Høydepunkter fra vakre Firenze

Rett nok er Firenze en liten by, men der er mer å se enn de fleste andre steder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

” Å bo i Firenze er som å bo midt i et postkort”, sa min svenske venninne over en espresso en solrik morgen. Vi hadde begge bodd i Toscanas hovedstad i et par måneder, og var begge like overveldet av omgivelsene vi bodde i.

Elva Arno deler Firenze i to.
Foto: Ingvild Kjøde
Elva Arno deler Firenze i to.
Foto: Ingvild Kjøde Vis mer

For Firenze er virkelig en perle av en by. Går du rundt i sentrum ser du storslåtte kirker, koselige gallerier, imponerende skulpturer, deilige piazzaer og sjarmerende bruer hvor enn du snur deg. Etter en stund i denne byen blir du så bortskjemt på severdigheter og kunst at du tar det som en selvfølge. For undertegnede var sjokket stort da jeg etter seks måneder i Firenze, gikk oppover Karl Johans gate i Oslo.

Firenze blir kalt "la bella" på italiensk. Det betyr den vakre.
Foto: Marit Brubæk.
Firenze blir kalt "la bella" på italiensk. Det betyr den vakre.
Foto: Marit Brubæk. Vis mer

Turister som kollapser

I Firenze er det faktisk så mye kunst å velge mellom at turistene får problemer. De vil ha med seg alt på en gang, og mange kollapser av stress. Derfor har renessansebyen sine egne kollaps-styrker som skal ta seg av stressa turister.

Vi har gjort det lettere for deg å velge, og plukket ut de ti godbitene du virkelig bør få med deg. Sjekk de 10 beste severdighetene i Toscanas hovedstad her.

Du kan gå til og fra det meste i Firenze. Byen har 460.000 innbyggere, men virker mye mindre enn Oslo i utstrekning. Faktisk virker det som om byen er litt for liten for alle sine turister, og mange mener de lokale er blitt arrogante på grunn av populariteten.

2000 busser om dagen

Du kan ikke regne med å finne så mange skjulte og uoppdagede skatter i Firenze. I høysesongen kommer det opptil 2.000 turistbusser om dagen hit. Det gir både høye priser og lange køer nesten overalt. Vil du unngå de verste køene, bør du stå opp tidlig på morgenen, eller reise utenom sesong. Det vil si fra september til april, minus påsken.

Reiser du i høysesong, bør du bestille hotell på forhånd. Det samme gjelder hvis du skal bo på ungdomsherberge. Også overnatting er dyrt i Firenze, men prisnivået ligger noe under det norske. Siden byen er såpass liten, blir det meste sentralt.

Stå og drikk

Tre sparetips kan vi likevel gi deg:

  1. Stå ved bardisken og drikk cappuccinoen din, eller spis frokosten din. Systemet er nemlig slik at du betaler dobbel pris hvis du setter deg ned ved et bord.
  2. Spis på arbeiderkafeene. Litt utenfor den opptråkka turistruta, men likevel i kort gangavstand fra sentrum, ligger kafeene hvor murere og andre arbeidsfolk spiser middag. Spør noen florentinere hvor kafeene ligger. Her er det reint, god mat og ikke minst billig. For en drøy femtilapp får du tre retter med vin inkludert. Og du blir garantert mett.
  3. Bo sør for elva Arno. I dette området, som er veldig hyggelig, er prisene lavere både for overnatting og mat.