Hotellenes sommertilbud

Hvor lett er det egentlig å finne rom til lokkeprisen? Vi har testet.

Nesten alle norske hotellkjeder lokker med sommerpriser. Vi har sjekket om tilbudene faktisk finnes. Foto: Thonhotels.no
Nesten alle norske hotellkjeder lokker med sommerpriser. Vi har sjekket om tilbudene faktisk finnes. Foto: Thonhotels.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommeren er her, og norske hoteller sliter med å fylle kapasiteten, nå som nordmenn rømmer til syden, og forretningsreisende har ferie.

Dermed drar så og si alle de store kjedene i gang sommertilbud for å lokke til seg gjester.

Dobbeltrom fra 600 kroner på et norsk hotell er ikke så ille. Men hvor lett er det egentlig å finne disse prisene?

DinSide har sjekket sommertilbudene til følgende hotellkjeder: Choice, Thon, Rica, Scandic, First, Best Western og Norlandia. Vi noterte først hva slags sommertilbud det lokkes med, så prøvde vi å bruke nettjenestene til å finne hotellrom til denne tilbudsprisen på helt vilkårlige datoer i tilbudsperioden (som som regel er juli og første del av august).

Utålmodig? Skroll nedover og les konklusjonene for hver kjede i uthevet skrift.

Tips: Skal du finne hotellrom til rimeligste pris, kan det være kjappest å ringe direkte til hotellet og be dem lete frem datoene med laveste rompriser.

Slik lokker Choice-kjeden med sitt sommertilbud. Foto: Choicehotels.no
Slik lokker Choice-kjeden med sitt sommertilbud. Foto: Choicehotels.no Vis mer


Choice Hoteller

Sommertilbudet Choice-kjeden lokker med er at det ikke koster mer enn 295 kroner per person i dobbeltrom. Dette gjelder flere hoteller i Skandinavia - hotellene i Oslo, Bergen, Göteborg, Stockholm og København, men også hoteller i Kragerø, Son, Arendal og Riga.

Og her ble vi gledelig overrasket. Faktisk finner vi dobbeltrom med frokost på Choice Hotel Grand Farris midt i Larvik til 440 kroner natten i juli. På Comfort Hotel Børsparken får du dobbeltrom for 591 kroner. Quality Hotel 33 i Oslo har dobbeltrom for 594 kroner. På Quality Airport Hotel Gardermoen får du dobbeltrom for 477 kroner natten. Det er faktisk billigere enn den annonserte prisen.

Nå er ikke disse hotellene Choices fineste. Hvis vi prøver oss på å finne rom på det nye Quality Resort & Spa i Son, finner vi priser fra 1.101 kroner for et dobbeltrom. På det ganske nye Quality Resort & Spa Kragerø, er det rimeligste vi finner 1.445 kroner for et dobbeltrom. Clarion Collection Hotel Savoy i Oslo har dobbeltrom fra 846 kroner i juli.

Konklusjon: Det er ganske mange av hotellene til Choice-kjeden som har rom til under 600 kroner i sommer, men det gjelder ikke de beste hotellene. Likevel, det er ikke spesielt vanskelig å finne hotellrom til hyggelig sommerpris.

Slik blir ferien i Norge billig

Thon Hoteller

Thon-kjedens sommertilbud er at du får dobbeltrom til 292 kroner per person. Bor du tre netter, betaler du bare for to. Det står ingenting om hvilke hoteller dette gjelder. Det er ingen spesiell søketjeneste for å finne tilbudsprisene, du må søke som vanlig.

Vi søker på overnatting i Oslo i juli, og får opp to hoteller som tilbyr dobbeltrom (uten frokost) til 600 kroner - Thon Hotel Munch, og Thon Hotel Spectrum. Begge er såkalte budsjetthoteller, så her snakker vi heller ikke om at de fineste hotellene har sommertilbud. (Thon Hotel Spectrum er forøvrig ganske nyoppusset og moderne, så dette er ikke så verst.) Frokosten koster 65 kroner ekstra per person. Vanligivs koster et hotellrom på Budget-hotellene til Thon fra 879 kroner.

Vi prøver oss på å bestille tre netter, og håper å bare måtte betale for to. Vel, i prisen som dukker opp, står det at vi har fått dette tilbudet, men totalsummen er likevel 1.749 kroner, enda det i utgangspunktet sto at rommet kostet 583 kroner per natt. Her har vi altså ikke fått tilbudet Thon Hoteller reklamerer med.

Vi finner også dobbeltrom til Thon Hotel Gardermoen til 600 kroner. Frokost koster 65 kroner per person i tillegg. Også her dukker ikke tre for to-tilbudet opp enda vi bestiller tre netters overnatting. Det blir likevel 583 kroner per natt, altså 1.749 kroner til sammen.

Når vi prøver oss på de finere hotellene, finner vi ingen tilbud til 600 kroner natten. Men Thon-kjedens bedre hoteller har også sommertilbud. Blant annet kan du bo på Vestlia resort på Geilo for 1.490 kroner per natt i dobbeltrom (inkludert frokost). Utenom sommersesongen koster et slikt rom fra 1.909 kroner.

Vi forsøker også å søke på hotellrom i Bergen, men her finner vi ikke rimeligere priser enn 879 kroner per natt. Thon Hotel Moldefjord og Thon Hotel Gjøvik har sommertilbud til 1.090 kroner. Vanligvis er laveste pris utenom sommersesongen fra 1.348 kroner.

Konklusjon: Vi finner hotellrom til prisen Thon-kjeden lokker med i sin sommerkampanje. Likevel, det virker som om tilbudet bare gjelder Budget-hotellene. På de aller fleste hotellene er prisene høyere. Og vi fikk ikke dra nytte av tre for to-tilbudet i de to tilfellene vi forsøkte det. Kanskje ville det gått om vi tok kontakt per telefon.

Norges hemmelige perler

Scandic-hotellene

Scandics sommertilbud er 345 kroner per person i dobbeltrom (690 kroner totalt). Når vi går inn og ser hvilke hoteller i Norge dette sommertilbudet gjelder for, er det to hoteller som har denne prisen - Scandic Hamar og Scandic Tromsø. Litt skuffende, men slik har det vært hos de andre kjedene også. Det er bare på noen av hotellene du får den laveste tilbudsprisen. For de andre hotellene må du ut med fra 950 kroner til 1.120 kroner natten.

Så skal vi prøve å finne tilbudsprisen til 690 kroner. Vi leter og leter etter rom på Scandic Hamar, men det billigste vi finner, er 890 kroner. Når vi prøver på Scandic Tromsø, får vi napp. I både juli og august finner vi rom til 690 kroner.

Konklusjon: Det var to av Scandics åtte norske hoteller som hadde rom til lokkeprisen. Det var knotete å finne frem til datoer der du faktisk får denne prisen. Vi fant lett hotellrom til 690 kroner hos Scandic Tromsø, men hos Scandic Hamar var det verre. Her fant vi aldri denne prisen, men vi kan ikke utelukke at du kan få rom til 690 kroner i sommer.

Slik lokker Rica-hotellene til seg gjester i sommer. Foto: Rica.no
Slik lokker Rica-hotellene til seg gjester i sommer. Foto: Rica.no Vis mer


Rica-hotellene

Rica-hotellenes sommertilbud er overnatting i dobbeltrom for 395 kroner per person. Det skal være reduserte priser på alle 80 Rica-hotellene i Norge og Sverige. Men skuffet må vi innse at ikke et eneste av de norske hotellene har dobbeltrom til 790 kroner i sommer. Det er bare ett av de 80 hotellene som tilbyr denne prisen - Rica Talk Hotel i Stockholm. her er det faktisk snakk om 395 svenske kroner per person, noe som er cirka 330 norske kroner. Den laveste prisen vi finner i Norge, er 445 kroner per person på Rica Forum Hotel i Stavanger, og 448 kroner per person på Grand Nordic Hotel og F2 by Nordic Hotels i Harstad. Det er en del hoteller som har rom til 495 kroner eller mindre, men de aller fleste tilbyr ikke hotellrom i sommer for mindre enn 600 kroner.

Vi forsøker å finne overnatting til sommerprisen på noen av de norske hotellene. Det går faktisk ganske greit. På første søk får vi oppgitt en pris på 895 kroner for et hotellrom i Harstad. På Rica Hotel i Bergen finner vi hotellrom til 995 kroner. Dette kommer opp som et "early"-tilbud, og er billigere enn sommertilbudet på 1.295 kroner. Vi finner også hotellrom på Rica City Hotel i Fredrikstad til 990 kroner.

Konklusjon: Det føles litt som lureri å lokke med 395 kroner natten, når bare ett hotell har denne prisen, og det dessuten ligger i Sverige. Likevel, selv om Ricas norske sommertilbud ikke er like hyggelig priset som annonsen tilsier, er det ikke vanskelig å finne hotellrom til lave priser i juli.

Denne videoen skal selge Norge til turistene

First-hotellene

First-kjedens sommertilbud er hotellrom for 299 kroner per person, men du må bo to netter på samme hotell. I tillegg kan to barn under 13 år bo gratis på foreldrenes rom (men det settes kun inn én ekstraseng).

Det eneste norske hotellet denne tilbudsprisen gjelder for, er First Hotel Millennium i Oslo. Det andre som har sommertilbud, er First Hotel Marin i Bergen.

Vi prøver først å finne tilbudsprisen på Millennium. Men vi leter og leter, og finner aldri rom til 600 kroner. Det rimeligste vi finner er 1.050 kroner. Og når tilbudet først dukker opp, er prisen 1.125 kroner per natt - og skal vi bo to netter, koster det 2.250 kroner, selv om First lokker med to netter for prisen av en.

Vi prøver på First Marin Hotel. Den laveste prisen vi får opp, er 1.695 kroner, og det er en flex-pris, og har ingenting med sommertilbudet å gjøre. Når vi endelig får opp sommertilbudet, er prisen 1.995 kroner - det er langt unna lokkeprisen på 600 kroner. To netter koster 3.990 kroner, så vi blir snytt for to for en-tilbudet også her.

Konklusjon: Det var umulig å finne hotellrom til prisen First-kjeden lokker med på hjemmesiden. Ganske skuffende. Det eneste som gjør oss litt blidere stemt, er at to barn kan bo gratis på rommet.

Best Western-hotellene

Sommertilbudet fra Best Western, er at du får bo sjette natten gratis. Du trenger ikke bo på samme hotell i seks netter, men får et Sommerpass Frinatt-kort, som stemples for hver overnatting.

Best Western har også et Weekend Travel Card, som gjør at to personer kan bo i dobbeltrom fredag til søndag for 1.350 kroner. Kortet må imidlertid bestilles på forhånd, 14 dager før det skal brukes, og det er bare et begrenset antall rom på hotellene som er tilgjengelige for dette tilbudet. Dermed må du planlegge i god tid dersom du vil utnytte dette.

Best Western har altså ikke noe sommertilbud som kan sammenlignes med de andre kjedene, men vi sjekker likevel hva man må ut med for et dobbeltrom i sommer. En natt på Hotel Neptun i Haugesund og Anker Hotel i Oslo koster 895 kroner i juli. Et rom på Gyldenløve Hotell i Kongsberg koster 1.050 kroner. Hotell Bondeheimen i Oslo koster 900 kroner.

Konklusjon: Sommertilbudene til Best Western er ikke spesielt brukervennlige, siden du enten må bo mange dager på Best Western-hoteller for å få noen slags rabatt, eller planlegge og bestille i lang tid i forveien (for weekend-tilbudet). Det som trekker opp, er at på mange av hotellene kan et barn under 12 år bo gratis sammen med foreldrene.

Norlandia-hotellene

Norlandia-hotellene har ingen felles sommertilbud, men enkelthotellene har egne tilbud. Noen lokker med lavere priser på overnatting, andre med tilbud på aktiviteter og opplevelser som golf, helikoptersightseeing og fisketur. Vi velger derfor å ikke vurdere Norlandia i denne testen.

Er det greit å reklamere med priser du ikke finner?

Resultatet av denne testen var blandet. Hos noen av hotellkjedene var det ikke så vanskelig å finne rom til prisen de lokker med i sommertilbudet. Hos andre var det så og si umulig. Og ja, hotellkjedene oppgir at tilbudet er begrenset, og at du bør bestille tidlig, men likevel er det litt irriterende når vi opplever at den gode tilbudsprisen ikke eksisterer. Hva sier Forbrukerombudet om dette?

- Dersom man ikke finner hotellrom til prisene hotellene reklamerer med, blir dette et spørsmål om hvorvidt markedsføringen er villedende, sier Ole André Tveit i Forbrukerombudet.

- Siden hotellene opererer med fra-priser, har de helgardert seg da?

- Prisene må være representative, og dersom det er umulig å få tak i tilbudsprisene, er de ikke det. For flybilletter har vi retningslinjer som sier at en viss andel av billettene må selges til den oppgitte tilbudsprisen, men det finnes ikke tilsvarende retningslinjer for hoteller. Likevel vil de samme prsinsippene gjelde, sier Tveit.

- Hva kan vi som forbrukere gjøre dersom vi opplever at noen driver med villedende markedsføring?

- Det går an å sende en klage til oss, sier Tveit.