Holder charterkatalogene mål?

Glossy, men grundig – det er charteroperatørenes kataloger i et nøtteskall. DinSide Reise tester nytteverdien i reisekatalogene.

Fargerike presentasjoner på glanset papir - men finner du den informasjonen du trenger i charterkatalogene?
Fargerike presentasjoner på glanset papir - men finner du den informasjonen du trenger i charterkatalogene? Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

DinSide Reise har tatt for seg Apollo, Gulliver Saga Solreiser, Star Tour og Ving sine sommerkataloger. Vi har gransket prislister, bilder, lesbarhet, og informasjonsverdien i presentasjonen av hoteller og destinasjoner. Gulliver og Star Tour kom best ut i DinSide Reises charterkatalogtest, mens Saga Solreiser havnet på en knapp jumboplass. Karakterene i testen finner du her.

Hva skal med i katalogen?

Lov om pakkreiser regulerer i stor grad hvilke opplysninger som skal med i charterkatalogene. Denne loven pålegger charteroperatørene å opplyse om transport, innkvarteringer, måltider, betalingsvilkår, reisebestemmelser og en del andre faktorer. Se loven her.

Katalogtesten viser at de norske charteroperatørene er flinke til å overholde informasjonsplikten. Manglende informasjon om vesentlige forhold gir rett til erstatning via Reklamasjonsnemnda for selskapsreiser. Finn ut hvordan du går frem med en klage.

Søt suppe, fleskete floskler

Felles for alle katalogene er det ensidige fokuset på å markedsføre reiseoperatørenes destinasjoner. De fleste katalogene serverer syltynne sommer-søtsupper i destinasjonsbeskrivelsene. Her er informasjon om kultur, tradisjoner, språk og historie tilsidesatt til fordel for klisne beskrivelser à la turkistfarget vann, pulserende byer, hvite strender og andre reiselivsfloskler. Pene unge mennesker, blide barn og lokale særegne oldinger, går igjen i bildemateriellet til alle reiseoperatørene - glossy, men for spinkelt. Imidlertid veier de pliktskyldige faktaboksene - som turarrangørene i følge lov om pakkereiser er pålagt å ha - opp for mer utførlige beskrivelser av destinasjonene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prislistene

Etter å ha bladd seg gjennom de glansede katalogene, kommer sannhetens øyeblikk: Prislisten. Her finner du de harde fakta som forteller når du kan reise hvor, og hvor mye lommeboken får svi. Vi vektla i særlig grad lesbarhet og oversikt. Kvaliteten på reiseoperatørenes prislister varierer. Apollo scoret flest poeng på sine prislister.

Kart og bilder

Vi har alltid irritert oss over charterkatalogenes dårlige kart og bilder som langt fra forteller hele sannheten. Vi har ikke reist og sjekket forholdene som katalogene beskriver, men vet av erfaring at du bør ta bildene med en liten klype salt. Det er alltid perfekt vær, beste utsnitt og heldigste vinkel som er valgt. Hva gjelder kartene er det dessverre fortsatt slik at den gode gamle atlasen gir langt mer informasjon om reisemålet enn katalogkartene.

Hva skal du med katalogen?

Det meste av informasjonen ligger allerede ute på Internett, så hva skal du egentlig med katalogen? Du får raskere overblikk over tilbudet i katalogen, og det er lettere å sammenligne flere hoteller og reisemål samtidig. Og det er jo fortsatt slik at det er enklere å sitte sammen og bla i en katalog enn å sitte sammen foran dataskjermen. Selv om bestillingstjenestene og prislistene på nett kan vise deg om reisen er ledig og stadig blir enklere å bruke, har de sine mangler. Da kan det være like kjapt å konferere en gammeldags prisliste på papir.

DinSide Reise har tidligere testet charterselskapenes nettsider. Testen finner du her.

Ut på tur?

Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.