Hoteller spiser opp Karibias strender

Gigantiske hotellkompleks spiser opp Karibias kritthvite palmestrender.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er til en karibisk palmestrand med turkis vann mange av oss drømmer oss bort nå midt på vinteren.

Men det skal godt gjøre så finne seg en, dersom man ikke bor på et av de store hotellkompleksene.

Tar strendene

I takt med økende turisme, bygges det nemlig stadig flere hotellkompleks som legger beslag på lange strandstrekninger og gjør dem utilgjengelige for alle andre enn hotellets gjester, skriver Jyllands Posten.

Gigantkompleks

image: Hoteller spiser opp Karibias strender


Disse hotellene har gjerne plass til hundrevis, kanskje opp i tusen gjester, og når alle gjestene skal legge seg til på nærmeste strand, da blir det ikke mye plass til noen andre.

Dette problemet har særlig latt seg merke i Jamaica. Her har hotellene rett og slett stengt den offentlige adgangen til stranden, eller krevd betaling av alle som kommer for å ta seg en dukkert, og ikke er hotellets gjester. Prisene kan ligge på rundt 30 kroner dagen, en himmelhøy pris for lokalbefolkningen.

Dermed har det oppstått en situasjon der de (som oftest) utenlandskeide hotellene har beslaglagt strender som strengt tatt tilhører Jamaica, og dermed den vanlige jamaicaner.

På øya Hispaniola, i Den dominikanske republikk, som er kjent for sine vakre strender, har hotellene til og med satt opp bevæpnede vakter for å hindre andre enn hotellgjestene å legge seg på stranden. Det har ikke hotellene lov til, og Den dominikanske republikk har en regelsom sier at strendene er allemannseie.

Problemet er at turismen er landets største inntektskilde, og foreløpig har ikke dominikanerne protestert høylydt nok.

Kilde: Jyllands Posten


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!