<B>KOSELIG?</B> Dette hotellrommet likner ikke på noe annet du har sett - det gjør heller ikke beliggenheten. Foto: Sala Silvermine/ Sofie Andersson
KOSELIG? Dette hotellrommet likner ikke på noe annet du har sett - det gjør heller ikke beliggenheten. Foto: Sala Silvermine/ Sofie AnderssonVis mer

Hotellrom helt utenom det vanlige

Svensk undergrunnsfenomen som flytter hotellopplevelsen langt bakken.

Det finnes kun én ting som irriterer mer enn dårlig vanntrykk i dusjen, skittent sengetøy og dårlig frokost når du bor på hotell: Støy fra naborommet.

Gjett hvor det ikke finnes støy fra nabogjester overhodet, ikke engang om du finner fram stetoskopet som du stjal under forrige helsesjekk hos legen? 155 meter under jorda. Der er det helt stille.

Gruvey hotellrom

Det er der de svenske eierne av det tidligere gruveselskapet Sala Silvermine har funnet det for godt å lage ett hotellrom, som bør sørge for en både passe klaustrofobisk og passe eksotisk hotellopplevelse.

Gruva, som ligger cirka seks mil vest for Uppsala, og rundt 46 mil fra Oslo, er forlengst nedlagt, og brukes i dag som blant annet turistattraksjon og turområde. Hotellrommet har fått det beskrivende navnet "Mine suite" ("gruvesuiten"), og ligger altså hele 155 meter under overflaten.

KOZ OG KLEMZ: Gruvehotellet i Sverige legger opp til romantisk stemning, selv om de to heldige i gruvesuiten ligger mye mer enn seks fot under jorda. Foto: Sala Silvermine/ Sofie Andersson
KOZ OG KLEMZ: Gruvehotellet i Sverige legger opp til romantisk stemning, selv om de to heldige i gruvesuiten ligger mye mer enn seks fot under jorda. Foto: Sala Silvermine/ Sofie Andersson Vis mer


Rommet har plass til to stykker, og består i hovedsak av en dobbeltseng, et par saftige lenestoler, og et spisebord.

En slags do - ingen dusj

Adkomst til gruverommet skjer via en av gruveheisene, og hvis du må på do i løpet av natta finnes det et slags toalett cirka 50 meter fra suiten. Dusje kan du derimot glemme å gjøre under jorda, det må du tilbake til herberget på bakkeplan for å finne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Inkludert i prisen er også en guidet tur i gruvelandskapet (som ligger på samme nivå under jorda som hotellrommet), i tillegg til forfriskninger og frokost servert av en av de hotellansatte, og ekstra tykke tepper til senga.

I utgangspunktet ligger temperaturen under jorda på bare et par grader, men hotellrommet er varmet opp til 18 grader. Selv om det er akseptabelt med tanke på hvor du befinner deg, er det ikke helt det samme som en oppvarmet høststue i Norge.

Glem mobilen

Mobiltelefonen har forøvrig ingen som helst funksjon i dette underjordiske landskapet - antennesignaler rekker enkelt og greit ikke ned -, men du har døgnkontinuerlig kontakt med resepsjonen via en interkom.

En natt i rommet koster 3.990 svenske kroner (rundt 3.400 norske kroner), men det er også mulig å bo herberget på bakkeplan for betydelig mindre penger - der begynner prisene på mellom 600 og 700 svenske kroner per natt.

PLASS TIL TO: Men du kan glemme både Internett og mobiltelefoni når du er nesten 200 meter under bakken. Foto: Sala Silvermine/ Sofie Andersson
PLASS TIL TO: Men du kan glemme både Internett og mobiltelefoni når du er nesten 200 meter under bakken. Foto: Sala Silvermine/ Sofie Andersson Vis mer