Høstjakt på kjendisene

Klar for å treffe de vakre, rike og berømte? Vi viser deg hvor du kan har størst sjanse for å treffe dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Alle oslofolk med et søskenbarn på Gjøvik vet at det er fryktelig stas dersom søskenbarnets oslobesøk blir supplert med synet av en kjent personlighet – en statsmeteorolog fra NRK, en politiker eller Linda Johansen - ja, det gir sågar besøket en ekstra dimensjon.

Hvorfor er vi interessert i kjendiser?

Hva er det som gjør at vi er så interessert i kjendiser og stjerner? Sosiolog Turid Nondahl ved Høgskolen i Akershus mener at det er to innfallsvinkler til dette fenomenet.

- Den ene måten å se dette på er som en forlengelse av religionssosiologien. Kjendiser og superstjerner erstatter madonnaen og gudene. Mennesket har behov for å se opp til utilnærmelige helter og idoler.

Nondahl trekker frem Salman Rushdies roman Grunnen under hennes føtter som kom på norsk i 1999.

- Rushdie skriver om hvor paradoksalt det er at vesten på samme tid vektlegger de siste 300 år av sin historie som en fornufts- og vitenskapstid. Samtidig har vi en enorm romantisk industri med popmusikk og filmer som er helt irrasjonelle som vi lever oss inn i.

Den andre innfallsvinkelen til å forstå folks fokusering på kjendiser er det Nondahl kaller en demokratisering av kulturen.

- Skillet mellom det private og offentlige rom har opphørt. I føydaltia var det offentlige rom preget av føydale herskere, i den borgerlige offentlighet var det politikeren og kunstneren som fylte dette rommet. I dag er kulturen demokratisert, og også vulgarisert. Det offentlige rommet er åpen for populærkulturen og alt den bærer i seg; Elvis Presley, kroppen, modellen og sportsheltene, forklarer Nondahl.

  • Her møter du kjentfolk i Oslo

  • På kjendishugget i resten av landet.
  • Ut på tur?

    Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

    Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.