Høyest, bredest, lengst og vakrest

Svinesundbroen er ny og kostbar, men den når ikke opp i konkurransen blant verdens lengste, høyeste, bredeste og vakreste brobygg.

Sydney havnebro i solnedgang.
Foto: 2003 Otto Holdings/Bridge Climb Sydney
Sydney havnebro i solnedgang.
Foto: 2003 Otto Holdings/Bridge Climb Sydney Vis mer


Verdens bredeste bro

Verdens bredeste bro, som også er verdens største stål- og buebro, finner du i Sydney, Australia. Sydney Harbor Bridge er 503 meter lang og 48,8 meter bred. I bredden har man greid å presse inn to jernbanelinjer, åtte kjørebaner, sykkelfelt og gangfelt. Broen ble åpnet 19. mars 1932.

For å stifte nærmere bekjentskap med broen, er det mulig å bli med på guidede klatreturer til toppen av broen. Du klatrer da altså på brohvelvingene, og ikke på veibanen! Toppen av brohvelvingen ligger 134 meter over havet, så her får du god utsikt over byen. Turene arrangeres av Bridge Climb Sydney, og du kan gå turer både i dagslys og nattemørke. Nattemørke er kanskje å foretrekke for deg med høydeskrekk; så ser du ikke så godt ned ... Det går turer hver dag hele året, og klatreturen tar tre og en halv time. Alle må ta en alkoholtest og prøve brosimulatoren før de får gå på broen. Se bilder fra klatreturen i bildespesialen.

Verdens høyeste bro: Millaubroen i Frankrike.
Foto: Eiffage
Verdens høyeste bro: Millaubroen i Frankrike.
Foto: Eiffage Vis mer


Verdens høyeste

Verdens høyeste bro er Millau-broen i Aveyron i Sør-Frankrike. Broen er 2.460 meter lang, og veibanen ligger på det høyeste 270 meter over elven Tarn. Her er åtte brospenn, hvorav de midtre og høyeste er 342 meter. Broen er 23 meter over Eiffeltårnet, så her er det muligheter for god utsikt på en tåkefri dag.

Broen ble åpnet i desember 2004. Den er en del av motorveiforbindelsen A75 mellom Clermont-Ferrand i Midt-Frankrike og Beziers på Middelhavskysten. Du sparer 6 mil på å kjøre broen i stedet for den alternative ruten gjennom dalen.

Verdens lengste bro

Verdens lengste bro er The Lake Pontchartrain Causeway Bridge i Louisiana, USA. Den 38.422 meter, eller drøye 38 kilometer lange broen består av to separate brospenn med to felt hver, som forbinder Mandeville og Metairie over innsjøen Pontchartrain. Hver ukedag passerer 30.000 kjøretøy. Første brospenn åpnet i 1956, og broen ble fullført i 1969. Broen er støttet opp av rundt 9.500 påler som måler rundt halvannen meter i diameter.

Til sammenlikning er Øresundsbroen mellom Malmö og København 7.845 meter.

Verdens lengste hengebro: Akashi-Kaikyo-broen i Japan.
Foto: Akashi-Kaikyo-broen
Verdens lengste hengebro: Akashi-Kaikyo-broen i Japan.
Foto: Akashi-Kaikyo-broen Vis mer


Lengste hengebro

Hovedspennet på Akashi-Kaikyo-broen i Japan måler 1.990,8 meter, og med sidespenn måler broen 3.911,1 meter. Dette gjør broen til verdens lengste hengebro, ifølge Guinness Rekordbok. Broen forbinder byen Kobe og Awajishima-øya i Hyogo Prefecture. Broen er en motorveibro med seks kjørebaner, som åpnet i 1998.

Nest lengste hengebro

Storebælt i Danmark er verdens nest lengste hengebro, med sitt hovedspenn på 1.624 meter. Broen forbinder Sjælland og Fyn, og åpnet i 1998 - samme året som den japanske verdensmesteren Akashi-Kaikyo-broen åpnet for trafikk.

Lengste gangbro

Verdens lengste bompengelagte gangbro i tre er Horai Bridge over Oi-elven i midten av Shizuoka Prefecture i Japan. Den er 897,422 meter, og ble bygget i 1867. Broen ble bygget opp igjen i 1960-årene etter ødeleggelser på grunn av flom.

Verdens vakreste? Golden Gate-broen i San Francisco.
Foto: www.aviewoncities.com
Verdens vakreste? Golden Gate-broen i San Francisco.
Foto: www.aviewoncities.com Vis mer


Et av verdens syv moderne undere

Golden Gate-broen er blant mange hevdet å være et av verdens syv moderne undere, og er kanskje verdens mest kjente bro. Den hadde tittelen verdens lengste hengebro fra åpningen av broen i 1937, og inntil Verrazano Narrows-broen i New York ble åpnet i 1964. Broen ligger på U.S. Highway 101 og forbinder San Francisco by med fylkene i nord.

Hovedspennet på Golden Gate-broen er 1.280 meter, og Verrazano Narrows-broen har et spenn på 1.299 meter. Eksperter trodde det ville bli umulig å bygge broen, på grunn av sterke strømmer, vind og tåke. Det tok fire år å bygge broen, og elleve menn mistet livet under byggingen. Broen blir holdt av 128,75 kilometer med stålwire, og kablene som forbinder de to tårnene er drøye 110 meter i diameter.

>> KLIKK HER for å komme til bildespesialen

>> Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen