Hold barna i bånd, eller…

At minstemann roter seg bort på tur, er det verste foreldre kan oppleve. Du kan aldri sikre barna 100 prosent, men med noen enkle knep er du litt tryggere. DinSide forteller hvordan.

Babyer er enkle å ha med på tur. De holder seg i ro, og er søte og kontaktskapende. Nysgjerrige toåringer og vimsete seksåringer er en langt større belastning for foreldre på reise. Heldigvis er det sjelden at barn forsvinner på utenlandsreiser.

Nødvendig instrukser og smiger

Det kan være slitsomt å reise med barn, men med enkle triks blir foreldre litt sikrere.
Det kan være slitsomt å reise med barn, men med enkle triks blir foreldre litt sikrere. Vis mer

Snakk med den unge turisten og fortell at det er strengt nødvendig at hun holder seg i nærheten av mor og far. Forklar uten hysteri og fryktelige skremselsbilder at forholdene ute i verden er annerledes enn stien mellom hjem og barnehage, og at barnet derfor er nødt til å bidra til egen sikkerhet gjennom å si fra hvor det har tenkt å utforske forholdene. Barn er lette å smigre, så følgende variant kan bli en suksess:

- Tenk at nå er du fem år, og da kan du SELV passe på å ikke gå noen steder uten å si fra. Reisevante småbarnsforeldre hevder at denne strategien fungerer. Passer for modne barn fra 4 år og oppover.

Strategier

Det er til tross for den seneste tids hendelser, sjelden barn blir utsatt for kriminelle handlinger.
Marianne Straume ved Senter for krisepsykiatri mener det er viktig at man gir barna strategier for hvordan de skal handle dersom de står ovenfor en farlig situasjon.

- Du kan si til barn at du ikke tror det kommer til skje barnet noe, men hvis noe skulle skje, så rop om hjelp. Straume sier at det er bedre å si hva man skal gjøre heller enn hva barnet ikke kan gjøre. - Gjør du det på en trygg og rolig måte, blir barnet snarere trygg enn skremt, mener hun. Hun gir følgende viktige tommelfingerråd for barn på reise:

Barnet skal lære å aldri bli med fremmede, og barnet skal vite at folk er fremmede selv om man har snakket med dem en stund.

Sovende barn i vogn

Aldri gå fra et barn i barnevogn. I USA risikerer man strafferettslig forfølgelse hvis man finner på slikt. Vil ikke restauranten ha barnevogna inne i sitt lokale, finn en annen restaurant. Ta heller belastningen med å bære barnevognen opp en vanskelig trapp, fremfor å la vognen stå ubevoktet, selv korte stunder.

Merking

Kid-link er et system som er ment å gi hjelp hvis barnet skulle rote seg bort. For kr 129-, får du utdelt et id-registrert armbånd med telefonnummer til en døgnbemannet hjelpesentral i Norge og med instruksjoner på destinasjonsstedets språk.

- Hvis noen finner din gråtende seksåring på vift i for eksempel Tyrkia, vil vedkommende sannsynligvis lempe barnet inn på et hotell eller en politistasjon. Hvis gutten da har en Kid-link som er i selvlysende gult på armen, kan finneren lese på tyrkisk at han gratis kan ringe til et telefonnummer og gi beskjed om hvor ungen er, sier Robert Hercc i Kid-Link. Han forklarer videre: - Foreldrene får også et kort med matchende id-nummer til samme sentral hvor kontakten formidles. Kanskje får du beskjed om at seksåringen er sammen med Ahmed på Tutti Frutti supermarked og har det fint. Med Kid-link kan du få en følelse av trygghet på reisen.

DinSide har imidlertid ikke selv erfaringer med dette systemet som begrenser seg til Europa, USA og Canada. Kid-link selges blant annet på reisebyråer. Les mer om systemet her.

Reise likevel?

Ble du inspirert? Sjekk DinSides Restplassliste for de billigste reisene akkurat nå. Du kan også se hva DinSides lesere mener er de mest barnevennlige reisemålene. Gå inn i Reiseguidens ti-beste-liste, velg kriteriet familievennlighet, og du får en liste sortert etter hvilke steder som har fått best karakter på akkurat dette kriteriet. Her finner du steder både i Skandinavia, Europa og ellers i verden som leserne regner som svært familievennlige reisemål. God tur!