang til, sier Morten Georgsen.

Vi sitter en stund og føler oss som kongene på haugen, før vi følger skitraséene nedover til hotellet igjen. Det skjelver litt i lårene, og armusklene verker litt. I morgen vil det nok kjennes at vi har klatret.

En kaffepause der vi nyter utsikten og kjenner på høyden er selvfølgelig lagt inn.
En kaffepause der vi nyter utsikten og kjenner på høyden er selvfølgelig lagt inn. Vis mer


Fakta:

Hva: Via Ferrata i Hemsedal er en klatresti i tre etapper, der klatrerne sikrer seg i en vaier som er boltet fast i fjellveggen. Via ferrata (eller vie ferrate) betyr "jernveien", og er navnet på klatrestiene soldatene brukte til å komme seg over fjellet i Alpene under første verdenskrig. Der nede er slike klatrestier vanlig, særlig i de italienske Dolomittene.
For hvem: Denne turen passer for alle som har lyst til å teste ut klatring. Erfarne klatrere vil nok synes turen er altfor lett, men for nybegynnere er det en perfekt måte å finne ut om klatring fenger. Deltakerne må være i god fysisk form, og over 12 år. Deltakere under 18 år må ha tillatelse fra foresatte.
Når: Hver tirsdag, torsdag, lørdag og søndag med oppmøte klokken 11. Turen tar 3-4 timer. Husk å bestille på forhånd. (Turene arrangeres fra snøen forsvinner om våren, og til den kommer igjen utpå senhøsten.)
Hvor: Oppmøte ved Skarsnuten Hotell i Hemsedal.
Arrangør: Norske Opplevelser, tlf: 32 06 00 03, epost: info@norskeopplevelser.no
Pris: 495 kroner per person, inkludert guiding og alt nødvendig utstyr. (Min fem, maks ti deltakere.)
Mer info: Norske Opplevelsers hjemmeside eller www.hemsedal.com
Annet: Både fjellstøvler og joggesko fungerer bra. Noen synes fjellstøvlene har for stiv såle, andre synes joggeskoene er for myke. Ta gjerne med en liten sekk med en vannflaske. Kle deg etter forholdene.