- Hold deg hjemme, dumme turist

Noen ganger er det lurt å bruke hodet, selv om man har tatt ferie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Menneskets fravær er naturens største glede»


Den globale oppvarmingen er i gang for alvor, og media skriver om hvilke alvorlige konsekvenser dette kan få for planeten vår.

Den flotte isbjørnen har blitt symbolet på klimaendringene, ettersom denne særegne skapningen er den som helt tydelig allerede er blitt rammet. Isbreene i Arktis kalver som aldri før, og det har åpnet seg isfrie passasjer som tidligere var ufremkommelige.

- Grusomt, sier turistene.

Stine Okkelmo er fagredaktør i DinSide Reise
Foto: Per Ervland Foto: Per Ervland
Stine Okkelmo er fagredaktør i DinSide Reise
Foto: Per Ervland Foto: Per Ervland Vis mer


Så bestiller de flybilletter eller plass på cruise, og setter kursen mot isødet for å se skrekkscenariet med egne øyne.

Det er ganske tankeløst.

For bare noen uker siden gikk cruiseskipet MS Explorer til bunns i Antarktis. Heldigvis gikk det bra med alle ombord, men hvor bra det egentlig kommer til å gå med dyrelivet i området rundt båten, er det ingen som vet.

MS Explorer blir liggende som en middels stor miljøbombe på havbunnen, og sakte men sikkert vil olje og andre miljøskadelige substanser fra skipet sive ut i det sårbare økosystemet i området.

Dyrelivet i polområdene er svært sårbart.
Foto: Michelle Opshaug Foto: Michelle Opshaug
Dyrelivet i polområdene er svært sårbart.
Foto: Michelle Opshaug Foto: Michelle Opshaug Vis mer


Sørpolen for latsabber

Polturisme er en turistnæring i vekst. Siste nytt nå er at et britisk reiseselskap skal sende turistene helt til selve polpunktet i Antarktis. Den åtte dager lange turen koster 200.000 kroner, og går ut på at turistene flys til sørspissen av Chile, så 4 1/2 time ut til polstasjonen Patriot Hills, og så videre på en seks timer lang flytur til selve polpunktet. Knips, knips, skriv et postkort som blir poststemplet på Sydpolen, og fly tilbake igjen. Jada.

Hurtigruten og andre cruiseselskaper har i flere år tatt med seg turister på cruise til isødet i nord og sør. Stadig flere har lyst til å reise til klodens ekstremer for å oppleve disse helt unike økosystemene før de endres for alltid.

Ti steder som vil forsvinne

Turismen ødelegger

Det blir jo helt goddag mann, økseskaft. Turister som vil se de sårbare naturområdene bidrar til at problemene eskalerer. Det er omtrent like dumt som å bremse opp ved et ulykkessted for å se hva som har skjedd, og dermed skape farlige situasjoner for de andre trafikantene.


"Menneskets fravær er naturens største glede." Det står det skrevet på et rosemalt trestykke min bestemor har på veggen sin.

Det er ikke min mening at vi skal slutte å reise ut i den store, vide verden. I mange tilfeller gir inntektsgivende turisme lokalbefolkninger incentiver til å ta bedre vare på naturen.

Likevel, satt på spissen kan vi si at sårbar natur, og særlig Arktis og Antarktis, har det best dersom du og jeg holder oss hjemme.

Så får vi heller se David Attenboroughs naturprogrammer på tv. Det tjener både vi og naturen på.