Høsthelg i fjellet

Om høsten viser naturen seg fra sin vakreste side, og det er derfor du bør planlegge en fjellhelg nå i september.

Høsten er høysesong for storbyferier, men hvorfor ikke ta deg en tur ut i vår frie natur i stedet? Bytt ut asfalt med steinur, og lad batteriene med frisk fjelluft. Vi presenterer et knippe forslag til høsthelger på fjellet. Her er alt fra klatretur til spahelg, så både fjellgeita og byløven burde finne noe som frister.

Dersom du ikke finner noe som passer i denne artikkelen, bør du besøke Turistforeningens hjemmeside. DNT har mer enn 430 hytter og over 20.000 kilometer merkede sommerruter. En del av forslagene er i DNTs regi, eller med overnatting på DNT-hyttene, men vi har også tatt med tilbudene til andre aktører.

Ikke noe problem å finne flotte fotoobjekt i høstfjellet. Foto: Haukeliseter
Ikke noe problem å finne flotte fotoobjekt i høstfjellet. Foto: Haukeliseter Vis mer


Fotokurs i høstfjellet

Høsten i fjellet er praktfull. Fargespillet er på sitt mest oppsiktsvekkende, og dette gir flotte fotomuligheter. På Haukeliseter arrangerer Turistforeningen (DNT) fotokurs helgen 22.-24. september. To naturfotografer hjelper deg med blinkskuddene. Helgen består av to overnattinger på selvstellsrom med oppredde senger og toalett/dusj på gangen. Frokost, selvsmurt nistelunsj og treretters middager er inkludert. På lørdag er det villmarksspa. Fotoundervisningen er både teoretisk og praktisk. Helgen koster 2.495 for DNT-medlemmer, og 2.995 kroner for andre.

Haukelisetere er den mest besøkte av DNTs hytter, nettopp fordi den er så tilgjengelig, og fordi det er så mange flotte tur- og aktivitetsmuligheter i området. Det arrangeres en rekke andre høsthelger på seteren. Sjekk nettsiden deres for mer info.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På nett:
Haukeliseters fotokurs
Haukeliseter

Test kreftene i Via Ferrata. Foto: DinSide Reise/SO
Test kreftene i Via Ferrata. Foto: DinSide Reise/SO Vis mer


Høyt oppe i Hemsedal

Hemsedal er et skieldorado om vinteren, men også en flott destinasjon nå på høsten. Flotte turopplevelser venter deg i fjellene rundt Hallingdal. Du kan for eksempel ta turen opp Harahorn eller Svarthetta. Begge fjelltoppene er med i Hemsedals Topp 20, tjue merkede toppturer i området. Brosjyre med kart kan fås på turistkontoret, eller lastes ned fra Hemsedals turistnettside (se lenke under).

Litt mer fart og spenning kan du få ved å bli med på ekspedisjonen opp klatrestien Via Ferrata (495 kr per pers), som DinSide testet da den åpnet i fjor høst (se lenke til artikkel under). Norske Opplevelser, som er arrangør, kan også ta deg med på skikkelig klatring (600/800 kr per pers), eller kanotur på Vannin (455 kr per person), for å nevne noe.

Det er flust av overnattingsmuligheter i Hemsedal. Du kan bo i alt fra campinghytter til luksussuiter på høyfjellshotell.

På nett:
Hemsedals infonettside
Norske Opplevelser

Les også:
Høyspent i Hemsedal

Lad batteriene med vandringer i fjellheimen. Foto: Gaby Bohle/innovasjon Norge
Lad batteriene med vandringer i fjellheimen. Foto: Gaby Bohle/innovasjon Norge Vis mer


Vandring i Aurlandsdalen

Første og tredje helgen i september (1.-3. og 15.-17.) arrangerer Turistforeningen helgetur i Aurlandsdalen uten turleder. Aurlandsdalen er kjent for vakker natur, tradisjonsrikt kulturlandskap og flotte fossefall. Alt er lagt til rette med transport, overnatting og mat. Du kan til og med bestille bagasjetransport mellom hyttene.

Turen går med buss til Geiteryggtunnelen, og derfra er det fottur til Geiterygghytta. Lørdag er det en syv timers fottur til Østerbø Fjellstove. Søndag går turen ned til Vassbygd (seks timer). Derfra kjører bussen tilbake til Oslo kl. 17.

Avreise fredag kl. 15 fra Oslo Bussterminal. Tilbake samme sted søndag kl. 23. Turen koster 2.145 kroner for DNT-medlemmer.

På nett:
DNTs program

Luksushelg i høstfargene i Rondane. Foto: Rondane Spa og Høyfjellshotell
Luksushelg i høstfargene i Rondane. Foto: Rondane Spa og Høyfjellshotell Vis mer


Luksus og eventyr i Rondane

Rondane SPA Høyfjellshotell ligger ved Mysuseter på grensen til Rondane nasjonalpark, kjent for sin storslagne natur. Høyfjellshotellet er dermed et godt utgangspunkt for fjellvandring. Andre aktiviteter i området er moskussafari på Dovre, rafting på Sjoa, og selvsagt spabehandlinger.

I høst tilbyr Rondane SPA Høyfjellshotell langhelg (tors.-søn.) i fjellet for 2.785 kroner per person i dobbeltrom. Da er frokost, nistepakke og tre- eller fireretters middag inkludert. Har du muligheten til å ta deg en høstpause midt i uken, ligger prisen på 795 kroner per person per døgn.

På nett:
Rondane SPA Høyfjellshotell
Visit Rondane

En av Norges mest spektakulære fjellturer går over Besseggen. Foto: Gjendesheim
En av Norges mest spektakulære fjellturer går over Besseggen. Foto: Gjendesheim Vis mer


Fjellklassikeren

Å gå Besseggen er et absolutt must. Spektakulær natur og en passe krevende tur gjør dette til en av de mest populære fjellturene i Norge. Gjendesheim er et godt utgangspunkt for turen. Enten overnatter du her hele helgen, ellers blir du bare en natt, og bruker lørdagen på å gå til Memurubu langs Gjende (cirka 3,5 timer). Her overnatter du, før du går Besseggen tilbake til Gjendesheim søndagen (syv timer).

Du kan også ta båten fra Gjendesheim og til Memurubu lørdag morgen, gå over Bukkelægret til Gjendebu, overnatte her, ta båten tilbake til Memurubu søndag morgen, og gå Besseggen tilbake til Gjendeshiem. (NB! Siste båt går 17/9)

 • Overnatting på Gjendesheim koster mellom 170 kroner (sovesal) og 265 kroner (1-3 sengs rom) for ikke-medlemmer.
 • Overnatting på Memurubu koster 165 kroner natta på timannsrom, og opp til 700 kroner natta på tomannsrom med eget bad og frokost og middag inkludert.
 • Overnatting på Gjendebu koster fra 170 kroner (sovesal) til 265 kroner (1-3 sengs rom).
 • DNT-medlemmer kan bli med på en arrangert tur (uten turleder) helgene 8.-10 september og 15.-17. september der transport, overnatting og måltider er inkludert for 1.850 kroner.

  På nett:
  DNTs turprogram
  Gjendesheim
  Gjendebu
  Memurubu

  Relaterte artikler på DinSide Reise:

  Norske opplevelser i verdensklasse
  BILDESPESIAL: Bo og spis på Per Gynts egen gård
  BILDESPESIAL: Atlanterhavsveien
  Barnas Norges-guide
  TEST DEG SELV i norske turistattraksjoner
  TEST DEG SELV: Den store norgestesten