Det kan hende du får mer enn koffein med på kjøpet, om du drikker kaffen på flyet, viser amerikanske undersøkelser. Foto: Arjun Kartha
Det kan hende du får mer enn koffein med på kjøpet, om du drikker kaffen på flyet, viser amerikanske undersøkelser. Foto: Arjun KarthaVis mer

Hold deg frisk på reisen

Fem tips til en smittefri reise.

Om du skal hjem til jul, eller på storbyshopping i adventstiden, er det stor risiko for å bli smittet underveis. Bakterier trives nemlig superbra i lukkede omgivelser - som på et fly.

Ifølge Dr. Mark Gendreau ved Lahey-klinikken i Burlington, Massachusetts er risikoen for å pådra seg smittsomme sykdommer forhøyet når vi reiser i lukkede rom, og spesielt i vintermånedene, når luftveisvirusene blomstrer. Dette uttaler den amerikanske legen til CNN.

Vesken din er en bakteriebombe

I tillegg til forkjølelse og influensa, som kanskje er bedre enn sitt rykte med tanke på smittefare ombord på fly, er det også andre luftbårne sykdommer med gode smittevilkår på fly:

Hjernehinnebetennelse med 21 rapporterte tilfeller av smitte ombord på fly i perioden 1991 og 2001, og meslinger. Tuberkolose og Sars er andre sykdommer med store ringvirkeninger dersom smitte forekommer. I 1994 ble minst seks personer smittet med tuberkulose fra en kvinnelig passasjer på en flyvning fra Chicago til Honolulu. Smitten nådde passasjerer inntil to rader unna kilden. Mange har kanskje SARS-utbruddet i 2003 friskt i minne ennå: 22 av 120 passasjerer på en flyvning fra Hongkong til Beijing pådro seg smitte, på tross av at noen satt inntil fem seterader unna smittekilden.

Blir du plassert ved siden av noen som virker syk? Du kan alltids spørre om det er mulig å flytte seg - du trenger jo ikke utsette deg for smittefare dersom det kan unngås.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men luftbårne sykdommer på flyet er ikke de eneste farene du skal se opp for, underveis. Det er andre steder og andre faremomenter ved en reise som du bør passe deg for.

Luksuscruise rammet av magevirus

Her er fem tips til hvordan du kan unngå bakterier på reisen:

1. Sitt foran i flyet
Det skal være bedre luft og dermed mindre smitterisiko foran i flyet. Dette fordi luftgjennomstrømningen er bedre foran på de fleste kommersielle flyene. Reserver derfor sete foran i flyet dersom dette er mulig. Reiser du på fly med differensierte sittesplasser for første- og krøtterklasse, bør du velge førsteklasse dersom lommeboken tillater det. Det er selvsagt mer komfortabelt med bedre plass, men også fra et helsemessig ståsted kan det ligge minst en gevinst der: Du slipper at sidemannen som sitter altfor nær deg nyser deg rett i ansiktet - da det er mer luft mellom dere. En annen helsegevinst er selvsagt at du får bedre plass til å strekke på bein og andre lemmer, og sjansene for blodpropper på grunn av lite bevegelse på flyet, blir mindre.

2. - Nei, takk til kaffe og te
Vann fra flyets vanntanker er ikke alltid rent. Dette viser målinger foretatt av det amerikanske Environmental Protection Agency (EPA). Ifølge 7.812 vannprøver fra 2.316 fly, var 2,8 prosent posivite med koliforme bakterier (E.coli er koliform bakterie). Med andre ord fant de denne bakterien i vanntankene på 222 flyvninger.

Vann fra vanntankene brukes til å lage kaffe og te til flyets gjester, og til vaskevann på flytoalettet. Bakteriene dør om vannet koker i ett minutt, ifølge EPA, men det er sjelden at den varme drikken ombord er resultat av en slik varmebehandling. Det kan derfor være lurt å si nei takk til kaffe og te, og heller gå for flaskevann. Og husk at vannet i vasken heller ikke er garantert rent, så selv om du vasker deg etter å ha vært på toalettet, er du ikke garantert ren. Mer om dette i punkt 3 ...

3. Steriliser hendene dine etter dobesøk
Ifølge Charles P. Gerba, en mikrobiolog ved University of Arizona, er flytoalettene blant de mest bakterieinfiserte stedene du kan komme borti noensinne.

- Vi finner alltid E.coli-bakterier på overflater på flytoaletter, sier Charles P. Gerba, også kjent som "Dr. Germ", til CNN.

Håndhygiene, håndhygiene, håndhygiene ... Foto: Colourbox
Håndhygiene, håndhygiene, håndhygiene ... Foto: Colourbox Vis mer


Han oppfordrer alle som har besøkt et flytoalett om å vaske seg på toalettet, men også til å sterilisere hendene etter at man har forlatt toalettet. Vannet i vasken på flytoalettet trenger jo ikke være rent, som kommentert i punktet ovenfor, og du er ikke garantert hygienen på dørhåndtaket du må ta i for å komme deg ut ... så mikrobiologen oppfordrer alle til å sterilisere hendene når de har returnert til setet.

Det finnes flere typer steriliseringsmidler i reisepakninger for deg på tur. De kommer både som våtservietter og i flytende form. Spør på apoteket.

God håndvask

Den amerikanske mikrobiologen Charles P. Gerba, har forsket på bakterier gjennom mange år. Han har blant annet forsket på hva som skjer om du skyller ned i toalettet uten å lukket dolokket først ... du vil kanskje ikke like å vite at de fant bakterier på vegger og gulv og overalt etter en slik øvelse - til og med på tannkosten ...

Mer om Dr. Germ og hans forskning på nettsidene til universitetet i Arizona.

4. Steriliser hendene etter heisturen
Ifølge Dr. Gendreau, viser undersøkelser at heiser på flyplasser er fulle av bakterier. Tenk bare på hvor mange som fraktes med heisen på en flyplass i løpet av en time ... Likeledes vil vi anta at rekkverk på rulletrapp og rullebånd er likende bakteriefeller.

Frem med steriliseringsmiddelet, altså - og husk å ikke ta deg selv eller andre i ansiktet før du har renset hendene dine. Ikke ta på munnen, og ikke gni deg i øynene uten at du vet at hendene dine er rene. Pass spesielt godt på barna, deres hender er overalt, og du må kunne anta at de kommer borti en god del flere bakterier underveis enn du selv gjør.

5. Vask deg etter minibankuttak ...
Dr. Gendreau oppfordrer deg til å enten vaske hendene eller rense deg med steriliseringsservietter etter bruk av minibanken. Minibanker på flyplasser skal ifølge det han sier til CNN, være spesielt fulle av bakterier.

Ifølge Dr. Gendreau kan det å holde seg frisk på reisen, summeres opp med få ord: - Håndhygiene, håndhygiene, håndhygiene ...