Hotell bare for barn

Dr. Brandts barnehotell - det nye helgetilbudet for foreldre uten barnevakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«- Dette er endelig et tilbud til de som ikke har så mye nettverk og familie rundt seg, og som vil ta en frihelg uten å bekymre seg for barna. Elaine Kobbeltvedt, hotelleier»


Oppdatert april 2010: Det ble til sist aldri opprettet et barnehotell i lokalene, og lokalene brukes nå til andre formål av andre eiere.

Til våren kan du sende barna dine på eget hotell i helgene i den mye omtalte Pilestredet Park i Oslo. Noen mødre kan nok rynke litt på nesen med tanke på å levere fra seg poden til totalt fremmede over natten, men for Elaine Kobbeltvedt er det nye hotellet en drøm hun har ruget på i over 15 år.

- Jeg har selv fire barn, og kommer opprinnelig fra Skottland. Da jeg kom til Norge hadde jeg ikke det samme nettverket med venner og familie rundt meg som mange andre har. Det var da ideen om et barnehotell kom, sier Kobbeltvedt til DinSide.

Se bilder fra det nye hotellkonseptet her ...

Nytenkning

Hotelleieren har drevet barnehage i snart 20 år og har åpnet flere barnehager i Bergen og Oslo siden hun kom til Norge. Hun har nytt stor suksess rundt det å ha omsorg for andres barn. Barnehotellet i Oslo vil åpne på nyåret, og bare små detaljer gjenstår før kronen kan settes på verket. Hovedsakelig vil tilbudet fungere slik:

Det settes fokus på sikkerhet og trygghet i det nye hotellkonseptet for barn.
Det settes fokus på sikkerhet og trygghet i det nye hotellkonseptet for barn. Vis mer


 • Barnehotellet vil åpne sine dører fredags ettermiddag og foreldrene må hente sine barn innen søndags kveld. Det er plass til 16 barn, hvor barna kan velge mellom dobbel- og firemannsrom.

 • Tilbudet vil gjelde for barn mellom 5 og 13 år.

 • I dag eksisterer Dr. Brandts barnehage i overlegeboligen til gamle Kvinneklinikken i Pilestredet Park. Barnehotellet har i andre etasje blant annet soverom som vil bli brukt av de unge gjestene i helgene.

  Barna som kommer for overnatting vil i stor grad holde seg på eiendommen under oppholdet, og bruke de forskjellige avdelingene av barnehagen, samt uteområdet.

 • Det vil være en skiftordning med bemanning på tre tilstedeværende personer på dagtid og to på nettene. På natten vil en av de voksne være våken til enhver tid for å passe på de sovende barna.

 • På dagtid vil barna ha mange forskjellige aktiviteter og tilbud. Det vil for eksempel bli hentet inn unge bakere for å ta med barna på matlaging og pizzabaking, teaterfolk for å lage skuespill og underholdning, og tilbud som en helg med en kommende politimann. I barnehagen finnes det både gymrom og teatersal i underetasjen.

 • TV og datamaskiner vil være tilgjengelig på fellesrom og ikke på soverommene, men det blir også plass for barna til å trekke seg tilbake hvis de trenger tid alene eller til lekser og andre individuelle ting.

 • Foreldre må skrive under og autorisere at personalet kan kontakte lege om det skulle bli nødvendig og de ikke får tak i foreldrene på telefon. Hotellet vil ha et samarbeid om øyeblikkelig hjelp med privatklinikken som ligger vegg i vegg.

  Det har blitt investert betydelige midler i oppussingen av eiendommen som rommer både barnehage og barnehotell. Nytenkningen og kreativiteten er gjennomlysende. Sprinkleranlegg er montert i hele bygget, samt ventilasjonsanlegg som i soveromsdelen fungerer som aircondition.

  - Vi setter fokus på sikkerhet og trygghet når vi tilbyr en slik barnehotellordning. Barn skal få en spesiell og positiv opplevelse når de kommer hit. Det jeg ønsker å oppnå er at barn skal si til foreldrene sine: Når skal dere ut å reise? Vi vil til Dr. Brandts barnehotell!, sier Kobbeltvedt.

  Selv om prisene ikke er klare enda, forespeiler hun at det ikke blir snakk om noe lavpristillbud. Hun forstår også at mange kommer til å tenke sitt om et slikt tilbud, og legger vekt på at dette er for foreldre som er trygge på at barna deres vil trives i en slik situasjon.

  Fra hotellavdelingen i Dr. Brandts barnehotell.Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
  Fra hotellavdelingen i Dr. Brandts barnehotell.Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


  Mange meninger

  Brit Kari Pedersen er nestleder i Aleneforeldreforeningen. Hun stiller seg positiv til det kommende tilbudet om barnehotell.

  - Så lenge det er et godt tilrettelagt tilbud, så er dette veldig positivt. Det negative kan være at prisen blir så høy at den utelukker noen av de foreldrene som trenger et slikt tilbud aller mest. Aleneforsørgere med lite nettverk rundt seg, stiller sjeldent veldig kapitalsterke, sier Pedersen.

  Hun får ikke følge av barnepsykolog Knut Halfdan Svendsen.

  - Min spontane og emosjonelle reaksjon er at dette er å gå for langt. Er vi nå kommet så langt at vi ikke klarer å gi tilsyn til barna våre gjennom familie eller annet privat nettverk? Dette har jo også med prioritering av voksenbehov framfor barns behov. På den annen side kan jeg se den praktiske siden av saken når det gjelder å løse et problem. Det bør likevel være svært unntaksvis at en tyr til dette. Og neppe bør det brukes i akutte situasjoner.

  Dersom barn opplever dette som at de blir nedprioritert og hvis det skjer ofte, kan det være negativt. I tillegg kommer det an på personligheten og robustheten til barnet hvordan de vil oppleve dette. Relasjonen som ligger i bånn mellom foreldre og barn, vil også spille inn for virkningen på barna. Der hvor det er mye konflikter i familien og hvor barna er sårbare, bør foreldre ha store sperrer på å gjøre dette, sier Svendsen.

  Barnepsykolog og kollega Egil Launes stiller seg mer positivt til et barnehotell.

  - Man skal ikke være skeptisk til alt, dette kan fungere bra. Mitt umiddelbare intrykk er at dette er noe mange familier trenger. Det minner litt om hvordan barnehjem ble drevet før i tiden, men i tillegg får du det kulturelle tilbudet. Hvis det er sikkert og trygt, så treffer barn hverandre på en fin måte.

  Det er likevel viktig å være klar over at dette er en stor beslutning å ta overfor mange barn. Det kan bli mye organisert samvær hvis de går på skole eller barnehage i uken, i tilegg til SFO og kanskje hotellopphold i helgen. Det kan bli interresant å se hvordan det arter seg for barn å treffe nye barn hver gang de eventuellt reiser på hotellet. Det kan bli en utfordring.

  Ideelt sett er det opp til foreldrene å ta avgjørelsen om barnet deres passer inn i en slik ordning, men det er viktig at ikke totalforbruket blir for høyt, sier Launes.

  Se de første bildene fra barnehotellet her ...

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!